Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Přemysl Krejčík – Křehké nepřenášet

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Poezie prošla za poslední desetiletí takovými změnami, že by ji Josef Václav Sládek nebo Otakar Březina zřejmě ani nepoznali. Kdoví, zda by dnešní poezii považovali za inspirativní, či za rouhání. V každém případě musíme akceptovat fakt, že rýmy jsou dnes věcí zcela podružnou.


knihaSbírka Přemysla Krejčíka Křehké nepřenášet je jeho básnickou prvotinou, přestože autor je i velmi dobrým prozaikem, což dokazují jeho povídky uveřejňované v různých internetových i tištěných médiích. O tom, proč zvolil za svou prvotinu zrovna poezii, můžeme jen spekulovat. Mnoho úspěšných spisovatelů začínalo podobně. V tomto případě však jde spíše o ryze soukromý a intimní důvod, předznamenaný již na začátku knihy: Tereze na rozloučenou.

Jak básník prozradil na svém autorském čtení při hromadném křtu knih nakladatelství Pavel Mervart, sbírka vlastně mapuje historii jeho vztahu k dívce. Její role se však neomezuje jen na jakousi básníkovu múzu. Sbírka je doprovázena obrázky, balancujícími na pomezí umělecké a erotické fotografie. Modelka zabalená pouze do průhledné plastové fólie se skrývá pod stejně průhledným, ale vtipným pseudonymem s nádechem sci-fi, iniciálami E.T.

Jednotlivé básně jsou ve sbírce rozděleny do částí s názvy Křehké nepřenášet, Býložravec, Střepy a Čas. Jak jsem již úvodem naznačil, rým není to, na čem by Krejčíkova poezie stála. Jednotlivé řádky evokují pocity a nálady vyvolané situací či prostředím. Krejčík si rád pohrává se slovy, staví do protikladu jejich rozdílné významy. Použitím odlišného významu na konci básně se modifikuje její dosavadní smysl, slovo se tak stává konečnou, snad překvapivou pointou. Stejnou hrou je i samotný název sbírky, dosazením interpunkce můžeme pozměnit jeho význam. Čtenář je vyzýván, aby se bavil variacemi smyslu jednotlivých veršů, básní i celé sbírky.

Vnímavý čtenář však nezůstane jen u hrátek se slovy, vycítí změny autorovy nálady i pozvolnou změnu vztahu básníka ke své dívce od počátečního opěvování vztahu, k vystřízlivění, později dokonce naznačuje její jiné vztahy. Upřímně řečeno, věnovat své lásce báseň nazvanou Přibralas je nejlepší cestou k rozchodu.

Sbírka Křehké nepřenášet skutečně koresponduje se svým názvem. Je křehká a vzdušná, ačkoliv obsahuje něco málo přes šedesát stran, nese málo textu a listy zůstávají převážně prázdné. To je úděl básní a zároveň jejich velký klad. Několika slovy vyjádřit vnitřní pocit autora, zachytit jeho sdělení. Próza by k tomu potřebovala slov mnohem víc.

KREJČÍK, Přemysl. Křehké nepřenášet. 1. Červený Kostelec: Pavel Mervart, 2015, 70 s. ISBN 978-80-7465-154-0.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení