Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Jessica Cornwell – Hadí listiny

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Jessica Cornwell přichází s románem, který by mohl zaujmout příznivce thrillerů s historicko-mysteriózní zápletkou. Dokáže debut Hadí listiny obstát ve velké konkurenci?


knihaVnučka slavného spisovatele Johna le Carré se rozhodla směle vykročit v jeho stopách. Její debut zaujal kritiky i čtenáře po celém světě, ale přesto se nedá mluvit o úplně dokonalém přírůstku do literatury. První díl trilogie je sice postaven na velice dobrých základech, ale zároveň může svou formou některé čtenáře odradit.

V Barceloně dochází k velice brutálním vraždám, které mají jednoznačně rituální podtext. Inspektor Fabregat si láme hlavu nejen nad chybějícími indiciemi, ale i zapeklitými iluminovanými dopisy. Ty někdo zanechává právě jemu osobně a tím ho v podstatě vyzývá na souboj pachatele a vyšetřovatele. Jednou z obětí je navíc velice populární divadelní herečka Natalia Hernandezová. Její vražda pobouří celé město, které si žádá odvetu.

O jedenáct let později vědkyně a zlodějka knih Anna Vercová objeví prastaré dopisy. Zavedou ji na stopu tajemného vraha, který před lety nemilosrdně zabíjel. Ale zároveň jí nabídnou možnost přiblížit se ke starověkému rukopisu.

Po přečtení anotace vás kniha okamžitě zaujme. Na první pohled se jedná o lehce odlišnou Brownovku, aneb knihu inspirovanou Danem Brownem a podobnými tajemnými svazky. Částečně je to pravda, ovšem Hadí listiny zacházejí mnohem dál.

Prvním poznávacím znamením je mnohavrstevnatost tohoto románu. V podstatě v něm najdeme dvě hlavní dějové linie. Jedna sleduje vraždy neznámého psychopata a druhá pátrání Anny Vercové po historicky nedocenitelném rukopisu. Vedle toho je zde mnoho návratů do minulosti, které objasňují zejména taje okolo alchymistů a sybil. Právě popisy jednotlivých mysteriózních aktů a osobností jsou rozebrány do nejmenších detailů. Najdeme v nich i vznik a výrobu rukopisů, opravdu důkladnou historii věštkyní či pohled do řemesla šarlatánů a podivínů.

I přes zajímavost výše zmíněných témat a lidí se v tomto bodě dostávám ke kritice. Na první pohled pozoruhodná zápletka je chvílemi zahnána do takových detailů, že může mnoho čtenářů odradit. Některé části nejsou úplně čtivé a téměř se nabízejí k přeskočení. Nejen přílišné podrobnosti, ale chvílemi i složitá mluva nenabízejí zcela oddychovou četbou. A to může být právě největší problém, ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je síla. V tomto případě měla opravdu autorka trochu ubrat a celý děj zjednodušit. Byl by tak mnohem stravitelnější pro většinu lidí, kteří se do jejího debutu začtou.

Detektivní část dostala o něco méně prostoru a je to určitě chyba. V tomto bodě se totiž Jessica Cornwell víc přiblížila kvalitám svého dědečka. Vraždy jsou opravdu rafinovaně provedené a nechybí jim nápad. Vyšetřovatel Fabregat  je poměrně sympatickou postavou, která si vás získá povahou i jednáním. Bohužel se vyšetřování zločinu dostalo hluboko do pozadí za mysteriózní složku. Pachatele jsem trochu tipoval, ale celá myšlenka jeho zločinů se odhalí až v samém závěru. Právě několik posledních stránek je paradoxně nejakčnějších a nejpoutavějších. Odhalení vraha i jeho předcházející činy jsou o poznání přitažlivější.

Debut této autorky rozhodně není žádný průšvih. Přichází s velice originální zápletkou, příjemným prostředím španělských končin a množstvím pozoruhodných okamžiků. Na každé stránce je vidět píle a snaha o vytvoření kvalitní knihy. Bohužel trochu dojela na svou komplikovanost. Přílišné detaily v popisech, složitější mluva a někdy i nároky na pochopení zápletky se mohou stát příčinou, že knihu někteří ani nedočtou. Světlé okamžiky se střídají s těmi tmavšími a celé toto dílo je kvůli tomu lehce nevyrovnané. Dnešní lidé si chtějí u literatury především oddechnout a odpočinout od běžných starostí. V tomto případě budete ovšem muset zapnout všechny mozkové závity, abyste pochopili všechny souvislosti. Přesto se určitě najde i mnoho těch, kteří budou Hadími listinami uneseni. Záleží pouze na vkusu a očekávání samotného člověka.

CORNWELL, Jessica. Hadí listiny. Praha: Plus, 2015, 456 s. ISBN: 978-80-259-0430-5.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení