Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Oldřiška Ciprová – Doubravka Přemyslovna: pohanské Polsko jí bude ležet u nohou

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
5

Knížek věnujících se českým dějinám a jejich osobnostem není nikdy dost. Naštěstí u nás vychází stále nové a nové. Některé jsou čistě historickými romány a jiné spíše romantické příběhy historicky doložených postav, vsazené do konkrétního historického období. Ty druhé vydává nakladatelství Alpress v edici Klokan a nejnovější knížkou je román Oldřišky Ciprové Doubravka Přemyslovna.


Doubravka Přemyslovna: pohanské Polsko jí bude ležet u nohouOldřiška Ciprová je mladá autorka pocházející z Plzně, která se kromě psaní věnuje také divadlu. Vedle historických románů píše i divadelní hry a knížky pro děti. O tom se víc dozvíte v rozhovoru, který s autorkou chystám. Nyní se však soustřeďme na Doubravku Přemyslovnu

Doubravka byla česká princezna, dcera knížete Boleslava. Většinu svého života strávila v klášteře a tato výchova se projevovala nejen v jejím vystupování, ale především v náklonnosti ke křesťanství. Jelikož potřeboval Boleslav posílit svůj vliv a mír s Polskem, kde navíc stále lidé věřili v pohanské bůžky, domluvil sňatek mezi Doubravkou a polským knížetem Měškem. Před sňatkem měl Měšek přijmout křest a nadále šířit křesťanskou víru mezi svůj lid. 

To jsou historické skutečnosti, na nichž autorka postavila svůj příběh. Knížka pojednává především o krátkém období před a po sňatku Doubravky a Měška. Česká princezna se s knížetem setkala již před patnácti lety a tehdy se do něj platonicky zamilovala. Když se ve třiceti letech, už jako příliš stará na sňatek dozvěděla, že se má stát jeho manželkou, těšila se na budoucí život. Jenže její představy a realita se značně lišily. Měšek rozhodně již nebyl ten příjemný mladík, jakého si pamatovala a vysnila, a navíc ho v loži zahřívala ctižádostivá vdova, která se svého postavení rozhodně nehodlala vzdát. Škodila Doubravce, jak mohla, podrývala její autoritu a dokonce se uchýlila k jedu. 

Autorka spojila historické události s fiktivními prvky a vytvořila historickou romantickou fresku, která zasáhne srdce čtenářek. Je to román rozhodně směřovaný k ženám. Hlavním tématem je milostný trojúhelník, kdy se Měšek coby čestný muž a rytíř potácí mezi pohodlnou minulostí a nejistou budoucností, tedy mezi svou milenkou a svou novomanželkou. Doubravku čeká náročné období, kdy si musí vydobýt své místo na polském dvoře i manželovu přízeň a k tomu účinně posilovat christianizaci Polska. 

Oldřiška Ciprová zvolila krátké kapitoly, nepříliš náročné popisy a svižné rozhovory. To dohromady udělalo z této knížečky opravdu čtivý román, který mě chytil od první stránky. Postavy byly velmi dobře vykresleny po vizuální i po psychologické stránce. Přestože je to útlá knížečka o 159 stránkách, obsahuje nejen romantický příběh, ale i plno poučení. Sice jsem Doubravku Přemyslovnu označila spíš za příběh vsazený do historického prostředí, to však neznamená, že si autorka nedala práci s historickými fakty. Naopak! Naprosto nenásilně se čtenář poučí o politické situaci, o tom, jak to vypadalo na středověkém hradě, co se jedlo, pilo, jaké se používaly bylinky k léčení, jaké byly zvyky vyšších i nižších vrstev. Vedle toho se mi velmi líbilo zpracování jednotlivých náboženských zvyků a střet pohanské víry s křesťanstvím. 

Doubravka Přemyslovna je knížka, která se dá přečíst za pár hodin. Je to však čas plný romantiky, ale i napětí. Je sice první, kterou jsem od autorky četla, ale rozhodně není poslední. Na svém kontě má Oldřiška Ciprová takových románů již několik a já se těším, až se začtu do dalšího z nich.

Doubravka Přemyslovna: pohanské Polsko jí bude ležet u nohou
Autor Oldřiška Ciprová
Nakladatelství Alpress
Místo vydání Frýdek-Místek
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 159
ISBN/EAN 978-80-7466-958-3
Ediční řada Klokan

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení