Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Kate Furnivall – Odvrácená strana slunce

1 1 1 1 1 (1 hlas)
kniha

Každý z nás má své touhy a přání, pocit, že život, který žije, není ten, jaký by si zasloužil. Ale ne každý je ochoten pro svou vizi vraždit. V nové knize Kate Furnivallové se však setkáme s postavami, které se neštítí ničeho, ani vražd, aby dosáhly svého cíle. Odvrácená strana slunce přináší svým čtenářům detektivní zápletku, zasazenou do exotického prostředí Bahamských ostrovů v období druhé světové války.


knihaPokud byste hledali dvě odlišné ženy, pak byste si měli zvolit Dodie a Ellu, servírku v hotelu Arcadia a ženu britského diplomata. Ale jejich osudy se propletou krvavou nití, která hrozí, že je obě zničí. Když Dodie Wyattová pomůže neznámému postřelenému muži, netuší, že se právě ocitla uprostřed divokého dobrodružství, kdy několikrát půjde o život i jí. A přitom si přála jen žít klidný život. Vzruchu a emocí si užila až dost… To Ella Sanfordová je na ruch zvyklá, New Providence jí připadá klidné až moc. Když si představí, že její manžel mohl být umístěn na důležitějším místě, je jí do pláče. Kdyby byla zvyklá se náladám poddat. Což není. Proto svědomitě plní své úkoly, přesto v sobě nese kus hořkosti. 

Autorka nás mistrně vede křivolakými uličkami příběhu. To, co zpočátku vypadalo jako obyčejná pouliční vražda, se mění… V co vlastně? Špionážní aféru? Boj mafie? Do děje vstupují další postavy a vším pěkně míchají. Flynn Hudson, sir Harry Oakes, jeho manželka Tilly, vévoda z Windsoru, jeho žena Wallis. Můžu vám slíbit, že až do konce nebudete mít nejmenší ponětí, kdo z nich je vrah. Pokud vůbec někdo… 

Kate Furnivallová jako obvykle pracuje s výtečnou perokresbou jednotlivých postav, přesně víte, jak se cítí, na co myslí a proč si to myslí. K tomu slouží i osvědčený způsob vyprávění, kdy každá kapitola je vyprávěna z jiného úhlu pohledu. Příběh se tak začíná skládat v mimořádnou mozaiku, kdy je přesně dávkován humor, napětí, ale i láska. 

Dodie šla rychle, rázně. Nad hlavou se jí rozprostírala modrá obloha bez obláčku, po plesnivých vězeňských kobkách jí připadala bez hranic. Dodie vdechovala křišťálově čistý vzduch z plných plic. Chápala, proč Flynn udělal to, co udělal, samozřejmě že to chápala, tím to ale nebylo jednodušší. Copak neví, že už je příliš pozdě? Že je v té špinavé kobce spolu s ním, ať si to přeje nebo ne. 
Tělo ji bolelo a ona byla za tu bolest vděčná. Odváděla její mysl od skutečné bolesti. Věděla, že musí vymyslet plán útoku.
[1] 

Odvrácená strana slunce je příjemným čtením plným napětí. Nenazvala bych ji přímo detektivkou, spíše detektivním románem, v němž nechybí nic, co do tohoto žánru patří. Autorka opět prokazuje dobrou znalost prostředí, do nějž děj zasadila a jež je vítanou změnou. Exotika Bahamských ostrovů je nepochybně takovou bonusovou nadstavbou. Pokud toužíte po příjemném čtení, při němž se nebude ani na okamžik nudit, je tato kniha správnou volbou. 

[1] FURNIVALL, Kate. Odvrácená strana slunce. První vydání v českém jazyce. Praha: BB/art, 2015, 335 stran. ISBN 978-80-7507-049-4. Str. 273

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení