Recenze: Knihy pro dospělé

Šepotání

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
il

Alyssa je dospívající dívka, která je tak trochu zvláštní. Slyší šepotání hmyzu. A víte proč? Její prapraprababičkou je Alenka z Říše divů. Matka Alyssy se dostala do blázince, stav se jí zhoršuje. A tak musí Alyssa něco podniknout, aby matku zachránila. Rozhodne se zlomit kletbu. Ale jak? Musí do Říše divů. Bohužel, zatáhne s sebou i svého nejlepšího kamaráda Zacha, do kterého je tajně zamilovaná. Avšak do cesty se jí připlete i záhadný a přitažlivý Morfeus. Podaří se Alysse zlomit prokletí? A zjistí, kdo doopravdy je?


knihaKnížku jsem očekávala jako malá holčička, která se těší na Vánoce. Když už jsem měla knížku doma, četla jsem a četla…a čekala jsem, kdy už se to konečně rozjede. Když akce nepřicházela, byla jsem stále zklamanější. Očekávala jsem akci už na začátku, avšak dočkala jsem se až po sto stranách. Což je pro mě menším mínusem.

Po zdlouhavém začátku knížka plynula rychle, byla napínavá, chvílemi i vtipná. Prostor dostala i romantika, jíž nebylo vůbec málo. Ze začátku mi nevadila, poté už to bylo horší. Skoro pořád se řešil milostný trojúhelník mezi Alyssou, Zachem a Morfeem. Ke konci už mě to vyrušovalo. Takže pokud nemáte rádi milostné trojúhelníky a lehce přeslazené romantické scény, vyhněte se knížce kilometrovým obloukem. Mohlo by se totiž stát, že by se vám knížka nelíbila.

Možná je pro vás novinkou, že knížka obsahuje zelené písmo. A tak vás možná zajímá, jak jsem na zelená písmenka reagovala? Ze začátku bylo dost obtížné si zvyknout, ale po těch čtyřech stech stranách vám to ani nebude připadat divné. Pokud se bojíte si Šepotání koupit jen kvůli zelenému písmu, tak vám mohu s radostí říct, že nemusíte mít obavy.

Knížka nabízí možnost procvičit vaši fantazii. Vše je tak barvitě popsáno, že nebudete vědět, na jaký prvek se soustředit a na jaký ne. Říše divů podle autorky je opravdu kouzelná, velice se mi zalíbila. A musím přiznat, že by mi nevadilo se v nějaké takové ocitnout.

Alyssa mi ze začátku moc sympatická nebyla, ale jakmile se dostala do Říše divů králičí dírou, byla najednou jiná. A jako hlavní hrdinka u mě zabodovala svou tvrdohlavostí a odhodláním. Ocenila jsem, že byla jiná než ostatní hrdinky. Čím? To neprozradím, nechci vás ochudit o překvapení.

Morfeus je a vždycky bude ten nejlepší záporno-kladný hrdina, jakého znám. Zamilovala jsem si jeho sobeckost, přitažlivost, vtipnost a originalitu. Domnívám se, že se zařadil mezi mé oblíbené hlavní hrdiny.

Zach už byl větší oříšek. Od začátku jsem mu nemohla přijít na chuť. Nevím, čím to je. Tak nějak mi v celém příběhu překážel. Určitě znáte ten pocit, když fandíte jinému hlavnímu hrdinovi…ke konci už se ale daly zavřít obě oči. A stal se docela dobrým hlavním hrdinou. Jsem zvědavá, co se z něj vyklube dál.

Styl psaní autorky není ničím zvláštní. Příběh napsala ich-formou, což mě nijak neuráží. A věřím, že není důvod, aby to urazilo vás. Celý příběh vyprávěla Alyssa, uvítala jsem, že se autorka nerozhodla pro střídání postav.

Stále váháte, zda si Šepotání přečíst? Už jenom kvůli té božské obálce a Morfeovi knížku musíte mít doma. Tedy v případě, že máte rádi fantasy, romantiku, anebo jen Alenku v Říši divů. Věřím, že přečtením této knížky vůbec nic nezkazíte. A co já a další díly? Určitě si je přečtu. Proč? Kvůli Morfeovi…

HOWARDOVÁ, A. G. Šepotání. Vyd. 1. Praha: CooBoo, 2015, 416 s. ISBN 978-80-7447-697-6.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení