Recenze: Knihy pro dospělé

Skutečný příběh o utrpení mladé hudebnice

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Cena za dokonalost je příběhem Céline Raphaëlové, která byla týrána vlastním otcem. Vychází ze skutečných událostí a vypráví ho sama oběť.


knihaMalá Céline měla od svého útlého věku veliké hudební nadání. Otec jí koupil klavír a rozhodl se vychovat z ní virtuosku. Už v úplných začátcích nastavil laťku velice vysoko a vytvořil opravdu tvrdý režim. Postupně navyšoval své dceři počet hodin, během kterých musela cvičit. Vytvořil pro ni místnost zvanou herna, která se stala jejím dlouholetým vězením. Nekázeň tvrdě trestal, stejně tak i sebemenší chyby při hře na klavír. Pro Céline to znamenalo časté bití, ponižování či dny bez stravy. Někdy naopak musela jíst odpornou šlichtu tvořenou za pomocí syrové palačinky, salátu a dalších přísad. Vedle fyzického teroru byl ještě horším ten psychický.

V dospělosti se osudem zkoušená žena rozhodla, že tuto svou životní etapu zveřejní prostřednictvím knihy. Jedná se o velice silný příběh, který sleduje psychiku tyranizujícího otce a stejně tak i jeho oběti.

Hned na začátek musím potvrdit, že její otec byl bezpochyby psychicky narušený jedinec, který chtěl dosáhnout svých cílů prostřednictvím dcery. Jeho nemoc ovlivnilo zejména dětství. V knize se autorka zmiňuje, že rovněž jeho táta ho surově mlátil. Bohužel se poté často stává, že se oběť stane sama tyranem. Při popisech jednotlivých prožitků mi bylo Céline opravdu líto. Přestože hru na piano měla ráda, otcovým přístupem se z ní stalo peklo. Líčení mnoha událostí člověku vhánějí slzy do očí. Už jako malá holčička byla dívka bita, když udělala při hraní chybu. Teror se později stupňoval až na zcela nepochopitelnou úroveň.

Přestože je v tomto případě oběť jasná, některé okolnosti mě lehce zarážely. Možná ještě horší osobou než otec byla její matka. V průběhu knihy se jí dcera stále zastává, ale ona byla svědkem týrání a nic s tím nedělala. Nerozvedla se s manželem a jen přihlížela. Zřejmě nevnímala vše, co se dělo za zavřenými dveřmi, ale přesto musela vědět, že něco není v pořádku. Každá rozumně smýšlející osoba by se pokusila tuto situaci nějakým způsobem řešit. Dospělá žena nakonec počkala, až to za ni vyřeší její nedospělá dcera. Pro to nemohu mít pochopení.

V komentářích a recenzích ke knize často lidé oceňují, že se Céline nijak nelituje. Nemyslím si, že je to úplně pravda. Její osud byl opravdu strašný a k teroru v jejím domově nemůžu nic říct. V následujících událostech se jí snažilo mnoho lidí pomoct a řešit tuto situaci prostřednictvím umístění do náhradní péče či dětského domova. Přestože jí tato prostředí jistě nemohou nahradit domov, šlo především o snahu dostat ji od tyranského otce. Ale Céline se očividně nelíbilo téměř nikde. Možná mě čtenáři této recenze odsoudí, ale až příliš často si stěžuje na téměř vše okolo sebe. V knize je patrná snaha o pomoc této osobě, ale ona ji opravdu někdy téměř bojkotuje.  Možná to lze přičíst špatnému psychickému stavu, ve kterém musela dívka být.

Naprosto nepochopitelnou věcí je pro mě její snaha o protest formou hladovky. Začala s ní podle jejích slov z vlastní vůle již za pobytu u tyranského otce. Bohužel se její stav kvůli tomu hodně zhoršoval a dosáhl až anorexie. Rozhodně tím nepotrestala otce, proti kterému to bylo mířeno, ale především sama sebe. Tento způsob jednání jí asi v ničem příliš nepomohl a naopak ještě zhoršil její situaci. V jednu chvíli předvede dívka naprosto šílenou scénu, která očividně pobouřila i lidi okolo ní.

Na druhou stranu musím velice ocenit její postupný boj proti otci s pomocí učitelů a výchovné poradkyně. Postavit se vlastnímu rodiči musí být opravdu hodně těžké, ale Céline to zvládla. V těchto okamžicích je vidět její silná osobnost, která se v pozdějších letech ukáže ještě více. V současné době se totiž velice angažuje v ochraně zneužívaných dětí.

Neočekávejte od této knihy přílišnou literární dokonalost. Nenapsala ji profesionální spisovatelka, ale obyčejná žena. Jedná se především o velice silný osobní příběh. Jak jsem již psal, z některých hledisek je pro mě trochu kontroverzní. Některé okolnosti jsem příliš nepochopil. Každý čtenář si musí udělat svůj názor. Rozhodně doporučuji se nad touto životní zkušeností jedné dívky zamyslet.

Velice by mě zajímal popis událostí od matky této dívky a dalších zúčastněných osob. Přece jenom text může být značně ovlivněn pohledem samotné autorky, která na tuto dobu má velice špatné vzpomínky. Opakuji, že rozhodně souhlasím s odsouzením tyranského otce. Bohužel je podobných lidí stále více.

Cena za dokonalost rozhodně stojí za přečtení. Nejedná se o úplně oddechovou literaturu. O jednotlivých skutečnostech budete pravděpodobně ještě dlouho přemýšlet. Určitě je dobře, že autorka knihu vydala. Může posloužit především jako varování pro některé matky. Podívejte se kolem sebe a konečně procitněte. Váš manžel nemusí být tak dokonalý, jak před lety vypadal.

RAPHAEL, Céline. Cena za dokonalost – V moci násilnického otce. Praha: Ikar, 2015. ISBN: 978-80-249-2572-1.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení