Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Michal Valúšek – Listy mojej žene

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
5

Michal Valúšek vydal v roce 2014 (vydavatelství Garmond Nitra) sbírku Listy mojej žene. Díky knihovně Hlohovec se mi dostala do rukou a já mohla nasát vyznání, kterých je sbírka plná. Hned ke mně přichází pojmy jako úcta, láska, zalíbení, předurčení, pokora, slušnost, štěstí, péče, starostlivost, generace, výchova, čekání. Jaké jsou osudové momenty Michala Valúška? Je možné milovat po desítkách společných let stejně nebo i více, než v době, kdy je láska ještě mladá?


Michal Valúšek se narodil v Gáni (1931) a obdivovat básně Janka Kráľa a Jána Botto. Pracoval jako šéfredaktor Šopornianských novin a je autorem publikace Šoporňa minulosť a súčasnost 1251 – 2001. Jeho první sbírka Od súmraku do úsvitu vyšla v roce 2011 a promlouvala o pocitech k domovu a rodině.  V současné době žije a tvoří v Domově sociálních služeb Humanus n.o. Hlohovec (který podpořil i vydání knihy Listy mojej žene). 

Díky knize přemýšlím o vztazích jinak. Autor mne nutí přehodnocovat vlastní postoje. Nenásilně sděluje, že záleží jen na nás, zda naše láska manželská či partnerská stále žije. Zda jsme jí plni a umíme se druhému obětovat. Obětování není moc populární. Závání omezováním, kompromisy. Pozorováním docházím k témuž závěru jako Michal Valúšek. Láska je proto tak vzácná, že člověk umí překonat to, co jiné položí. Skutečná láska není jen pocit obdivu, záchvěvy štěstí a salvy pláče. Nejsou to jen libé pocity. Je to bolest, je to smutek za druhého. Je to strach z prázdnoty. 

Tolerance i ryzost této sbírce nechybí. Autor používá slova, která mám ráda - dlaně, pod klenbou oblohy, zlaté slunečnice... Navíc mne baví číst slovensky. Autor popisuje, jak se s manželkou seznámil: 'Eště sme boli na dvore a z kuchyne vybehlo pekne dievčatko. Ani vo sne ma nenapadlo, že tu rastie moja budúca žena...' Básně často končí slovy: 'Moja láska'. Je to příjemné čtení. Pozoruhodná sbírka zkušeného člověka. 

S autorem chodím kolem řeky Váh, vzpomínám i truchlím. Taková láska vyžaduje velké oboustranné odevzdání se osudu, sami sobě... Nepoměřování výkonu nebo zisku, ale jen prostou radost z toho, že jsme, že ještě dýcháme, že vidíme jiskřičky radosti a smíchu v odlesku očí toho naproti. To není těžký úkol pro lidi velkého ducha, avšak nesnadný pro dnešní uspěchanou dobu, kdy se vše měří a hodnotí. Kdy je tak snadné vyměnit rozbité za nové. Snad bychom se mohli zamyslet, zda i naše vztahy nepřipomínají nakupování v supermarketech. 

                                                 Žena moja 
                                                  je rozvitý 
                                            kvet chryzantémy. 
                                                Žena moja                                              
                                                     je 

                                                  mŕtvy 
                                          kvet chryzantémy... (str. 70) 

Listy mojej žene
Autor Michal Valúšek
Nakladatelství Garmond Nitra
Místo vydání Nitra
Rok vydání 2014
Vydání 1.
Počet stran 76
ISBN/EAN ISBN 978-80-89703-04-3
Ediční řada -

Do nakladatelství

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení