Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Agatha Christie, David Brawn, Jana Ohnesorg – Malé šedé buňky

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

U příležitosti 125. výročí narození královny detektivek Agathy Christie vydal Knižní klub drobnou knížečku ve stříbrné obálce, na které svítí černě vyvedený knír. Čtenářům této autorky nemusím jistě dlouho napovídat a ani není třeba číst nadpis knížky, ze kterého červeně svítí jméno majitele kníru. Ano, Malé šedé buňky aneb Jak to vidí Poirot je nezbytnost pro každého milovníka této autorky, případně slavného smyšleného detektiva – Hercula Poirota.


knihaByla jsem nesmírně zvědavá, co se mi s touto drobnou publikací vlastně dostane do ruky. Po přečtení kraťoučké předmluvy samotné autorky, kdy jsme se dozvěděli o tom, jak se vůbec Poirot zrodil a jaký byl „život“ Agathy Christie s tímto puntičkářským detektivem, jsem se dostala k samotnému jádru knížečky, a tím jsou slavné výroky detektiva. Aby nebyly řazeny bez ladu a skladu, jsou rozděleny do několika kapitol. První „Je suis…“ obsahuje věty, které prohlásil sám o sobě. Čiší z nich hrdost na svou osobu a čistý egoismus, ale takového my Poirota dobře známe a takového ho milujeme. Následují kapitolky, kde se vyjadřuje k jídlu a pití, lidské povaze, ženám, Angličanům, kde upozorňuje na svou pořádkumilovnost a symetrii, která jeho životu vládne, vyjadřuje se k romantice, stejně jako k pojetí života a smrti. V posledních kapitolkách sledujeme výroky k detektivní práci, postupům a technikám, zločinným myšlenkám, v další nás Poirot upozorňuje na pravdu a lež. Poslední je věnována jeho příteli Hastingsovi, kterého čtenáři Agathy Christie rovněž dobře znají.

Na každé stránce je pouze jeden výrok a pod ním je uvedena kniha/povídka, ve které se vyskytl. Věrní čtenáři si jistě uvědomí, že podobné výroky se objevují ve více knihách, a že se slavný detektiv často a rád opakoval.

V doslovu se pak Agatha Christie se svým detektivem symbolicky rozloučí a následuje výčet knih, ve kterých tento detektiv vystupuje a ze kterých byly použité výroky vyňaty. Jelikož je to útlá knížečka o 160 stranách a na každé z nich je pouze jeden výrok, je to souvislé čtení přibližně na půl hodinky. Ale o to vůbec nejde. Věřím, že stejně jako já i mnozí jiní čtenáři budou tuto knížku často otevírat, pročítat si Poirotovy výroky, mnohdy humorné, někdy ale i vážné až provokativní, budou s sebou knížku třeba vozit v kabelce či batohu a krátit si tak čas čekáním na nádraží nebo cestou v MHD. A v závěrečném seznamu knih možná najdou tu, kterou ještě nečetli, nebo tu, kterou by si rádi přečetli znova a vybavili si onen zmíněný verš v celkovém kontextu.

Malé šedé buňky považuji za nezbytnost každého věrného čtenáře Agathy Christie a věřím, že si najde své místo v mnoha knihovnách.

CHRISTIE, Agatha, David BRAWN a Jana OHNESORG. Malé šedé buňky: jak to vidí Poirot. Vydání první. Praha: Knižní klub, 2015, 160 stran. ISBN 978-80-242-5073-1.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení