Recenze: Knihy pro dospělé

Felix Jonáš versus Stroje

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Úspěšná česká fantasy série Kladivo na čaroděje zažívá svou první spisovatelskou výměnu. Autora prvních dvou dílů Jiřího Pavlovského vystřídal Ondřej S. Nečas. Smršť hlášek a rychlé akce je tak nahrazena detektivní zápletkou a promyšlenými zvraty.


knihaKladivo na čaroděje ve třetím díle navazuje na děj předchozích dvou dílů. Tak si to rychle shrňme: Felix Jonáš upsal duši démonovi a teď musí plnit smlouvu, aby se nestalo něco horšího. Vše okolo démonských peripetií ovšem tají před svými…no pro nedostatek vhodných slov jim říkejme přátelé nebo společníci. Zkrátka kolegové jsou v nevědomosti a myslí, že rozjíždějí poněkud netypickou detektivní kancelář. Každý ze tří Felixových společníků má magické schopnosti, ale v tomto díle je používají jen velmi střídmě.

Tento díl fantasy série z Prahy napsal Ondřej S. Nečas. Na rozdíl od zakladatele a autora prvních dvou dílů Jiřího Pavlovského se Nečas nesoustředí na vtipné hlášky a drsný humor, ale na žánr. Vybral si detektivku a tak spolu s Felixem Jonášem a jeho týmem odhalujeme pachatele tří vražd. K týmu se dostává ještě mlčící Tamara, která je sekretářkou démona.

Felix má stále v těle embryo démona, podléhá Rashilovi a je to právě tento démon, který ho zaúkoloval vyřešením tří úmrtí. Odměnou je Felixovi pár dní života navíc, tedy nic, s čím by se chlubil svým detektivním partnerům. Nečas dodržuje pravidla detektivek a vyšetřovatelé používají jen minimum magie. Přesto je děj magií nasáklý. Ostatně oživlé stroje bez magie nefungují…asi. Věcný nemagický přístup k vyšetřování je asi největší úskalí tohoto dílu. Sledování stop a vyslýchání podezřelých je občas zdlouhavé. Zvláště v kombinaci s rébusy, které jsou detailně vysvětlovány, a pokud nejste milovníky sudoku, může vás časem doplňování a vysvětlování šifry nudit. Ale dojde i na akci a pořádné bitky, ve kterých naši „kladní“ hrdinové přijdou o nějaký ten svršek či kousek těla.

Humoru je v Krutých strojích sice méně, ale je zde. Nečasovi budiž uznáno k dobru, že se nesnaží napodobovat Pavlovského styl, ale uvědomuje si svoje silné stránky a na ty klade v knize důraz. Techniku, počítače, stroje a jejich využití či zneužití, záleží na úhlu pohledu, má Nečas dobře zvládnuté. Zároveň se mu podařilo zachovat charaktery všech hlavních postav. Úkol to byl jistě nelehký, ale povedl se, a to čtenáři ocení.

Jak je z názvu patrné, Felix a jeho parta se budou potýkat se stroji a zjistí, že taková mikrovlnka s mozkem může být pěkná potvora. Ale nejen stroje se snaží detektivy zabít. Něco se skrývá i v bazénu a mykóza nohou to není. A jako by toho neštěstí nebylo dost, svatá inkvizice s Kiliánem není daleko. 

První změna autora dopadla tedy více méně dobře, Nečas vymyslel originální příběh, ale knize chybí Pavlovského lehkost a jakási svěžest vyprávění. Tato série je založena na akci, proto je problém, že některé Nečasovy popisy zbytečně retardují děj. Kladivo na čaroděje se ustanovilo jako zábavné akční a odpočinkové čtení. Nečasův příběh však zábavnost neklade na první místo a to je škoda. Nicméně série pokračuje a tento díl rozhodně není zklamáním. Spíše měl příliš velkou konkurenci v prvních dvou dílech.

Teď už nezbývá než se těšit na čtyřku, kterou napsal Dušan D. Fabian a jmenuje se poeticky – Sonáta pro Azazela.

NEČAS, Ondřej S. Kruté stroje. Praha: Epocha, 2013, 184 s. ISBN: 978-80-7425-168-9.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení