Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Sarah J. Maas – Dědička ohně

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Králova bojovnice Celaena Sardothien je zpět v třetí části série od Sarah J. Mass. Po Skleněném trůnu a Půlnoční koruně přichází Dědička ohně. Celý příběh se v novince zdramatizuje v každém směru.


Dědička ohněCelaena se vydává na dalekou cestu do Wedlynu, aby zjistila více informací potřebných ke svržení krutého panovníka. Podle instrukcí by tedy měla jet na další misi v pozici královy vražedkyně, ale situace je trochu jiná. Temné síly zároveň shromažďují svou armádu, aby ovládly celý svět. Ani silná bojovnice by proti nim neměla žádnou šanci, ale na její straně naštěstí stojí nejeden jedinec. 

Jak jsem již psal, jedná se o třetí pokračování z této série. Knihy na sebe přímo navazují, a proto rozhodně nelze začít třetím dílem. Všichni fanoušci Sarah J. Mass asi již vědí, co mohou očekávat. No vlastně tak napůl. 

První zásadní změnou je odjezd Celaeny ze Zlomvalu, hradu krále Adarlanu. A můžu vám předem prozradit, že se tam v této knize již nevrátí. I díky tomu jsou dějové linie trochu roztrženy. V celkovém součtu se nacházejí tři hlavní.

V první sledujeme osud kapitána stráží Chaola a prince Doriana. Ocitáme se tedy na místě, kde se odehrávala většina předešlé knihy. Objevuje se několik nových postav, přičemž nejdůležitější je zejména léčitelka Sorscha, která významně ovlivní Dorianův život. Jinak se většina dění zaměřuje na spiklenectví některých osob.

V druhé se objevují nemilosrdné čarodějnice, u nichž právě dochází k souboji o moc. Hlavní z nich se jmenuje Manon a celá tato část je zaměřená zejména na ni. Na první pohled to (zřejmě záměrně) nevypadá, že by nějak výrazněji ovlivňovaly hlavní děj z předešlých knih. Ale v dalším průběhu se to dozajista změní.

A konečně třetí úsek je o Celaeně, která se dozvídá mnoho nových informací o své minulosti a začíná poznávat své nové já. Téměř od začátku se ocitá v novém prostředí, kde potkává i řadu dalších figur. Asi nejvýznamnější z nich je bojovník z rodu víl, který se honosí jménem Jeřáb. Jeho překlad mnoho čtenářů zkritizovala, protože v původním znění se nazýval Rowan. A to působí přecijenom o něco lépe. Tato pasáž je jednoznačně nejzajímavější a zároveň i nejakčnější. Budete mít možnost sledovat nový výcvik kdysi známé vražedkyně a její seznamovaní se s vlastními schopnostmi.

Definitivně zmizel milostný trojúhelník a na milostná dobrodružství už mnoho prostoru nezbylo. Jediný Dorian možná najde novou lásku? Napříč celou knihou se často vyskytují odkazy na přátelství mezi jednotlivými osobami. Tento cit je mnohdy daleko důležitější než samotná láska.

Nechybí ani množství stvůr a padouchů, někteří z nich jsou téměř celý příběh skryti stínem. Opět se dočkáte i zajímavých šarvátek s nimi, přičemž především bitva s takřka neporazitelnými nadpřirozenými zloduchy, kteří byli povoláni králem z Adarlanu, je opravdu fenomenální.

Daleko větší prostor dostává magie a víly. Respektive i polovíly. Dostáváme se tudíž do poměrně odlišných poměrů, než které panovaly v předchozích dílech. I samotná hlavní hrdinka se začíná seznamovat se svými dosud nepoznanými schopnostmi. Jejich zdokonalení nebude vůbec jednoduché, ale může obrátit poměr sil v konečném zúčtování.

Dědička ohně je jednoznačně prozatím nejobsáhlejším svazkem této série. Počet stran se přehoupl přes pět set, což už je hezká porcička. Díky tomu jsem se i trochu bál, jestli nebude děj příliš protahován a jestli nebude na stránkách více hluchých míst. Naštěstí se tak nestalo. Příběh knihy neztratil nic ze své akční stránky, ale naopak dokázal propracovat vámi oblíbený svět do ještě větších detailů.

Mnoho čtenářů se pustilo do čtení této řady především díky její hlavní hrdince - vražedkyni. Co si budeme povídat, je to opravdu zajímavý námět. Ale Dědička ohně i její předchůdci toho nabízejí daleko víc. Najdeme v nich hned několik zajímavých charakterů, které se s tímto dílem rozrůstají. Nabízí obsáhlý svět plný krutosti, bojů, magie i přátelství či lásky, který vás do sebe vcucne a nepustí.

Dědička ohně
Autor Sarah J. Maas
Překlad Ivana Svobodová
Nakladatelství CooBoo
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 536
ISBN/EAN 978-80-7544-111-9
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení