Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Oldřiška Ciprová – Láska a majestát: Román o Elišce Přemyslovně

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Všichni známe rodiče významného českého panovníka Karla IV. − Jana Lucemburského a Elišku Přemyslovnu. Než se však Eliška s Janem vzali a společně usedli na český trůn, odehrálo se mnoho událostí. Nový román Oldřišky Ciprové nás přenese do přemyslovských Čech na přelomu 13. a 14. století.    


knihaOcitáme se v Českých zemích na konci 13. století v období vlády krále Václava II. Po smrti své milované ženy Guty Habsburské vstupuje do nového svazku s polskou princeznou Richenzou Piastovnou, jež vejde do dějin jako Eliška Rejčka. Rejčka to na českém dvoře nemá vůbec jednoduché. Všichni jí hází klacky pod nohy a nejvíce dcera Václava II., Eliška Přemyslovna. Mezi oběma dívkami se zrodí nenávist a ta s nimi setrvá až do konce.

Všechno ta hloupá Polka zničí! Všechno,“ stála si na svém Eliška. Zřejmě nemělo cenu jí něco vysvětlovat. Václav byl slovy mladší sestry zasažen. Ona má pravdu! Mihlo se mu hlavou, že polská dědička na českém trůnu nevěstí nic dobrého.
„Richenza – obyčejná Rejčka,“ dodala Eliška vztekle.
Starší sourozenci se chtě nechtě usmáli. Eliščiny jedovaté přezdívky byly vyhlášené po celém Hradě. Že se však tato potupná opravdu ujme a nejednou zasáhne novou královnu přímo do srdce, v té chvíli nikdo netušil. [1]

Dílo je rozděleno na osm částí. První polovina popisuje rozepře mezi Přemyslovnou a Rejčkou. Po smrti Václava II. usedá na český trůn jeho syn Václav III. Dochází k rozvíjení mnoha vztahů, především mezi královnou-vdovou Eliškou Rejčkou a maršálkem Jindřichem z Lipé a mezi princeznou Eliškou Přemyslovnou a synem zrádce Janem z Falkenštejna. První část nás dovede do roku 1306, kde končí a začíná část druhá. Druhý úsek se zaměřuje na boje o český trůn. Na scénu vstupuje Jindřich Korutantský s manželkou Annou Přemyslovnou a rod Lucemburků. Dva prology a závěrečný epilog popisují historickou a politickou situaci. Autorka na tři sta stránkách zachycuje poměrně velký časový úsek.

Kniha Láska a majestát s podtitulem Román o Elišce Přemyslovně se zaměřuje (jak už z názvu vyplývá) zejména na postavu Elišky Přemyslovny. Eliška je ambiciózní, tvrdohlavá a vášnivá žena, jež si jde za tím, co chce. Je to také umná manipulátorka, která si dokáže krutě pohrávat s lidskými osudy. V díle vystupuje i mnoho dalších postav, např. Viola Těšínská, Petr z Rožmberka a Anna z Lipé. Oblíbit si některou z těchto postav bylo velmi obtížné, jelikož tempo příběhu nedovoluje příliš odboček, přesto v knize sehrají své role. Román obsahuje některé drobné historické nesrovnalosti, např. popis smrti Jana z Falkenštejna roku 1306. Ve skutečnosti se Jan dožil delšího věku. Pro děj to však nemá zásadnější význam.

Oldřiška Ciprová plynule vypráví historické události. Využívá mnoha dialogů a vnitřních pochodů postav. Příběh není protahován dlouhými popisy, právě proto je kniha velmi čtivá.
   
[1] CIPROVÁ, Oldřiška. Láska a majestát: Román o Elišce Přemyslovně. Vyd. 1. Frýdek-Místek: Alpress, 2015, 312 s. ISBN 978-80-7466-936-4. Str. 22─23.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení