Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: E. L. James – Grey

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Britská autorka E. L. James nám po celosvětově úspěšné sérii Padesát odstínů (orig. Fifty Shades) představuje zbrusu nový román s názvem Grey.


GreyKniha Grey je v podstatě převyprávěním knihy Padesát odstínů šedi. Opět se jedná o příběh Anastasie Steelové a Christiana Greye, tentokrát vyprávěný z jeho pohledu. 

Pro ty, kteří nečetli původní trilogii:
 
Jde o příběh studentky Anastasie Steelové, která se chystá místo své nemocné kamarádky udělat rozhovor s úspěšným a žádaným miliardářem Christianem Greyem. Už od prvního okamžiku je mu jasné, že na té holce něco je, ale… Bude to ta pravá právě pro něj? Přece jen má vyhraněný vkus se specifickými potřebami. Po prvním setkání v jeho kanceláři na ni nemůže zapomenout a přemýšlí, jak se s ní znovu setkat, což se mu nakonec podaří. 

Jeho potřeby jsou opravdu velmi specifické, hlavně po sexuální stránce je dominant, který hledá submisivní ženu a doufá, že ji našel právě v Anastasii. Ale seznámení nezkušené dívky s romantickými představami s jeho temnější stránkou jejich vztah začíná ohrožovat. Ana se totiž jen tak nedá, je svá a víc než zvědavá. 

A to, jak se s tím vším ti dva poperou, si už musíte přečíst sami. 

Ukázka z knihy:
 
Jsi blázen, Greyi. Co tady děláš? 

Věděl jsem, že to takhle skončí. Celý ten týden… prostě jsem věděl, že ji musím znovu vidět. Věděl jsem to od chvíle, kdy ve výtahu vyslovila mé jméno. Zkoušel jsem tomu odolat. Čekal jsem pět dnů, pět zatracenejch dnů, jestli na ni zapomenu. 

A já nečekám. Nenávidím čekání… na cokoliv. 

(…) A těď mám obavy, že je slečna Steelová až moc mladá a že ji moje nabídka nezaujme. Nebo snad ano? Bude vůbec dobrou sub? Potřesu hlavou. Je jenom jediný způsob, jak to zjistit… A proto jsem tady, jako ten podělanej hňup a dřepím na předměstským parkovišti v pochmurný čtvrti Portlandu. (str. 26) 

Pro mě byla tato kniha příjemným seznámením s temnou stránkou Christiana Greye i s jeho traumaty narušenou osobností. Je to muž, který se skrývá za maskou a má panický strach, že mu bude znovu ublíženo, tak se naučil mít vše kolem sebe pod kontrolou. Kniha je obohacena o vstupy do Christianovy minulosti skrze sny, které se mu zdají, jeho noční můry. Což mě samotnou velmi zaujalo. 

Dalším rozdílným prvkem je styl vyprávění, kniha Grey je divočejší a drzejší v mnoha ohledech. Přeci jen její vypravěč je zkušený dospělý muž, který neměl vždy na růžích ustláno. Jeho představy nahrazující Anastasiinu vnitřní bohyni (jakési její podvědomí, které nám své nálady představuje během celé trilogie) mě zajímaly a byly mi daleko bližší. 

V podání Anastasie (Padesát odstínů šedi) mě kniha místy nudila. Naopak kniha Grey, o které je zde řeč, byla vtipnější a měla švih, a to i přesto, že jde o totožný děj s totožnými rozhovory. Knihu tedy mohu vřele doporučit nejen čtenářům, kteří četli původní trilogii a touží nahlédnout do mysli tajemného Christiana, ale i těm, kteří dosavadní trilogii nečetli. 

Mohu jen doufat, že nám autorka nabídne i zbývající dva díly z Christianova pohledu, kde najdeme spousty dalších vyhrocených situací. Bylo by velmi zajímavé sledovat, jak se s nimi traumaty ovlivněný, kontrolou posedlý muž vyrovná a o čem v těch nelehkých chvílích přemýšlí.

 

Grey
Autor E. L. James
Překlad Zdenka Lišková
Nakladatelství XYZ
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 560
ISBN/EAN 978-80-750-5259-9
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení