Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Sarah J. Maas – Skleněný trůn

1 1 1 1 1 (10 hlasů)
il

Když v závěru své knihy děkuje Sarah J. Maasová všem, kteří se podíleli na jejím vzniku, zmiňuje desetileté trvání, než Skleněný trůn spatřil světlo světa. Tak se nakonec stalo v roce 2012 v nakladatelství Bloomsburry, které si o mnoho let předtím vzalo pod svá „křídla“ také např. Harryho Pottera. Má snad toto nakladatelství „čich“ na knihy, které by mohly na výsluní strávit dlouhá léta?


knihaČíst tuto knihu znamená pocítit napětí i klid, soucit i vztek, ukazuje nám sílu, která dokáže přijít ve chvíli, kdy už není jiná možnost, než se vzdát. Číst Skleněný trůn způsobuje ranní probuzení s kvítky od trpaslíků kolem těla a nález stop u postele, ale také krev na dlaních a rozbitá záda, zradu, nesnášenlivost a boj, bez kterého se k cíli nedostanete.

Oproti jiným vrstevníkům dovedla hlavní hrdinka, Celaena Sardothien, vydržet v temných dolech Endovieru mnohem déle. Celý rok snášela kruté zacházení, které při čtení skutečně evokuje obdobnou bolest v naší fantazii. Sůl v ranách od bičů, smrt na každém kroku a mnohem víc si s sebou nese teprve osmnáctiletá dívka, která byla vycvičena jako nejlepší nájemný vrah. A právě tento „post“ se jí stal osudným, když byla chycena a odsouzena k pomalé smrti v šílených podmínkách endovierských dolů.  Na druhou stranu je to právě Celaenina schopnost „zabít kohokoliv kdykoliv“, která přivedla do  Endovieru  mladého korunního prince Doriana, aby jí dal šanci získat svobodu. Úkol je jasný, vydržet v turnaji, který pořádá jeho otec, a vyhrát. Být první mezi třiadvaceti vrahy, lupiči a podobnými kreaturami, ovšem pokud selže, vrátí se zpět do pekla dolů.

Myšlenka svobody je víc, než strach. Ať už čeká Celaenu cokoliv, je pevně rozhodnutá tuto nabídku přijmout, a tak spolu s družinou a osobním strážcem Chaolem odjíždí do Skleněného hradu, aby si vydobyla zpět to, co jí bylo sebráno - svobodu.

Celaena se potýká s mnohými nástrahami, se lží a přetvářkou, ale hlavně s nedůvěrou k její osobě. Měla by čekat něco jiného? Její komnaty střeží ve dne i v noci stráž, nikam nesmí chodit sama a neustále ji někdo sleduje, aby se nepokusila o útěk. Klid hledá v knihách a hře na klavír, vztek si vybíjí při trénincích na zápasy, v nichž se nezalekne ničeho. Trénuje, co jí síly stačí, a když jí už dochází dech, dovede své tělo přimět k dalšímu úsilí. Ve svých myšlenkách se neustále povzbuzuje, vždyť ji čeká svoboda!

Otázkou zůstává, jestli jde Sarah J. Maasová dostatečně do hloubky při popisech soubojů. V množství událostí, které Skleněný trůn provází, jsou jen jakousi odbočkou, do které sice  autorka umí vložit skutečnou sílu, sílu Celaenina odhodlání neprohrát, ale nejsem si jistá, že tohle stačí k ukonejšení čtenáře, který hledá barvité a časté líčení řinčení mečů a dýk. Pro takové mám radu: vyčkejte až do závěrečného zápasu.

Celaena má v průběhu vyprávění četné nepřátele, kteří jí vítězství nepřejí. Kdo přijde mladé vražedkyni na pomoc, až jí bude nejhůř, až se její oslabené tělo střetne s prvním smrtícím úderem?

Nemohlo by to být fantasy, kdybychom se nesetkali se silou nadpřirozených postav. Ale nejspíše by to nemohla být ani moderní kniha pro mládež, abychom v ní nenarazili na milostný trojúhelník Dorian-Celaenea-Chaol. Když v ní oba muži objeví také něco víc, než jen hrdého zabijáka, dají sami sobě možnost nahlédnout do její „ženské duše“, která se ráda nechá rozmazlovat a dovede projít chodbou jako víla, a přesto na skutečné zájemkyně o princovu ruku elegantně shodí květináč s naprostým klidem v obličeji.

Nejedna záhada provází Skleněný trůn. Jak již bylo řečeno, kromě hlavního záměru – přivést Celaenu do království, nechat ji zvítězit – je kolem spleť nejrůznějších jiných událostí, záhadných úmrtí, podivných znamení, a v závěru také poslední panovníkův požadavek na vítěze turnaje …

MAAS, Sarah J. Skleněný trůn. 1. vydání. V Praze: CooBoo, 2015, 389 stran. ISBN 978-80-7447-901-4

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení