Recenze: Knihy pro dospělé

Spoušť: Troufalé povídky o každodennosti

1 1 1 1 1 (1 hlas)
kosoctverec

Pokud vás láká něco ze současné české tvorby, zkuste sáhnout po knižním debutu Sáry Vybíralové. Když si totiž odmyslíte menší humbuk, který se strhl kolem jeho grafické úpravy, zůstane vám v rukou kolekce dobře napsaných, drzostí sršících příběhů, které je potěšení číst.

 

knihaPřesněji řečeno, jde o deset různě dlouhých povídek s deseti rozdílnými hrdiny, kteří se odlišují pohlavím, životním příběhem, věkem i prostředím. Mají své touhy, cíle i traumata a jsou zachyceni v okamžiku, kdy čelí něčemu novému. Kdy se pro ně situace určitým způsobem mění a je jen na nich, jak se s novou výzvou vypořádají.

Patří mezi ně například muž, který trpí depresemi po rozchodu s přítelkyní. Žena, která své dny tráví zavřená v bytě a čeká na příchod muže, nebo žena, která se naopak jednoho dne rozhodne a svého manžela opustí.

Před čím je nutné smeknout, je to, že i když se postavy potýkají doslova se všedním životem a vězí v rutině každodennosti, jsou jejich příběhy podány nesmírně chytlavě. Jsou něčím víc, než jen popisem ženy, která na dovolené uteče svému muži s cizincem, nebo muže otáčejícího se na kancelářské židli. Několik málo stran stačí k načrtnutí životního příběhu nebo traumatu.

Přitom mají povídky švih, navzdory jistému smutku jsou dostatečně přidrzlé a nebojí se ani drsnějších poloh. Určitý pokles lehkosti se dostavuje v druhé polovině knihy u příběhů, které se odlišují nejen daleko větší rozsáhlostí, ale i způsobem vyprávění. Například u povídky V pokoji se zcela nezvykle přidává i druhý vypravěčský pohled a povídka je konstruována jako střet rozdílných perspektiv dvou spolubydlících. Jako by tyto texty úměrně s délkou přicházely o svoji břitkost a staly se „jen“ dobře odvyprávěným příběhem.

Ovšem to, že delší povídky ztrácejí jiskru, neznamená, že nejsou čtivé. I tak jde o knihu, která vás dost možná přinutí k tomu, abyste se zajímali o to, s čím Sára Vybíralová přijde příště.

Je škoda, že knihu až příliš zastínila diskuse nad úpravou Martina T. Peciny, vůči jehož použití ornamentů, hvězd, barev a kosočtverců se vymezila i samotná autorka. K tomuto tématu můžete velmi snadno vygooglit několik příspěvků a rozhodnout se, na čí straně stojíte. Já ke Spoušti pouze dodávám, že je to promyšlená kvalitní kniha, která, navzdory možnému očekávání, opravdu není o sexu.

Anotace
Deset pokusů o katastrofu. Co je v případě člověka kritické množství? Deset postav žije své zdánlivě obyčejné životy, a přece je každá infikována různě silnou dávkou neuróz a nenaplněných tužeb. Pokoušejí se žít samy za sebe, ale jako by to nestačilo, ostatní jim to komplikují, jak se úporně snaží o totéž. Po dosažení kritického množství se však spouští nevratné procesy… A v tu chvíli je buď konec, nebo začátek, buď se umírá, nebo se konečně začíná žít. Anebo někde za okny dojde k velkému třesku, když už ani vesmír neví, co dál. Taková spoušť!

Sára Vybíralová přichází se stylisticky vytříbenými povídkami, které naplňují představu sebevědomého debutu, určeného současníkům.

VYBÍRALOVÁ, Sára. Spoušť. Brno: Host, 2015. ISBN 978-80-7491-494-2

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení