Recenze: Knihy pro dospělé

Další pohádky Pavla Drozda

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Pavel Drozd se na literární scénu vrací další knihou povídek. V roce 2011 vydal sbírku Za devatero větami v podtitulu označenou jako postmoderní pohádky (recenze zde). I tentokrát se v podtitulu ocitl výraz „pohádky“ – Trvalé bydliště v hodinovém hotelu: pohádky o lásce.


knihaZáliba Pavla Drozda v pohádkách se neprojevuje pouze v názvech, stejně jako v první sbírce se odráží ve vypravěčském stylu, kdy často tíhne ke shovívavému tónu, oslovujíce své posluchače téměř jako Pan Hajaja v rozhlasovém večerníčku. Neříká sice výslovně „milé děti, budu vám vyprávět pohádku…“, ale v podtextu je tento přístup dobře cítit.

Čtrnáct povídek, tvořících sbírku Trvalé bydliště v hodinovém hotelu, se věnují vnitřnímu životu svých hrdinů, mužů i žen různého věku. Naďa z úvodní povídky Poslední den Naděždy T. vzpomíná na svůj život, zejména na nepodařený vztah s ambiciózním a bezohledným Jankem. Přes název, odkazující na smrt, není konec tak fatální. Nu, pohádka. Tvrdý oříšek pro Popelku staví realitu do kontrastu s pohádkou o princi na bílém koni a s kurzy vydělávajícími na lidské touze dozvědět se něco o sobě a dokázat tak něco se svým životem udělat.

Moře odhaluje marné touhy stárnoucího a osamělého bezvýznamného spisovatele. Liška, hlavní hrdinka povídky Podzemka, se v jednom zvláštním okamžiku dostane možnosti vést pomyslný dialog se svým otcem. Hudba provází zápisky nalezené v babiččině pozůstalosti v povídce Nocturno Es dur. Vane z ní nostalgie předminulého století i snaha žen uchopit v té době život do vlastních rukou. Žert má s Kunderovým textem společný pouze název. Jde o hledání vztahů, opakování stejných chyb.

Příští léto je okořeněno cestou do nitra záhadné knihy téměř v Ajvazově stylu. S vyloučením veřejnosti kombinuje skutečný dialog s vnitřními monology Dany a Roberta. Každá replika evokuje myšlenku odhalující pozadí jejich bývalého vztahu. Ukázka povídky našla místo na přebalu knihy. Lublaňská ofenziva opět obsahuje fiktivní dialog tentokrát dcery s matkou. Objevují se v něm nevyřešené problémy, věty, které si nikdy z očí do očí nedokázaly říct. Pan dvorní rada promine se z ostatních povídek vymyká. Nejen formou, je psána jako divadelní hra, ale i tématem. Neřeší totiž prioritně vztahy, ale osobní zodpovědnost.

Maddalena ai piedi můžeme brát jako osobní zpověď stárnoucího kněze. Ani jemu se nevyhýbají obyčejné lidské starosti a city. Pokud promarníme šanci na lepší a hodnotnější život, je to naše věc. Ale když se na to musí dívat matka a znovu prožívat to zklamání, přestává to být věcí soukromou. To je námět povídky Anděl smrti. MUDr. C. je výbornou studií rozporu vystupovávání intelektuála v tisku a v soukromí. Filozof, který se ve svých knihách profiluje jako chápavý a moudrý člověk, se ve skutečnosti chová jako hašteřivý, malicherný intrikán. Závěrem Pavel Drozd uvádí pohádku naruby – Příjezd vlaku. Začíná šťastným koncem, ale její pokračování má hořkou příchuť, příliš se podobá mnoha obyčejným životům.

Povídky sbírky Trvalé bydliště v hodinovém hotelu mají vždy poněkud pomalejší rozjezd. Úvod je důkladný, věnuje se detailům, jejichž význam se ujasní až později. Teprve pak se autor propracovává k ději a pointě. Přes „pohádky“ uvedené v podtitulu, jsou témata ze života. Tím pravděpodobně autor nechce naznačit, že by náš obvyklý život byl pohádce podobný, ale ani pohádky nemusejí být laskavé. Navíc je v nich obsaženo i potenciální pokračování, a to není nikdy „žili šťastně až do smrti“.

DROZD, Pavel. Trvalé bydliště v hodinovém hotelu: pohádky o lásce. Vydání první. Praha: Novela bohemica, 2015, 221 stran. Vlny (Novela bohemica). ISBN 978-80-87683-46-0.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení