Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Jiří Sirůček – Den splněného přání

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Osudy knih bývají někdy zajímavé, zvážíme-li, jaké náhody rozhodují o jejich vydání či nevydání. Nejde pouze o to, v jakém rozmaru se nachází redaktor v okamžiku, kdy bere do ruky rukopis neznámého autora, na osud knihy Jiřího Sirůčka Den splněného přání, mělo vliv setkání po letech.

 

 

Den splněného přáníPodrobnosti o okolnostech, vedoucích k vydání Dne splněného přání se čtenář dozví z doslovu. Ovšem nač předbíhat, důležitější je samotný text.

Jiří Sirůček zvolil pro svou novelu prostředí tvrdé totality. Hned v úvodu bych si dovolil malou odbočku, abych trochu polemizoval s informacemi, podanými v anotaci. Ta charakterizuje Den splněného přání jako „Orwella v kostce“. Přestože základní myšlenkou Orwelova románu 1984 je také totalitní stát, nelze všechny texty využívající téma tohoto politického systému ukládat do škatulky s nápisem „Orwell“. Ani tvrzení, že koncem osmdesátých let minulého století nebyl román 1984 u nás k dispozici, neobstojí. Dařilo se mu velmi obstojně díky samizdatu, troufám si říct, že byl možná čtenější před rokem 1989 než v současné době, kdy kouzlo zakázaného vymizelo. Tím samozřejmě nechci naznačit, že by se autor Orwellem nechal inspirovat, zejména proto, že mezi oběma knihami nevidím zásadní podobnost. 

Pokud bychom ovšem na okamžik přistoupili na srovnání Orwell / Sirůček, nutno poznamenat, že román 1984 byl psán jako určitá vize, kdežto Jiří Sirůček v totalitě žil. A pokud autor ur-Den zaslal do literární soutěže v roce 1986, svědčí to o osobnosti autora i o atmosféře v předrevoluční kultuře.

V protikladu s 1984 není Maršál Velký bratr, jeho oko nesleduje všechny občany, poslušnost udržuje daleko reálnějšími prostředky, jejichž podstata je skutečným totalitním režimům bližší. Autor je pouze dovádí do absurdnější, vyhraněnější polohy, přesto v nich můžeme, pokud patříme mezi pamětníky, najít připomínku poměrů v bývalém socialistickém Československu. Ad absurdum je dovedeno stravování prostého lidu, ocelové šupiny považuji za výborný nápad, v závěru se ukazuje jeho funkčnost. 

Autor podtrhuje i nesnášenlivost totality vůči všem a všemu, co vyčnívá z šedivého průměru. Léčení ženy z výjimečné krásy, uzákonění průměrnosti představuje opět do extrému dovedenou realitu, v níž jsme žili, aniž bychom si uvědomovali všechnu aspekty tohoto stavu. Postava Maršála evokuje Čapkovu Bílou nemoc, nejde o diktátora, žijícího v utajení, jeho autorita vychází sice z tajemných mystérií, ale lidé ho znají jako skutečnou postavu.

Dalším motivem, pocházejícím z přímých autorových zkušeností, je scéna zamoření pastvin. Chemická zátěž okolí Ústí nad Labem, kde autor žil, skýtala dostatek inspirace. Takových katastrof, o nichž se nesmělo mluvit a které byly režimem úzkostlivě tajeny, bylo mnoho.

Rozsah knihy Den splněného přání je poměrně malý, děj je však koncentrovaný a přímočarý. Dějové linie jsou jednoduché a většinou demonstrují působení režimu na lidi, jejich rezignaci, ale i zoufalé marné vzepření se moci, které nemůže končit jinak než katastrofou. Velmi kvalitní vydání knihy doprovází ilustrace Jana Blažíčka. Černobílé ladění umocňuje jejich působivost a společně s textem tvoří zajímavý, nevšední celek.

Den splněného přání
Autor Jiří Sirůček
Nakladatelství Pavel Mervart
Místo vydání Červený Kostelec
Rok vydání 2015
Vydání 1.
Počet stran 72
ISBN/EAN 978-80-7465-159-5
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení