Recenze: Knihy pro dospělé

Vstupte do pohádky s knihou Bylo nebylo od Odette Bean

1 1 1 1 1 (8 hlasů)
sperk

Americký televizní seriál Once upon a time se těší velké popularitě i u nás. Odette Bean podle něj napsala knihu, která vyšla pod názvem Bylo nebylo. Pokud chcete zakusit pohádku okořeněnou realitou, sáhněte po ní, bude vám chutnat.

 

knihaEmma Swanová je svérázná mladá žena, která se bojí navazovat vztahy. Lidé ji zklamali a ona se rozhodla jim nevěřit. Jako miminko jí rodiče opustili a od té doby nenašla odvahu k někomu se připoutat. Je osamělá a samota ji vyhovuje, až na okamžiky, jako jsou například její narozeniny. To by raději byla ve společnosti někoho, kdo by ji měl rád. A toto přání se jí splní zrovna v den dvacátých osmých narozenin. Na její dveře zaklepe chlapec, který tvrdí, že je její syn. Henry vstoupí do jejího života a ona se rozhodne v jeho životě zůstat. Odjede s ním do městečka Storybrook, kde podle Henryho žijí skutečné pohádkové postavy. Kvůli kletbě obyvatelé městečka zapomněli, kým jsou. Jediný, kdo může všechny zachránit, je dcera Sněhurky, Emma.

Emma, která nevydrží dlouho na jednom místě, má najednou vytouženou rodinu. Začíná zjišťovat, jaké to je být matkou. I když Henryho povídání o kletbě nevěří, hraje s ním jeho hru. Zabydlí se v městečku a seznamuje se s místními obyvateli. Poznává Sněhurku, svoji matku, prince Krasoně, Rampelníka, Zlou královnu…

Pokud si říkáte, že pohádku o Sněhurce znáte a číst o ní už nemusíte, nemáte pravdu. Nepotkáte Sněhurku, která pasivně čeká, až jí Zlá královna ublíží, a pak se nechá zachránit princem. Sněhurka je odvážná, statečná, drzá a schopná všeho. A její dcera Emma je po ní. Dokáže se postavit i Zlé královně alias Regině a utkat se o svého syna Henryho.

V knize se střídají pasáže z reality a pohádky. Vůbec mi tyto skoky nevadily, udělaly vyprávění zajímavějším. Henry, držitel pohádkové knihy, nás seznamuje s jednotlivými postavami a jejich pohádkovým životem. Dokáže pomocí pohádky vysvětlit to, co se děje v realitě. Příběhy jsou vyprávěny svérázně a vzájemně se propojují.

Škoda, že některé postavy byly představeny jen letmo. Neviděla jsem seriál a nevím, jak je to tam, ale chybělo mi rozepsání postav. Celé město jsou pohádkové postavy, ale my se seznámíme jen okrajově s Karkulkou, její babičkou, Rampelníkem , Cvrčkem Jémine. Jako by to bylo nedokončené a autoři si nechávali prostor pro další knihu.

Postava Emmy, mi přirostla k srdci. Její samostatnost, schopnost poradit si s problémy. Ano, měla tendenci od potíží utéct, ale nakonec zůstala a řešila je. Líbilo se mi, jak si začala uvědomovat svoje mateřství. Bylo hezké, jak poznávala svého syna, jak si začala uvědomovat svou pozici matky.

Sněhurka se naposledy podívala na svoje věci. Tušila, že něco důležitého určitě zapomněla. Měla ale příliš naspěch, než aby si s tím dělala starosti. Její úkryt v kmeni stromu nebyl příliš daleko od místa, kde okradla toho arogantního (přitažlivého) blázna a omráčila ho kamenem, takže měla pocit, že bude nejrozumnější z té oblasti zmizet. Něco na tom muži ale bylo… [1]

Bylo nebylo je knihou, kterou si budete chtít prožít. Začnete přemýšlet, kterou postavou z pohádky byste chtěli být. Která pohádka by byla ta moje? Hlavní věcí je, aby měl příběh šťastný konec, jak to v pohádkách bývá.

Bylo nebylo od Odette Beanové je bláznivý příběh, kde se proplétá pohádka s realitou, kouzla s všedními problémy hlavních postav.

[1] BEANOVÁ, Odette. Bylo nebylo: Once upon a time. 2014. Vyd. 1. Praha: CooBoo, 296 s., 2014. Str. 66

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení