Recenze: Knihy pro dospělé

Velká kniha o malém kousku sýra. Příběh, který se stal

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
syr

V jedné z našich soutěží stále máte šanci vyhrát Pravidla sýrárny, Paternitiho vyprávění o snech, zradě a duši Kastilie. Proto přinášíme recenzi knihy, abyste si mohli udělat představu, jaká vlastně je. Malá nápověda: moc dobrá.

 

knihaPředstavte si knihu, která je současně román o zradě a pomstě, cestopis a vlastně také kuchařka. A příčinou veškerého tří set stránkového dění je kousíček sýra. Ne, není to vtip. Takovou knihu stvořil Michael Paterniti a v originále se jmenuje The Telling Room. V českém vydání přejmenovaná poněkud nešťastně na Pravidla sýrárny, což do značné míry evokuje Irvingova proslulá Pravidla moštárny. A nad Paternitiho knihou se tak vznáší nepodložené a neoprávněné podezření z plagiátorství, z toho, že okopíroval Irvingův děj a jen ho posadil někam na žhnoucí Mesetu.

Ale tak to není. Pravidla sýrárny jsou originál, multižánrová kniha, snad první svého druhu. A jeden z mála unikátů, kdy autor a vypravěč románu (nikoli deníku) skutečně splývají.

Michael Paterniti psal knihu více než deset let a jeho vyprávění začíná v okamžiku, kdy se ještě jako začínající žurnalista setkal s příběhem o dokonalém sýru Páramo de Guzmán, který se vyrábí s láskou a jehož chuť vrací mnohé do dětství. O několik let později, už jako úspěšný profesionál, se o sýru dozvídá znovu a rozhodne se vyhledat jeho výrobce. Pátrání ho zavede do malé kastilské vesničky, kde nalezne muže, který už o vše přišel. Proto se rozhodne napsat o Ambrosio Molinosovi knihu, dokonce se do vesnice i s rodinou přestěhuje a následně propadá kastilskému způsobu života.

Jakkoli se „vyprávění o kousku sýra“ může jevit vtipné, komického toho na něm zas tak moc není. Je to příběh o zradě a, více než co jiného, průvodce kastilskou historií a mentalitou. Popisuje specifický pomalý způsob života a taková je i kniha sama. Pomalá, rozvláčná a jako správné kastilské vyprávění i plná odboček a poznámek pod čarou, rozvíjejících jiné poznámky pod čarou. Skutečně. V jednu chvíli vzájemně se doplňující poznámky zcela zaplní dvě strany, takže chybí samotný text knihy.

Na druhou stranu je ale i hravá a vypravěčsky vyzrálá jako správný sýr. Proplétá příběh Ambrosia Molinose s příběhem Michaela Paternitiho, snažícího se napsat knihu. Do toho přidejte Cida, historii a dávné zločiny, které kolují v paměti dodnes. Budete mít pocit, že v ruce držíte kus Kastilie.

Na přitažlivosti knize dodává i to, že to, co předkládá, vychází ze skutečnosti. Michael Paterniti doopravdy navštěvoval Ambrosia a žil se svou ženou, synem Leem a dcerou May během jednoho léta v Guzmánu. A pokud zadáte do vyhledávače heslo „Páramo de Guzmán“, můžete najít e-shopy, ve kterých si lze bájný sýr objednat.

Na www.tienda.com o něm píší: „I s tímto nádechem zrady (zmiňovaným v knize – pozn. red.) jde o úžasný sýr! Současní výrobci Párama de Guzmán slučují moderní požadavky na kvalitu s manuálními výrobními metodami Staré Kastilie. Poté, co sýr rok zraje, jsou klíny ponořeny do extra panenského olivového oleje a uzavřeny do bílých plechovek Páramo de Guzmán. Čím déle sýr spočívá v olivovém oleji, tím jemnější a svěžejší se stává.“

PATERNITI, Michael. Pravidla sýrárny. Brno: Jota, 2015. ISBN 978-80-7462-706-4

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení