Recenze: Knihy pro dospělé

Černé lži se k vám přimknou a nepustí

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Mladá žena z majetné rodiny a pohádkově bohatý blázen do počítačů. Ona natruc svým rodičům nehledala vztah s mužem z vyšší společenské třídy a on do té doby dával přednost ženám z eskortní služby. Nehledali se, ale našli. Jejich život by mohl být jako z pohádky, kdyby nebylo lží.


knihaTřiatřicetiletá Layana retrospektivně vypráví o svém setkání s miliardářem Brantem a prvních třech letech jejich vztahu. Layana vyrůstala v rodině, která z ní chtěla mít někoho jiného, než po čem sama toužila, proto se už jako teenager naučila předstírání a falešným úsměvům.

S počítačovým magnátem a géniem Brantem se seznámila na charitativním večírku. Takové akce oba nesnášejí, narozdíl od nezávazného sexu. Možná by Layana na Branta po jedné noci zapomněla, kdyby se u ní následujícího dne neukázala jeho teta Jillian s šekem na milion dolarů za to, že ho nechá být. Jenomže příkazy jsou přesně to, co Layana nesnáší.

Alessandra Torre, mladá americká autorka, která před třemi lety zabodovala u čtenářů (nebo spíše čtenářek) prvotinou Blindfolded Innocence a temným thrillerem Dívka z 6E, rozehrála na necelých třech stech stranách milostný příběh, který ovšem na první pohled jako láskyplná romance nevypadá.
 
Hned v prologu totiž hrdinka přiznává, že svého milého podvádí s jiným mužem, příležitostným zahradníkem Leem. Stěží si někdo takový okamžitě získá čtenářovo srdce, ovšem v první části románu vychází také najevo, že přestože je Layana drzá, tvrdohlavá a dokáže si jít za svým, zároveň Branta skutečně miluje a není s ním kvůli penězům či společenskému postavení.

Jakmile však Layana odhalí Brantovo pečlivě skrývané tajemství, ztratí v něj důvěru a její sen o společném životě se rozpadá. A tehdy potkává Leeho, nespoutaného, sebevědomého, flirtujícího, divokého, tak moc jiného, než je Brant, který vše pečlivě analyzuje a je posedlý svou prací. Není až tak neuvěřitelné, že je pro ni v bezvýchodné situaci lákavým zpestřením.

Čtenář hrdinku nemusí odsoudit, ale těžko chápe její chování, začíná o ní pochybovat a Layana na začátku druhé části ztrácí jeho sympatie. Může mu připadat jako sobecká rozvracečka vztahů, a to až do chvíle, kdy sám odhalí příčinu, tedy Brantovo tajemství.

Pointa pak vrhá zcela nové světlo na předešlé události, přiměje čtenáře zalistovat zpátky a přečíst si některé pasáže v knize znovu – a lépe ty scény pochopit; najednou už nejsou nelogické či matoucí. Přestože asi každý bude mít tušení, o jaký problém či tajemství se jedná, protože na stránkách nalézá indicie, jeho hloubka je zarážející. Z odlišného úhlu najednou čtenář jinak nazírá na hlavní hrdiny, ale především na Layanino jednání.

Autorce se během prostřední části knihy skvěle podařilo udržovat napětí a čtenářovu pozornost, nutila ho k zamyšlení. Ne že by se tento konkrétní hrdinův problém v jiných románech neobjevoval, ale většinou ne tak komplikovaný a dobře utajený.
 
Na rozdíl od jiných erotických romancí, Alessandra Torre vsadila na velice přímočarou linku s minimem postav. Vynechala obvyklou interakci s nejlepší kamarádkou, kamarádem nebo s lidmi na pracovišti a rodiče obou protagonistů se příběhem jen mihnou. Její vyprávění je takřka bez popisů.

Po přečtení snad ani nebudete vědět, jak vypadal Layanin byt či Brantův dům nebo jakou mají oba barvu očí či vlasů – to bylo pro autorku podřadné, soustředila se především na dialogy, jednání a vzájemné chování postav. Dokonce ani v sexuálních scénách se moc nevrtá; přestože je jich vcelku dost, působí spíše odtažitě až chladně, téměř bez emocí.
 
Lze si snadno představit, že jiná autorka by takový příběh roztáhla na dvojnásobný počet stran nebo i do trilogie, protože mu chybí omáčka okolo a zahrnuje období cca čtyř let s několikaměsíčními časovými prodlevami a pár náhledy do dětství.
 
Alessandra Torre však sepsala jen to podstatné – vztah dvou zamilovaných, kteří za svou lásku bojují a věří, že jejich láska hory přenáší a že se díky ní poperou se vším a neztratí jeden druhého. Hloubku jejich milostného pouta osvětluje i občasné krátké vyprávění z Brantova pohledu a přepnutím do přítomného času pak autorka umocňuje napínavé okamžiky v závěrečné třetí části.

Černé lži jsou rozhodně příjemným překvapením v docela se opakujícím schématu většiny erotických románů. Jednak tato romance nepůsobí na první pohled moc sladce a sexuální scény nejsou rozpitvané do desítek stran, jednak se hrdinka občas chová jako pěkná mrcha a manipulátorka.

Především se však autorce povedlo výborně zkonstruovat zápletku s netradičním milostným trojúhelníkem, dokonale udržovat napětí a přijít s docela překvapivou pointou, takže pokud se chcete dobře pobavit a hledáte něco, od čeho se na pár hodin nebudete moci odtrhnout, vsaďte na Černé lži.

Sama si pokládám otázku, jestli jsem někdy četla erotickou romanci, která by se mi líbila víc. Možná jen srovnatelně. Rozhodně se mi však tímto počinem autorka dostala do hledáčku.

TORRE, Alessandra. Černé lži. 1. vydání. Ostrava: Fantom Print, 2015, 287 stran. ISBN 978-80-7398-317-8.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení