Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Oliver Burian – Úsvit: první kniha trilogie Soumrak nosičů

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Jak se vlastně žilo na konci dvacátého století? Pamatujeme si to ještě? Ten překotný čas, který roztáčel kola nových obchodních příležitostí, kdo byl ve správné chvíli na správném místě, měl vyhráno, tak jako hlavní hrdina první knihy trilogie Soumrak nosičů - Úsvit, která vyšla v JaS nakladatelství, s.r.o. Trilogie zachycuje období od roku 1989 do současnosti na životním příběhu Christiana Šťastného, jehož osud připomíná pohádku o tom, jak výtahový technik ke štěstí přišel a stal se ředitelem distribuce společnosti Bonton. Prostě to chtělo tah na branku, kamarády na správném místě a trošku štěstíčka, tak by to nejspíš vyjádřil Christian hokejovou hantýrkou.


knihaAutorem Úsvitu je Oliver Burian, který debutoval povídkovou knihou Povídky toaletní, recenzi si můžete přečíst zde.

Pojďme se tedy seznámit s hlavním hrdinou Christianem, bývalým hokejistou, výtahovým technikem, průvodcem Prahou, ředitelem jazykové školy a ve finále ředitelem distribuce společnosti Bonton. A vším, čím byl, byl Christian rád. Na jeho životním postoji je znát, že je to sportovec tělem i duší, nebojí se přijímat výzvy, vždy připraven podat co nejlepší výkon, když cítí svou šanci.

Hlavní osa románu je vybudována na sledování Christianovy pracovní kariéry, vedlejší linie popisuje jeho manželský život, který pozvolna spěje ke smutnému konci. Stoupání po kariérních schůdcích na stupně vítězů je doprovázeno ovacemi mladých, pohledných žen s dlouhýma nohama, tenisovými zápasy a popíjením s kamarády. Tak nějak už to zřejmě v hudebním byznysu chodí. A možná nejenom tam.

Velmi autenticky a reálně na mne zapůsobilo autorovo líčení pozvolného rozpadu Christianova manželství a jeho reakce na manželčinu nevěru. Naopak některé jeho názory byly přinejmenším pozoruhodné, jako příklad uvádím dialog, kde zformuloval odpověď na otázku svého šéfa a kamaráda Micka, zda umí být věrný:

„Ty umíš být věrnej? A co to tedy je, když zahejbáš manželce! Co?“
„Myslím, že umím bejt věrnej milence. Manželka se nepočítá.“
„Tak manželka se nepočítá? A kdo rozhodl, že se manželka do nevěry nepočítá?“
„Já to tak mám. Víš, manželce je nevěrnej každej. Tedy asi jo, já aspoň neznám nikoho, kdo by byl normální a po pár letech manželství byl manželce věrnej, pokud tedy není absolutní hňup. Vlastně jednoho znám a je to dobrej kluk, ale to je strašná výjimka. To tak prostě je. Ale ty naháněči maj třeba stálou milenku a přesto se ještě vyspí s někym jiným. To já bych nikdy neudělal, já sem charakter.“ [1]

Kniha je napsaná v ich-formě, je velmi čtivá, některé slovní obraty však působí krkolomně, občas se objevila i gramatická chyba. A hlavně! Pod náporem neuvěřitelného množství vulgarit se mi často v hlavě rozblikala věta z „Dědictví“, kterou pronesl k Bolku Polívkovi Jiří Pecha: „Bohumile! Bohumile! ….se neříká!“ Předpokládám, že autor chtěl na mluvě Christiana a jeho přátel ukázat, jak se v této „komunitě“ mluví, ale jak se říká, čeho je moc, toho je příliš.

Při čtení Úsvitu jsem zavzpomínala na Frýbortova Veksláka, počáteční honba za penězi ve veksláckém prostředí je společná oběma příběhům a také povahově jsou si hlavní hrdinové (aspoň ze začátku) podobní. Christian Šťastný pod slupkou „cynického drsňáka“ skrývá citlivé srdce, stejně tak jako Michal Najman z Veksláka. První díl trilogie končí v době, kdy je Christian již téměř na vrcholu, ale dá se předpokládat, že v dalších dílech trilogie dojde i k nějakým uklouznutím či pádům, tak jak je tomu i ve Frýbortově románu.

Úsvit jsem přečetla za pár dní. Pohodová kniha ze zajímavého prostředí, kterým hudební byznys bezesporu je. Kniha tolik odlišná od toho, co teď vychází, připomínající tvorbu již zmiňovaného Pavla Frýborta či Zdeny Frýbové. Čtenář si může opět po letech připomenout časy, kdy mu možná ještě zbývaly nějaké iluze, které pak do bahna zašlapala doba přinášející na svých bedrech konzum a globalizaci. A pro ty z nás, co tuto dobu pozorovali jenom z kočárku či nebyli ještě na světě, je to příležitost se s koncem dvacátého století seznámit i jinak, než jenom ze stránek dějepisu.

[1] BURIAN, Oliver. Úsvit: první kniha trilogie Soumrak nosičů. První vydání. Praha: JaS nakladatelství, s.r.o., 2015, 371 stran. ISBN 978-80-87654-16-3.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení