Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Monika Feyfrlíková – Kuchyně pozdního středověku

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Ve druhé polovině roku 2015 nakladatelství Grada vydalo opět velmi zajímavé publikace. Jednou z těch, které mě nejvíce zaujaly, byla Kuchyně pozdního středověku od Moniky Feyfrlíkové. Jelikož jsem se o knize dozvěděla prostřednictvím webových stránek, domnívala jsem se, že se jedná „pouze“ o kuchařku s dobovými recepty. Tato útlá knížečka však skrývá mnohem víc…


knihaO autorce se v publikaci nedozvíme nic. Ani na internetu se mi nepodařilo dohledat žádné informace, což mě trochu mrzí. Zajímalo by mě, jak dlouho se autorka tématu věnuje a zda danou problematiku vystudovala, neboť zpracování by tomu odpovídalo.

Knížečka je to skutečně útlá, má pouze 88 stran. Přesto je obsahově velmi zajímavá a čtenář se dočte velké množství informací. Je rozdělena na dvě části. V první se dozvídáme o středověké kuchyni jako takové – tj. co jedla šlechta, měšťané, venkované a chudina, kde se nakupovalo, jak se potraviny skladovaly, na čem a v čem se vařilo, kde se potraviny uchovávaly. V samostatné kapitole se věnuje stravě židovské, ale také ukazuje specifika kuchyně klášterní, válečné nebo studentské. Vysvětluje způsoby středověkého stolování, lovu i dobu postní. Na konci této části ukazuje také využití některých potravin v medicíně.

Ve druhé části publikace autorka představuje některé vybrané a vyzkoušené dobové recepty. Jelikož se dříve u zápisu receptů nepoužívaly míry, tudíž dnešní nezkušený kuchař by nevěděl, kolik čeho použít, autorka recepty sama vyzkoušela a množství doplnila. Každý si tak může podle této knížečky uvařit středověkou pochoutku a vyzkoušet si pro nás neobvyklé kombinace masa a ovoce, stejně jako využití piva a vína při každodenním vaření.
   
Obě části jsou doplňovány obrazovým doprovodem, tvořeným ilustracemi i fotografiemi. Uprostřed publikace je pak vsazeno několik stran s fotografiemi, které představují způsob stolování, lovu i středověké kultury spojené se stolováním.

Celkově na mě publikace působí jako vydaná diplomová práce. Evokuje to úvod, rozvržení knihy i zpracování. Na nevelkém počtu stran autorka vystihla vše potřebné a to na odpovídající úrovni. Prokázala, že historické období zná a dokáže navíc čtivě psát a udržet pozornost čtenářů. Ke studiu využila poměrně velké množství převážně české odborné literatury, prostudovala materiály archeologické i kunsthistorické. Předkládané recepty navíc sama vyzkoušela a převedla do jazyka známého dnešním čtenářům.
   
Nemohu jinak, než publikaci doporučit. A to nejen laickým zájemcům o historii, ale i odborníkům, kteří si chtějí přiblížit danou problematiku nebo si doplnit některé informace.

FEYFRLÍKOVÁ, Monika. Kuchyně pozdního středověku. 1. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-5431-4.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení