Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Laurell K. Hamilton – Dotek bouře

1 1 1 1 1 (1 hlas)
kniha

Poté, co byla Meredith skoro zabita přímo v sídle královny Vzduchu a Temnoty, ví, že musí otěhotnět co nejdříve, aby mohla nastoupit na trůn. Pokud se tak nestane, zemře a vlády nad královstvím se ujme její bratranec Cel. Který ze strážců jí nakonec dá potomka? A bude ona opravdu královnou?


knihaPátý díl série o Merry Gentryové se jmenuje Dotek bouře. V České republice vyšel v edici Fantastická epocha – nakladatelství Epocha v roce 2015. Celkem je naplánováno devět dílů. 

Merry se v tuto chvíli vzpamatovává ze zrady na královském dvoře. Ne, že by od malička nebyla zvyklá na předhazování, že je napůl člověk. Ale čekala, že když je v království na přání samotné královny, bude alespoň trochu v bezpečí. Bohužel tomu tak není a ona musí se svými strážci bojovat o holý život místo toho, aby se snažila počít. Kromě bojů ale má čas i ulehat na lože s dalšími zajímavými muži. V tuto chvíli je asi nejdůležitější Mistrál vládce bouří. Jejich pohlavní styk zapříčiní znovu oživení dávno mrtvých zahrad, které v prastarých dobách přinášely zemi magii a sílu jejím obyvatelům. Královna tedy musí uznat, že její neteř začíná být velmi nebezpečným soupeřem, a že její syn, je ve velkém nebezpečí. 

Merry díky své moci oživuje dávno zapomenuté legendy a obnovuje božské vlastnosti svých strážců. Mistrál znovu umí ovládat bouře, Sholto získává své pekelné psy. Kdy ale dostane Merry to, po čem touží? A co když si bude muset nakonec vzít někoho, koho nemiluje tak, jak by si přála? Ona už totiž pomalu začíná cítit, že i když má své strážce ráda všechny, některé má ráda víc a další dokonce miluje tak, že by za ně položila život. Jak ale nezranit ty ostatní? A jak zařídit, aby otěhotněla zrovna s ním? 

Všechny tyto myšlenky může čtenář pozorovat během vyprávění o bojích a sexuálních praktikách princezny. Merry totiž přemýšlí neustále a současná situace jí dělá vrásky na čele. 

Pátý díl mi zatím připadal z celé série nejslabší, i když na události nebyla nouze. Znovu rozkvetlé prastaré zahrady, oživlé legendy z dávných časů i pikantní sexuální scény. Vše mělo svůj účel a své místo. Ale i přesto mi vše přišlo stejné, opakující se. Již popáté čtenář čte o pokusech princezny otěhotnět, o její rostoucí síle, o nebezpečí, které ji a její strážce provází na každém kroku. Nevím, co přinesou další čtyři díly, ale já osobně se již v půlce začínám nudit. Autorka měla své vyprávění zhutnit, vynechat některé popisy sexuálních scén či bojů. Nechat trochu víc prostoru čtenářům a jejich fantazii. Děj by se nemusel odehrávat během pár dní, ale mohl by obsáhnout větší časový úsek. 

Myslím, že i přesto si čtenáři pátý díl přečtou. Jelikož na sebe jednotlivé knihy navazují, chyběla by jim provázanost v ději. A já doufám, že četbu šestého dílu si užiji mnohem víc. 

Ukázka 
„Mistrále,“ oslovila jsem ho, ale on už se přibližoval k mému tělu. Vítr se vrátil, slabý, pátrající vítr, který se dotýkal mého těla jako neviditelné prsty. Mrtvé listí zašustilo a réva si v narůstajícím větru povzdychla. Nazdvihla jsem se natolik, abych mohla pohledem sklouznout k Mistrálovu tělu. Znovu jsem ho oslovila. 

HAMILTONOVÁ, Laurell K. Dotek bouře. Praha: Epocha, 2015. ISBN 978-80-7425-246-4.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení