Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Robert Jackson Bennett – Město schodů

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
kniha

Když jsem si přečetla anotaci Města schodů, měla jsem očekávání docela velká. Atmosférický román, o špionech“, mrtvých bozích a tajemném, stále se měnícím městě“ evokuje opravdu leccos. Mně, coby generaci odkojené knihami o Harrym Potterovi, kombinace do nebe tyčících se stovek schodů a neustále politicky i fyzicky se měnícího místa“ připomněla především Bradavice, takže jsem nedočkavě čekala, jak se ono tajemné místo vlastně projeví.


knihaTak předně – neprojeví. V tomhle bodě není ta anotace úplně přesná. Mizejících budov, přesouvajících se schodů nebo Komnaty nejvyšší potřeby se opravdu nedočkáte. Toto chátrající místo, Bulikov, zůstává staticky nehybné pěkně dlouhou dobu, než se odehraje první titěrný záblesk něčeho, co dává za jeho omšelou fasádou tušit něco daleko většího. Božštějšího... 

Tím se ale dostáváme k tomu, že vše ostatní, co kniha slibuje, je pravda. Město schodů je atmosférická fantasy. Propracovaná, promyšlená a čtivá. Zavádí čtenáře do místa, které bývalo světovou velmocí, protože se těšilo přízni božských sil. Bohové se ale ztratili nebo byli zabiti, a protože jejich moc zasahovala do samé podstaty světa, vše, co bylo jejich výtvorem, zaniklo. V momentě, který je v historických textech popisován jako Mžik. Bulikov a celý Kontinent najednou tvrdě spadl z velkolepého piedestalu až na zablácenou zem a velmocí se stala jiná země Saypur. Ale lidé, pamatující si období své nadvlády nad celým světem, podle všeho dost kruté, se se svým postavením odmítli jen tak smířit. 

Možná to z tak základního nástinu není poznat, ale Město schodů je nesmírně myšlenkově bohaté a splétá dohromady velké množství témat. Vraždu, politikaření, převraty, zázraky, komplikovaný milostný vztah. Zabývá se otázkami rasy. Zabývá se otázkami víry, náboženství a fanatizmu. Pokud jde o poslední jmenované, v tomhle jde o dílo ryze postmoderní. Protože ten přístup k veškerým záležitostem víry je jedna velká okázalá dekonstrukce. Na hlavu všech bohů padá neustálé pochybování jako ‚Rozumí bohové svému lidu?‘, ‚Z čeho pramení jejich moc?‘, ‚Skutečně toužíme po jejich vládě?‘aj. 

Základním pilířem téhle knihy jsou vlastně filozofické otázky, zabalené do tak hravého balení, že jsou zábavné. Právě tenhle přesah dělá z Města schodů výbornou urban fantasy, která se může pochlubit hutnou atmosférou podivna a celou řadou matoucích otázek. 

Tenhle svět je detailní, má pečlivě propracovanou historii a politiku. Takže je třeba číst pozorně a vnímat, aby se čtenář neztratil. Na druhou stranu, bavíme se zde o knize, které se jako jedné z mála daří trefným odhalováním karet udržet napětí až do absolutního konce, takže se k tomu maximálnímu soustředění ani nebudete muset nutit. Jistě, i Městu schodů by se dala vytknout nejedna chyba, poněkud plochým pojetím některých vedlejších postav počínaje. Ale klady v tomto případě jednoznačně převažují. 

Snad ještě jeden postřeh stojí za zmínku. V mnoha ohledech jde o dílo (velmi) volně inspirované skutečností. Tak například Kontinent tvoří obyvatelé s bledou pletí a jejich typická jména jsou Jaroslav, Vasilij a jiní -slavové, - iljové a -uljové. Zato Saypur se svými malými štíhlými obyvateli s tmavou pletí nebyl po dlouhou dobu ničím víc, než zuboženým otrokem, který nyní rozepjal svá křídla. Nepřipomíná to něco? Minimálně východ Evropy se tam hledá docela snadno. Ale v různých konspiračních teoriích lze zajít ještě dál. 

 

Město schodů
Autor Robert Jackson Bennett
Překlad Milan Pohl
Nakladatelství Host
Místo vydání Brno
Rok vydání 2015
Vydání 1.
Počet stran 510
ISBN/EAN 978-80-7491-482-9
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení