Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Griet Op De Beeck – Výš než v sedmém nebi

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Kniha Výš než v sedmém nebi vypráví prostřednictvím pěti hlavních postav o tom, že život může být občas pořádně těžký. Často totiž člověk musí bojovat s nepřízní osudu a v mnohých případech tento boj prohraje.


vys-nez-v-sedmem-nebiBelgická spisovatelka Griet op de Beecková napsala příběh o životě, který žije pět navzájem propojených postav. Kniha vyšla v České republice v nakladatelství Host v roce 2015.
Lou je dvanáct. A bohužel neprožívá zatím příliš šťastné období. Jelikož je jiná, dostává se do střetu s třídními hvězdami a je často vystavena šikaně. Naštěstí má tetu Evu, která si vždy ví rady a dokáže jí pomoct.

Mám Evu hrozně ráda. Když jsem byla malá, připadala mi legrační. Později mě učila poznávat různé věci. Než mě vezme na nějaká nová místa, vždycky mi nejdřív řekne, co můžu očekávat, to mě uklidňuje. Eva se mnou mluví o všem, co se děje. Ví, na co se má zeptat, a poslouchá, co odpovídám. (str. 23)

Evě je šestatřicet. Stále hledá tu pravou lásku a doufá, že bude její život lepší a že jednou bude šťastnější. Než se tak stane, Eva se snaží zlepšovat lidem okolo sebe náladu. Protože tak ji lidé znají - jako věčně usměvavou a veselou Evu. Nikdo ale nevidí, jak je v hloubi srdce nešťastná. Její okolí totiž vidí jen to, co chce vidět.

Evině starší sestře Elsie je čtyřicet dva. Má dvě děti a zdánlivě spokojené manželství. Pak jí ale sestra seznámí s Casperem a její život se obrátí vzhůru nohama. Elsie začne pochybovat o tom, jestli to, co má, je opravdu dost.

Občas, když vidím Waltera, jak sedí doma, třeba zabraný do knihy, naprosto soustředěný, nebo jak skoro zakopne o psa a omluví se mu nebo jak děti rozčiluje dotazy, jako jestli by se už neměly jít ostříhat, a pak, když si děti povzdechnou: ale tati, hraje naštvaného, v tu chvíli si říkám: k tomuto muži cítím hlubokou lásku. (str. 111)

A pak tu jsou dva muži. Umělec Casper a muž v důchodu Jos. Casper má doma manželku a syna, ale přesto potvrzuje to, co se o umělcích říká, nedělá mu problém občas své ženě zahnout. Jos pije. A hodně. Pije, aby zapomněl na něco, co se stalo sice už moc dávno, ale on stále cítí pocit viny. A čím víc pije, tím je to horší.

Každý ze zmíněných hrdinů má své problémy. Nezáleží na jejich společenském postavení, na jejich věku či pohlaví, každý má něco, za co se stydí, s čím každý den bojuje, co neumí překonat. Na druhou stranu ale mají štěstí. Bohužel ho ale přes své problémy nevidí.

Autorka napsala příběh, který člověka zaručeně zaujme. Je tu totiž vše, co nabízí sám život. Čtenář může cítit s hrdiny radost, kterou umí přinést drobná maličkost. Pocítí ale bohužel i velký smutek ze ztráty něčeho i někoho důležitého a místy bude mít i vztek a strach. Hlavně ale pocítí i naději. Ta totiž postavám pomáhá překonat překážky, které jim osud staví do cesty.

Jednotlivé postavy se ve vyprávění střídají. Vypráví vždy v ich formě a dávají tak čtenáři možnost nahlédnout do svého nitra.

Kniha dle mého názoru může zaujmout širokou škálu lidí. Ti, co mají rádi příběhy ze života, ji ocení pro její syrovost. Ti, co fandí knihám o lásce, budou držet palce těm, co jí nepoznali, ale i těm, co za ni bojují. A v neposlední řadě ji ocení ti, co si rádi z knihy něco odnesou. Domnívám se totiž, že si uvědomí, jak život umí být krutý a zároveň tak neskonale nádherný.

Výš než v sedmém nebi
Autor Griet Op De Beeck
Překlad Adéla Elbel
Nakladatelství Host
Místo vydání Brno
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 320
ISBN/EAN 978-80-7491-541-3
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení