Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Mia Steingräber – Krásy secese

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

S relaxačními, antistresovými či uklidňujícími omalovánkami a vymalovánkami jakoby se v poslední době roztrhl pytel. Na českém trhu se objevují jednoduché tvary, které se blíží dětským motivům, omalovánky z oblíbených míst, např. Prahy, motivy rostlinné, zvířecí, z vodního světa a podobně.


knihaNěkteré jsou hodně složité, jiné naopak dětsky jednoduché, a tak si každý může vybrat to, co mu vyhovuje a na co se cítí. Podstatné je především to, aby se odreagoval, zklidnil, odpočinul si a udělal si hezkou chvilku pro sebe.

Nakladatelství Ikar přichází s kolekcí Relaxačních omalovánek, z nich se mi dostaly do ruky zatím dvoje. Poměrně složité obrázky obsahuje Kouzelný les a pohádkové bytosti, většina motivů je tam směrována k trpělivým rukám zkušenějšího malíře. Já dnes budu recenzovat Krásy secese. Dekorativní umění barev. Označila bych je jako zlatou střední cestu.

Omalovánky obsahují 85 motivů od německé ilustrátorky Mii Steingräber a najít v nich můžeme převážně květinové motivy laděné do nepřeberného množství opakujících se vzorů, jednoduchých květů, spletitých dekorací ze stonků, listů a výhonků, ale také ženy ověnčené květy a bohatou draperií po vzoru slavného secesního umělce Alfonse Muchy.

Některé obrázky vyžadují více stínování, především ženy, drapérie, velké květy, jiné naopak hodně trpělivosti s vybarvováním drobných motivů a tvarů. Osobně jsem využila tři druhy pastelek. Progressa na květinové dekorace, kde jsem nechtěla příliš velkou paletu barev, Maped na opakující se vzory s drobnými motivy, kde jsem potřebovala tvrdší tuhu a ostřejší špičku, a konečně pastelky Mondeluz, se kterými jsem si užívala velké květy a především drapérie. Poslední zmíněné mě osobně bavily nejvíc, ale záleží na každém, co mu vyhovuje a na co má chuť. 

U jednoho obrázku jsem zkusila pastelky Mondeluz rozmývat, ale nesetkala jsem se s dobrým výsledkem. Papír, ze kterého jsou omalovánky vyrobeny, je na rozmývání poměrně tenký, hodně se zkroutil a já musela výsledek přežehlit, aby se mi zase srovnal. Navíc se mi lehce propil i obrázek na druhé stránce, což je další nevýhoda těchto omalovánek – oboustrannost. Pokud totiž malujete měkčími pastelkami, tak ani nemusíte rozmývat a stejně dojde k propsání na druhou stranu. Proto jsem po dvou obrázcích začala používat vkládání čistého bílého papíru mezi jednotlivé už vymalované listy. Je to ale nepraktické, neboť vložené listy vypadávají.

Jelikož jsem nevyzkoušela jiné techniky – fixy, linery a podobně, nemohu potvrdit, zda jsou pro vybarvování vhodné a zda se nepropíjí skrz stránky. Věřím však, že použití pastelek je na tento druh obrázků ideální. Na některé měkké tuhy, na jiné raději tvrdší. Majitelé těchto omalovánek budou jistě spokojeni a opravdu si užijí pohodové a relaxační chvilky nad vybarvováním krásných motivů. Díky čistým liniím jsou vhodné pro začátečníky i pokročilé a každý si v nich jistě najde to své.

 

Krásy secese
Autor Mia Steingräber
Nakladatelství Ikar
Místo vydání Praha
Rok vydání 2015
Vydání 1.
Počet stran 96
ISBN/EAN 978-80-249-2917-0
Ediční řada Relaxační omalovánky

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení