Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Agatha Christie – Poirot: Hra na vraždu

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Tentokrát Knižní klub zvolil k vydání v nové edici věnované Poirotovi a jeho detektivkám jednu z těch nejlepších,  Hru na vraždu.  Kniha ukrytá v lákavé černo-zeleno-bílé obálce ukrývá příběh, v něm je slavný detektiv pozván na venkovské sídlo svou starou známou – spisovatelkou detektivek Ariadnou Oliverovou. Veřejnosti je oznámeno, že bude předávat cenu tomu, kdo v podivné hře na vraždu vypátrá vraha. Skutečnost je však trochu jiná…


knihaAriadna Poirotovi do telefonu odmítá povědět pravý důvod jeho návštěvy, ale její tón je naléhavý. Okamžitě se proto vydává na cestu, aby se dozvěděl, že paní Oliverová je někým manipulována, aby upravila hru určitým způsobem. Kdo tahá za nitky, to ve skutečnosti netuší. Přesto se obává nejhoršího, skutečné vraždy. A k té také opravdu dojde. Mrtvou je mladá dívenka, která ve hře představuje – jak jinak – mrtvolu. Kdo má zájem na vraždě nevinné dívky, která není s rodinou hostitele sira Stubbse nijak spojena? Věděla, či viděla něco, co mělo zůstat skryto? Vydírala snad dívka někoho?
   
Poirot a paní Oliverová se pouští spolu s policií do pátrání. Vše je ztíženo tím, že hry na vraždu a souvisejících zahradních oslav se zúčastnilo plno cizích lidí nejen z vesnice, ale i hostů z nedaleké ubytovny. Byla snad dívčina smrt náhoda? A jak to souvisí se zmizením paní Stubbsové, po které jakoby se během oslav slehla zem? Je snad podivná, nepříliš inteligentní žena, zajímající se jen o šperky a módu, další zavražděnou? A vzala její mrtvolu řeka, nebo ji někdo důmyslně ukryl na panství?
   
Poirot se snad poprvé ocitá v koncích. Ani jeho šedé buňky si neví rady. Pokud vás zajímá jeho další pátrání a také jak to vše dopadlo, musíte si přečíst tuto důmyslně napsanou detektivku. Jedná se o klasiku Agathy Christie, kde vám autorka předloží dokonale provedený zločin, spoustu vodítek a nápověd, stejně jako matoucích falešných stop. Nechybí množství rozmanitých postav, v nichž některé se zdají svým vystupováním i povahou až neskutečné. V jiných knihách bychom nad tím možná kroutili hlavou, u Agathy už je to však známé a pro čtenáře očekávané. Charakteristiky všech hlavních hrdinů jsou opět velmi dobře promyšlené a popsané, nevzbuzují však ve čtenářích velké emoce.
   
Příběh čtenáře zaujme od první stránky. Autorka opět zvolila minimum popisů a množství směrodatných dialogů, postupně dávkuje napětí a rozkrytí celého problému si ponechává až na samý závěr. Pokud proto hledáte knihu, ve které si můžete procvičit vlastní detektivní schopnosti a poměřit si je se slavným detektivem, určitě sáhněte po Hře na vraždu.

CHRISTIE, Agatha. Poirot: Hra na vraždu. 3. Praha: Knižní klub, 2015, 216 stran. ISBN 978-80-242-5004-5.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení