Recenze: Knihy pro dospělé

Nevšední problémy ukryté ve všedních událostech

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Tři ženy a jejich životní trable, čtyři děti a jejich skryté tužby a přání, cesta za rodinou na oslavu narozenin. O Petře Soukupové jsme naposledy slyšeli v souvislosti s její dětskou knihou Bertík a čmuchadlo. Nyní ovšem přichází s novou knihou určenou dospělé populaci, s románem Pod sněhem.


knihaPetra Soukupová dnes patří k nejznámějším a nejčtenějším českým autorům a její nová kniha její postavení na českém trhu jen více potvrdí.

Sled rychlých a velice dynamických dialogů, které neobsahují skoro žádnou pozitivní myšlenku či slovo, se točí kolem nejdůležitějšího tématu lidského rodu – rodiny a mezilidských vztahů.

Kniha Pod sněhem zaujme především ženské čtenářky, které v románech často hledají alternativy ke svým vlastním životům a problémům nebo se v nich pokouší najít přímý návod, či alespoň směr cesty, jak změnit a vylepšit své vlastní životy. V chování Oliny, Blanky a Kristýny, tří sester, které se spolu se svými dětmi vydávají na narozeninovou oslavu jejich otce, čtenářky budou hledat samy sebe, budou se s nimi snažit ztotožnit, protože jim jejich chování a reakce na určité situace přijdou velice známé, anebo alespoň povědomé. A právě pro tuto známost situací, objevujících se v románu, je toto ztotožnění velice jednoduché a rychlé.

Podaří se již na prvních stránkách a udrží čtenáře bdělého až do samotného závěru knihy.

Nejenže se každá z hlavních hrdinek potýká se svými vlastními problémy, ale také mají problém se snést mezi sebou. Nerespektují si navzájem své názory na stěžejní otázky týkající se jejich životů, snaží se jedna druhé radit a tím se neustále dostávají do konfliktních situací. A protože to jsou ženy, a ty samozřejmě potřebují všechno rozebrat do detailu, snaží se analyzovat hlavně problémy těch druhých namísto toho, aby se více snažily srovnat si vlastní životy, což vede opět jen k dalším hádkám a uraženeckým náladám.

Vedle trablů tří dcer, jež každá očekává od života úplně něco jiného a nemůže pochopit, proč její sestry chtějí něco jiného než ona, se rozvíjí další příběh, příběh jejich matky Marie, která opustila svůj vysněný život kvůli rodině a obětovala se jí. Celý její život byl naplněn nejen péčí o rodinu a domácnost, ale také myšlenkami na to, proč je její život takový, jaký je, a jestli by nemohl být lepší. Samozřejmě dospěje k názoru, že by jí změna pomohla, a tak se k ní odhodlá. Tento krok ale vede ke střetu s dcerami a posouzení, zda je jejich reakce správná či už přemrštěná, musíme nechat na samotném čtenáři.

V neposlední řadě jsou součástí příběhu také děti sester. Blančiny dcery Fany a Bětka, miminko Filip a Olinin syn Oliver. Dětské postřehy a chování dokreslují celkový obraz příběhu a pomáhají hlouběji pochopit smysl díla. Zároveň ale každé z dětí samostatně rozvíjí svůj vlastní příběh, svůj vlastní osud.

Celý příběh se odehrává v jednom dni, ale v tomto krátkém čase se dozvídáme osudy celých lidských životů. A právě tím je tato kniha ještě přínosnější. Petře Soukupové se podařilo do zdánlivě banálních životních situací, které se stávají dnes a denně, zakomponovat složitost lidských osudů a mezilidských vztahů.

Na konci knihy se nedočkáme přímého rozuzlení příběhu, čímž autorka otevírá prostor pro čtenářovu mysl. Chce, aby byl čtenář donucen popřemýšlet nad osudy všech jejích hrdinů a také nad tím, nakolik jsou jejich osudy podobné jeho vlastnímu. A mimoto příběhy svých hrdinů ani uzavřít nemohla, protože jak chcete ukončit příběh člověka, který stále ještě žije a jeho život píše stále další nové příběhy? Za mě je takovýto konec románu určitě velikým plusem, protože právě tyto typy příběhů si zaslouží, aby nad nimi čtenář dál přemýšlel.

SOUKUPOVÁ, Petra. Pod sněhem. Vyd. 1. Brno: Host, 2015, 373 s. ISBN 978-80-7491-493-5.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení