Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Heidi Rehn – Třicetiletá válka 1: Vojenská felčarka

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Heidi Rehnová ve své knize Vojenská felčarka rozehrává hru s láskou, mocí a bezmocí tak trošku jinak, než býváme zvyklí. Nebo se o to alespoň pokouší. Vystudovaná germanistka a historička přistupuje ke zpracovávané látce s vědeckou přesností, avšak na úkor příběhu.


Třicetiletá válka 1: Vojenská felčarkaHlavní hrdinka Magdalena se v Prologu setkává se svou osudovou láskou, Erikem. Oba jsou v té době vlastně ještě dětmi, přesto je pro ně tato událost určující. Snad proto je vzpomínka na jejího zachránce tak silná, že spolu hned v první kapitole skončí na seníku, čímž je předurčen jejich následující osud. Jak jistě tušíte jejich lásce kdosi nepřeje, tentokrát se jedná o Magdalenina otce, jenž nesnáší celou jeho rodinu. Bohužel je to celou nosnou konstrukcí knihy, jakoby náhodou obohacenou o další postavy. Všichni však mají jeden jediný úkol podtrhnout Magdalenin strastiplný osud na cestě za láskou. 

Román je z velké části založen na dialozích, autorka se pokouší vyprávět jednotlivé kapitoly z různých úhlů pohledu, ale to, co jindy mívá úspěch a dotváří strukturu knihy jako vícevrstvého příběhu, zde působí trochu nuceně a nudně. Snad kdyby použila er-formu, měla by kniha s větší náboje. Děj se poměrně táhne, co se mohlo stát svižným dílem s dobře propracovanou kulisou, se stalo dlouhým příběhem na téměř pěti stech stránkách. 

Přiznávám, že mě nalákala anotace knihy, která slibuje mnohé, avšak kniha je pouhým odvarem. Postavy jsou charakterově dané, nijak se nevyvíjí. Jaké je poznáme v Prologu, takovými zůstanou až do poslední řádky. Kladný hrdina je kladným, záporný záporným, hloupý hloupým atd. Celkově je Vojenská felčarka šedým průměrem nevybočujícím z řady klasických románků, což je škoda, potenciál měla rozhodně větší. 

Takna krku má ošklivé rozšklebené místo. Je to vpravo blízko žíly. Když budeme mít štěstí, bude neporušená a on nám nevykrvácí,“ pokračoval mistr Johann. Na zbytku těla jsou, pokud jsem viděl, především tupá zranění, především zlomeniny kostí, které budeme muset dát do dlah. Levé rameno vypadá vykloubené, s tím mi pomůže jeden z jeho sluhů. My dva bychom ho neudrželi. …“ (str. 227)

Nedá se říct, že by kniha byla vyloženě špatná, možná to bylo mým očekáváním, že jsem byla de facto zklamaná jednoduchostí zápletky. Stále jsem čekala, kdy přijde nějaký zvrat, něco, co čtenáře vtáhne do příběhu, ale nedočkala jsem se. Přesto věřím, že své čtenáře si kniha najde. Každé dílo má svého kupce a co člověk, to názor. 

Vojenská felčarka je prvním dílem z plánované trilogie o třicetileté válce a já už dnes vím, že další část je pro mne ztrátou času, neboť je pro mne záhadou, v čem chce autorka pokračovat.

Třicetiletá válka 1: Vojenská felčarka
Autor Heidi Rehn
Překlad Blanka Pscheidtová
Nakladatelství Knižní klub
Místo vydání Praha
Rok vydání 2015
Vydání 1.
Počet stran 496
ISBN/EAN 978-80-242-5058-8
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení