Recenze: Knihy pro dospělé

Vražda, nebo sebevražda?

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Mo Hayder, jejíž knížky vydává nakladatelství Domino, patří mezi neoblíbenější autorky drsných a krvavých thrillerů. Její knížky se čtou téměř samy. Příběh má rychlý spád, napínavou zápletku a dokáže čtenáře lapit do svých osidel od první stránky. Bylo tomu tak i v případě novinky s názvem Kůže?


knihaHned na úvod musím upozornit čtenáře, že pokud nečetli předchozí vydané knihy Mo Hayder - Unesená a Panenka, ať si nekazí dojmy a přečtou si nejprve Kůži, která poprvé spatřila světlo světa v roce 2009. Obě dříve zmíněné knihy totiž v originále vyšly až později, jedná se o 5. a 6. díl tzv. série s Jackem Cafferym, a tudíž na ni v mnohém navazují. Vydání Kůže jako 4. dílu série až po obou výše zmíněných knihách celkovému příběhu dost ublížilo. Chápu však vysvětlení nakladatelství Domino, proč k vydávání přistupovalo tímto způsobem. Samozřejmě se jednalo o čistě ekonomické důvody. Jelikož 3. díl série s názvem Rituál nebyl tak úspěšný, jak se očekávalo, rozhodlo se nakladatelství od vydávání knih Mo Hayder ustoupit. V podstatě až s úspěšnou Unesenou (5. díl) došlo k jakémusi obnovení této série, čímž byl přeskočen 4. díl - Kůže. Tolik tedy k vysvětlení, proč vyšel právě tento díl až jako poslední. Děkuji také paní Karin Lednické za osvětlení problematiky.

Hlavními hrdiny jsou dva vyšetřovatelé - Jack Caffery a Blecha Marleyová. Od samého začátku je jasné, že existuje případ, který spolu zdánlivě dotáhli do konce, ale Caffery tuší, že některý z viníků je stále na svobodě. A co víc, sleduje ho. Caffery však neví, zda se mu chce pomstít, nebo má v úmyslu ještě něco úplně jiného.

Vedle toho se odehrává příběh Blechy Marleyové, které její bratr zkomplikuje život. Chtěli byste mít v garáži mrtvolu, kterou hledá celá kriminálka, navíc je vše důkladně sledováno médii? Že ne? Tak raději nepůjčujte auto sourozencům. Tento příběh je v knize dotažen do konce. Bohužel čtenáři např. Panenky už ví, jak dopadne, neboť autorka životy svých hrdinů - vyšetřovatelů probírá důkladně v každé knížce. A tak nás nečeká žádné překvapení. K dobru autorky nutno přičíst, že i když známe výsledek, napětí to neuškodí a emoce čtenářem jen cloumají. Mít takového bratra po ruce, tak mu minimálně dáte pár facek.

Hlavním tématem této knížky však má být úplně jiný případ. Poblíž lomu se najde tělo mrtvé ženy, která očividně spáchala sebevraždu. Její exmanžel je však přesvědčen, že k ní neměla důvod. Když se navíc najde její pes, brutálně stažený z kůže, je jasné, že za smrtí stojí někdo další. Jack Caffery si vyžádá, aby směl smrt této ženy vyšetřovat jako vraždu.

Nyní bych se ráda věnovala pointě a názvu knihy - Kůže. Nerada bych čtenářům prozradila, co a kdo za vraždami stojí, ale nemůžu nekomentovat nesmyslnost celého příběhu. Ano, hraje tam sice roli kousek kůže, ale opravdu jen malý kousek. Proč byl stažený pes zavražděné ženy, to v knize nijak vysvětleno není, a vraždy… ano, jejich důvod vysvětlen je, ale proč zrovna název Kůže?

Vzhledem k tomu, že hlavní zápletka probíhá v knize jakoby "mimochodem", čtenáři dlouho trvá, než pochopí, na co se má vlastně zaměřit. Knihou se totiž stále prolíná Cafferyho předchozí případ, u kterého některý čtenář nezná začátek (pokud nečetl celou Cafferyho sérii od začátku), a problém Blechy Marleyové, který je sice velice napínavý, ale u kterého zase někteří čtenáři výsledek znát mohou. Asi už nemusím dlouze popisovat, že kniha je opět napsána výtečně. Skvěle se čte, je v ní napětí, emoce a místy i zmiňovaná brutalita, pro Mo Hayder tak příznačná. Jen díky tomu si knížka udrží vysoké hodnocení. Samotná hlavní zápletka mi přijde nedomyšlená a velmi slabá. Možná, kdyby se autorka zaměřila jen na ni a vynechala Blechu Marleyovou a předchozí problémy Jacka Cafferyho, udělala by lépe. Pokud bych totiž měla srovnat Kůži s některými díly např. Jefferyho Deavera, byl by to opravdu jen slabý odvar, místy hodně nedořešený, téměř začátečnický pokus.

To, že knize hodně ublížilo pořadí, ve kterém byla v Čechách vydána, jsem již psala. Doufejme, že další knihy Mo Hayder již budou navazovat na sebe a nebude v nich žádné podobné nepříjemné překvapení.

HAYDER, Mo. Kůže. 1. Ostrava: Domino, 2015, 440s. ISBN 978-80-7498-063-3.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení