Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Mitch Cullin – Mr. Holmes

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
mr-holmes

Je rok 1947 a Sherlock Holmes je již mnoho let v penzi. Je mu devadesát tři let, žije na venkově na panství v Sussexu spolu se svou hospodyní a jejím desetiletým synem. I když se na něj lidé stále obrací se svými problémy a prosbami o autogramy, Holmes vzpomíná na svou cestu do Japonska a v myšlenkách se vrací k jednomu starému případu.


mr-holmesKniha Mr. Holmes Mitche Cullina vyšla v České republice v nakladatelství Knižní klub v roce 2015. Na motivy této knihy vznikl i stejnojmenný film s Ianem McKellenem v hlavní roli.

V knize se tedy odehrávají tři dějové linky najednou. V jedné z nich je Holmes starým pánem, který už dost zapomíná, ale stále je to čilý muž, který se s radostí stará o své včely.

Druhá obsahuje Holmesovu cestu do Japonska, kam se vydává na pozvání svého kolegy, také se zajímajícího o včely. Ale úmysly Holmesova hostitele nejsou tak úplně čisté, jak se na první pohled zdá. Pan Umezaki by totiž chtěl zjistit, co se stalo s jeho otcem, který cestoval po celém světě a údajně se před mnoha lety setkal v Londýně s Holmesem. Toho ale bohužel zrazuje paměť a na takové setkání se nevzpomíná. Podaří se mu tento případ vyluštit i přes překážky, které mu nastavuje jeho vlastní tělo?

Třetí a zároveň poslední vyprávění se vrací nejdál do minulosti. V té době byl Holmes na vrcholu své kariéry. Klienti se za ním jen hrnuli a tak měl práce stále dost. Navíc jeho kolega John Watson začíná vydávat příběhy o jejich dobrodružství, a tak je Holmes nucen čím dál častěji používat převleky, aby mohl v klidu pracovat. V tu dobu za ním přichází ztrápený mladý muž, který si neví rady se svou ženou. Po společně prožité tragédii se mu jeho žena odcizuje a on touží po tom, aby vše bylo jako dřív. Pro Holmese je tento případ nezajímavý a příliš jasný, ale nakonec neodolá a mladému muži pomůže.

Jak je vidět, je téma Sherlocka Holmese stále velice oblíbené. Od doby, kdy sir Arthur Conan Doyle napsal jeho první příběh, uběhlo spoustu let a dodnes vznikají nové a nové adaptace v podobě knih, filmů i divadelních her. MitchCullin uchopil ale tuto světoznámou postavu z jiného úhlu. Holmes je již starý, má neduhy, které v pozdní věku trápí skoro každého. Zapomíná, co bylo před pár hodinami, zakládá věci na místa, kde už je nenachází a často ho bolí klouby. Stále ale vlastní ostrovtip a svou schopnost dedukce.

Autor Mitch Cullin se snažil zachovat nejenom charakter Sherlocka Holmese, ale i prostředí, pro který je příběh typický. Čtenář si tedy může znovu vychutnávat popisy krásné anglické krajiny, ale i dialogy typické pro Angličany. Spisovatel se nesnažil přijít s inovací, ale respektoval tvorbu svého předchůdce. A to je dobře. I když přišel s novým příběhem a vyprávěním, můžete se těšit na typického Sherlocka Holmese.

Pokud sáhnete po tomto díle, nebudete litovat. Je to jako byste se po dlouhé době potkali se starým přítelem a byli rádi, že je stejný jako dřív.

CULLIN, Mitch. Mr. Holmes. Praha: Knižní klub, 2015, 253 stran. ISBN 978-80-242-4810-3.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení