Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Agnes Martin-Lugand – Šťastní lidé čtou a pijou kávu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Hlavní hrdinka Diane odjakživa věří tomu, že když jsou lidé šťastní, pak pijí kávu a čtou knihu. Pak se jí ale stane ta nejhorší věc na světě a ona přestane mít jakoukoliv vůli k životu.


Šťastní lidé čtou a pijou kávuSpisovatelka Agnés Martin-Lugard napsala velice srdceryvný příběh o ztrátě a znovunalezení síly. Kniha se jmenuje Šťastní lidé čtou a pijou kávu a v České republice ji vydalo nakladatelství Motto v roce 2016. V současné době se podle knihy natáčí film. 

Mladá Pařížanka Diane si žije poměrně hezký život. Vede kavárnu, je vdaná a má malou dcerku. Jednoho dne ale o svého manžela a dítě přijde a její život se rozpadne na milion kousíčků. Přestane chodit do práce, přetrhá veškeré vztahy se svou rodinou a přežívá jen díky svému nejlepšímu kamarádovi Felixovi. Ten se každý den stavuje v jejím bytě, aby tam trochu uklidil, postaral se o to, aby Diane něco snědla, a také jí poskytl morální oporu. Diane totiž nedělá nic jiného, než že vzpomíná na to, jak úžasně se se svou rodinou měla a o co všechno přišla. 

Můj rituál mohl začít. Postříkala jsem si kůži Colinovou vůní, první ochranná vrstva. Zapnula jsem knoflíky jeho košile, druhá vrstva. Natáhla jsem si jeho mikinu s kapucí, třetí vrstva. Svázala jsem si vlhké vlasy, abych v nich co nejdéle uchovala jahodovou vůni, čtvrtá vrstva. (Str. 17) 

Po roce se Diane rozhodne, že smutku už bylo dost, a vydá se na cestu do Irska. Do země, kam se vždy toužil podívat její zesnulý manžel. Pronajme si zde malý domek, kde chce v poklidu trávit své volné dny. Její přání se plní do chvíle, kdy se vrací její soused náladový fotograf Edward, který ji svými řečmi neustále rozčiluje. Je to neobyčejný hulvát, který jí neustále dokazuje, jak moc ho štve, že Diane je jeho sousedka. 

Povede se nakonec Diane vrátit zpět do života, nebo vše vzdá? A jak moc ji ovlivní život v tvrdém Irsku? A jakou roli v jejím životním příběhu sehraje Edward? Na to všechno vám odpoví kniha Šťastní lidé čtou a pijou kávu

Příběh Diane je srdceryvný a velice smutný. Ztráta jen jednoho blízkého člověka je bolestná, ale pokud přijdete zároveň o milovaného manžela i o své dítě, je to bolest, která vás položí. A je velice těžké v sobě znovu nalézt sílu vylézt z postele, natož pořádně žít. Proto si myslím, že se román bude líbit. Každý z nás si dovede představit tu bolest a vcítit se tak do pocitů hlavní hrdinky. 

Vyprávění je v ich-formě, Diane se postupně vyzpovídává ze svého smutku. Popisuje čtenáři svou bolest a snaží se bojovat s pocitem, že by to měla vzdát a že by se měla připojit ke svým nejbližším. Je to niterná zpověď, která čtenáře dojme, ale donutí ho i přemýšlet nad tím, že život není snadný a že je často nutné bojovat s nepřízní osudu. 

Příběh mi tématem připomínal knihu P.S: Miluji Tě. I zde hlavní hrdinka prožívala bolestnou ztrátu a snažila se s ní vyrovnat. A stejně jako Diane se částečně setkávala s nepochopením, proč nejde dál. Kolik času ale musí uběhnout, aby člověk mohl jít ve svém životě dál? Na to asi neexistuje jednoznačná odpověď.

Šťastní lidé čtou a pijou kávu
Autor Agnes Martin-Lugand
Nakladatelství Motto
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 224
ISBN/EAN 978-80-2670-576-5
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení