Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Cecelia Ahern – Jak najít lásku

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Jak odejít od manžela (a neublížit mu), Jak napsat úspěšnou knihu, Dvaačtyřicet rad, jak překonat nespavost, Jak obohatit duši za pomoci oblečení Christine Roseová má snad na každou životní situaci připravenou jednu příručku. Dokáže ale pomocí rad z knížek vdechnout lásku k životu i Adamovi, který v jednu chvíli ztratil všechno, co pro něj bylo důležité? To vám prozradí Cecelia Ahernová ve svém novém románu Jak najít lásku.


Jak najít láskuChristine se s Adamem poprvé setká na starém mostě Ha’penny Bridge v centru Dublinu. Setkání je to vskutku nezapomenutelné, protože Adam se právě chystá vyřešit všechny své problémy sebevraždou. Zatímco on usilovně hledá odvahu skočit a ona ho ještě usilovněji drží nad vodou, uzavře tato dvojice podivnou dohodu. Buď Christine Adamovi do jeho 35. narozenin dokáže, že život je velký dar a stojí za to ho žít, nebo on svoji hrozbu splní. Celá věc je však ještě šílenější, protože do narozenin zbývají pouhé dva týdny a Christine si sama pořádně neví rady se svým vlastním životem, natož aby mohla dávat do pořádku cizí. 

Napsat bestseller a zároveň zaujmout odbornou kritiku je bezesporu snem každého spisovatele. Cecelii Ahernové se této mety podařilo dosáhnout v pouhých jednadvaceti letech, když vydala svou prvotinu P. S. Miluji tě. Obrovský mezinárodní úspěch zaznamenala i její druhá kniha S láskou Rosie. Oba romány se dočkaly filmového zpracování a mladá spisovatelka vešla do povědomí široké veřejnosti. Ahernová má na svém kontě již celou řadu knih (Kdybys mě teď viděla, Až se tě život zeptá, Cesta ze ztracena) a čtenáři se těší na každý její nový počin. Takový úspěch však s sebou nutně nese také určité riziko – ztrátu inspirace a přílišná očekávání čtenářů, kteří touží po dalším strhujícím příběhu. Přesně taková očekávání jsem měla také já, když se mi do rukou dostala kniha Jak najít lásku, a bohužel se nemůžu ubránit mírnému zklamání. 

Sebevražda, deprese, nutnost přizpůsobovat svůj život očekávání ostatních, odchod od manžela, který nikdo z blízkých nedokáže pochopit, komplikované vztahy v rodině, atd. – pomocí těchto témat se Cecelia Ahernová pokusila dodat svému románu na zajímavosti a hloubce. I u knih však platí, že méně je někdy více a hranice mezi poutavým příběhem a klišé může být velice tenká. V případě románu Jak najít lásku na mě hlavní postavy působily dojmem herců, kteří jsou sice krásně nalíčení a přesně odříkávají daný text, ale bohužel neumí na diváka přenést žádnou emoci. 

Člověk ale nemá každý den náladu na hlubokomyslná filozofická díla. Pokud jste se zrovna vrátili unavení z práce nebo si chcete po nedělním obědu odpočinout u milého romantického příběhu, pak je pro vás kniha Jak najít lásku správnou volbou. 

Ukázka: 
„Ne,“ zavrtěla jsem hlavou. „Prosím vás, poslouchejte…“ Pokusila jsem se sebrat myšlenky dohromady a teprve potom jsem pokračovala: „Tam dole to nebude takové, jak si myslíte,“ začala jsem, sklopila oči k řece a snažila se představit si, co asi prožívá, když se tak dívá dolů do tmy a chce se vším skoncovat, a jak to pro něj musí být těžké. Znovu se na mě zkoumavě zahleděl. Nechcete skoncovat se životem, chcete jen skoncovat s tou bolestí, která vás právě tíží s bolestí, s kterou ráno vstáváte a večer chodíte spát. Možná to nikdo z vašeho okolí nechápe, ale já ano, věřte mi.“ Viděla jsem, že se mu oči zalévají slzami, takže jsem se zřejmě dotkla citlivé struny. Ale zároveň to definitivně skončit nechcete, že ne? Jenom se vám to občas mihne hlavou, poslední dobou zřejmě častěji než dřív. Je to něco jako zvyk uvažovat o různých způsobech odchodu ze světa. Ale pokaždé to zase přejde, viďte?“ (str. 39)

Jak najít lásku
Autor Cecelia Ahern
Nakladatelství Motto
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 344
ISBN/EAN 978-80-267-0557-4
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení