Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Michel Bussi – Vážka

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Katastrofický pád letadla na švýcarsko-francouzské hranici, nikdo neměl šanci přežít. Anebo snad ano? Jak se žije zázračně přeživšímu dítěti a proč to vůbec nemá jednoduché, popisuje Michel Bussi ve svém novém románu Vážka.

 

 

Michel Bussi je autorem více než 10 knih, ale překladu do češtiny se dočkala zatím jen jedna jediná, a to právě román Vážka. Kromě toho, že sekniha věnuje psaní, za které získal již několik ocenění, je také politickým analytikem a profesorem zeměpisu na univerzitě v Rouenu. V tomto městě se také odehrává část našeho příběhu.

 

Emilie, Lyse-Rose, Lillye nebo Vážka. Všechna tato jména v sobě skrývají jednu a tu samou osobu. Zázračně přeživší dítě, jehož strasti neskončily, ale naopak právě začaly leteckou tragédií. Po neštěstí se ozvou prarodiče dítěte letícího osudným letadlem. Jenže. Nejsou jediní, kdo si myslí, že Lillye je právě jejich vnučkou. Ozve se také druhá rodina. A právě v tomto okamžiku se rozehrává jedno z hlavních dramat románu Vážka.

 

Jediná událost změnila životy mnoha lidem. Stejně tak dvěma rodinám vystupujícím v našem příběhu. Na jedné straně jsou to chudí Vitralovi, kterým v letadle zahynula dcera s manželem a kteří věří v to, že přeživší dítě je jejich malá vnučka Emilie. A na straně druhé rodina bohatého podnikatele de Carville, která si myslí, že za peníze se dá koupit cokoliv. I vítězství v soudním procesu o malé dítě. De Carvilleovým v letadle zemřel syn s manželkou a malá zachráněná má být jejich vnučkou Lyse-Rose. Aby toho nebylo málo, rodina de Carville si najme soukromého detektiva, který má průběh případu urychlit a ukončit ho, samozřejmě, v jejich prospěch.

 

Jak rozhodne soud? Komu přiřkne dítě? Skončí příběh spolu s ukončením soudu? Jak se ke všem zjištěným informacím postaví sama hlavní hrdinka příběhu, Lillye? Je vůbec možné po takovém traumatickém zážitku, tahanicích a neodstranitelném pocitu, že nikam nepatříme, žít normální a plnohodnotný život?

 

To vše se samozřejmě dočtete v knize.

 

Francouzský spisovatel Michel Bussi se ve své tvorbě zaměřuje výhradně na detektivní romány, ale po přečtení Vážky zjistíte, že není detektivka jako detektivka. Vedle základní linie příběhu se v knize objevuje také milostný příběh dvou mladých lidí, který určitě nezařadíme do kategorie “pohádková láska“. Dále autor hojně a naprosto vhodně využívá psychologických prvků, díky kterým vykresluje nitra postav tak, že si každý čtenář vytvoří o jednotlivých aktérech ucelený obraz, ale zároveň nechává dost prostoru pro čtenářovu fantazii a spekulace. I přes svou vnitřní různorodost příběh v konečném důsledku působí velice kompaktně.

 

Už od začátku je vyprávění velice dynamické a spád děje se postupně ještě zrychluje. A po skončení příběhu se objeví nutkání začít jej číst od začátku, protože máme pocit, že nám něco uniklo. Nějaký detail, který by nám pomohl lépe pochopit celou mozaiku příběhu a jeho hlavních protagonistů.

 

Budete se vracet na předchozí stránky, budete chtít přeskočit kousek příběhu a podívat se, co následuje, budete si kousat nehty napětím a bude to stát za to. Některé postavy začnete nenávidět a pak se s nimi ztotožníte. Budeme jim chtít pomoct pochopit, podat vysvětlení. Rozuzlení příběhu je tak překvapivé, že někoho možná naštve, ale jiný bude naprosto spokojený, protože to bude právě takové zakončení, jaké s napětím od začátku očekával.

Vážka
Autor Michel Bussi
Překlad Miluše Krejčová
Nakladatelství Motto
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 426
ISBN/EAN 978-80-267-0511-6
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení