Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Scott Westerfeld – Mezi dvěma světy

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
kniha

Pokud se chcete dozvědět něco nového o zákulisí knižní tvorby, stačí se začíst do románu Mezi dvěma světy. Poznáte mladou spisovatelku a budete pozorovat její vnitřní boj odrážející se v její tvorbě.


knihaKniha Mezi dvěma světy Scotta Westerfelda vypráví dva odlišné příběhy. V jednom sledujeme zrod mladé spisovatelky a její první krůčky ve světě literatury. Zažíváme s ní nejistotu při vzniku její první knihy a zároveň i poznání jí samé. V druhém příběhu sledujeme její knihu, dobrodružství, které se před našima očima přepisuje a tvoří. Je to střet dvou světů, které jsou ale vzájemně pevně spjaté. 

Scott Westerfeld se narodil v Texasu, nyní žije střídavě v Sydney a New Yorku. Je autorem známé a velmi dobře přijímané série Leviatan. Už v této knize se zaměřil na pohledy z více stran. 

Při čtení pozorujeme, jak se dva úplně odlišné světy prolínají a jak jsou na sobě závislé. Zrod mladé spisovatelky, všechny její nejistoty a pochyby. Darcy se snaží osamostatnit, žít podle toho, co chce ona, a ne podle představ, které jí vtloukají od dětství její rodiče. To, že napsala knihu, připisuje spíš náhodě, než svému talentu. Chce se změnit a stát se někým, koho si vysnila. Možná vidí svět až moc růžově, ale její mládí ji omlouvá. 

Druhá rovina se odehrává ve vymyšleném světě v Zásvětí. Hlavní hrdinka také prodělává přerod. Mění se v důsledku událostí, které nemohla ovlivnit. Svoji přeměnu také není schopná  korigovat, pere se v ní to, co chce, a to, co si myslí, že je její povinnost. Chtěla by dělat všechno správně, ale někdy jí to nevyjde a chová se impulzivně. 

Darcy nechápala, proč mu lže. Zásvětí jí prostě vytrysklo z prstů a neměla v úmyslu dělat pro Patelovou 2 žádný hrubý náčrt. Byla si jistá, že vůbec neví, jak na to. 
Bylo docela dobře možné, že neví ani to, jak psát romány, že minulý listopad byl nějaká statistická chyba. Jestliže v jediné chvíli vznikají na světě stovky tisíc textů, některé jsou určitě dobré jen náhodou, jako když opice napíše pasáž ze Shakespeara. Jenže ten klikař opičák by už nikdy žádný další sonet nenapsal, ani kdyby mu dali nakladatelskou smlouvu.
[ 1] 

Kniha vás pohltí. Nedokážu se rozhodnout, která část knihy se mi líbí víc. Jsem nadšená z příběhu Darcy. Její pocity a nejistoty jsou nám všem velmi dobře známé. Občas pochybnostmi trpíme asi všichni, jen to nedáváme najevo. Darcy se ocitá sama v cizím městě, ví, že lidé od ní očekávají odpovědnost, ale ona sama ani netuší, co vlastně chce. Lizzie a její setkání s jiným světem. Způsob, jak reagovala na vše nové a na situace, ve kterých se ocitla. Všechno bere tak samozřejmě, jako by už dávno tušila, že nějaké Zásvětí existuje a že je s ním spojená. Popis světa, který je novátorský. Možnosti, které přerod Lizzie přinesl, a jak to vše využila. 

Moc se mi líbily vedlejší postavy. Samozřejmě Imogen. Byla svá, nechtěla se měnit a nikomu nedovolila ji ke změně přinutit. Nisha, která byla tak dospělá, rozumná a moudrá, až se to zdálo neuvěřitelné. V druhé rovině nezapomenutelná Mindy. Je to velmi silná postava. Krásný a tajemný Jamarádž, který se nedokázal vyjádřit. Vždy jen naznačoval, jako by pro něj bylo nemožné vyslovit své myšlenky nebo si nebyl jistý sám sebou a tím, co chce. 

Děj mě zcela pohltil. Vždy, když příběh přecházel z jedné roviny do druhé, mi to bylo líto. Chtěla jsem ještě zůstat s Darcy nebo Lizzie. Nedokážu posoudit, jak se shodovala kniha s realitou práce nakladatelství a autorů. Přesto se mi líbilo nakouknutí za závěsy světa knih, nakladatelství a autorů. 

[ 1] WESTERFELD, Scott. Mezi dvěma světy. 1. vydání. V Praze: CooBoo, 2015, 483 stran. ISBN 978-80-7447-961-8. [ str.50]

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení