Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Hana Whitton – Prsten princezny Judity: Figurkou na šachovnici Přemyslovců

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Každá malá holčička sní o tom, že bude princeznou. Být princeznou ale neznamená jen nosit krásné šaty, nechat se hýčkat služebnictvem a užívat si různých radovánek. Být princeznou je veliká zodpovědnost a na českém trůně hrály princezny vždy důležitou roli na poli politickém. Vždyť sňatková politika zajišťovala panovníkovi vládu nad větším územím a především také vlivná spojenectví. Princezny se nevdávaly z lásky, ale z povinnosti. Stejný osud čekal i na princeznu Juditu. 

 



Prsten princezny Judity: Figurkou na šachovnici PřemyslovcůNový historický román Hany Whitton Prsten princezny Judity: Figurkou na šachovnici Přemyslovců se odehrává na počátku 13. století za vlády Přemysla Otakara I. Jeho druhá manželka Konstancie mu mimo jiné porodila dcery Juditu, Anežku a Annu a syny Václava, Vladislava a Přemysla. Příběh se točí okolo nejstarší z dcer – princezny Judity. 

Na královském dvoře se při štědrovečerní večeři odehraje romantické setkání. Dcera Přemysla Otakara I. Judita společně se svojí sestrou Anežkou plní otcovo přání obsluhovat významné hosty při večeři. Nikoho z hostů by ani v nejmenším nenapadlo, že se v prostém šatě skrývají urozené dcery. Jeden z pánů, Bernard, propadne Juditině kouzlu a okamžitě se do ní zamiluje. I v Juditě vzklíčí láska k onomu muži, naneštěstí se královské dcery nevdávají z lásky, nýbrž z politických důvodů. Přemysl Otakar I. již dávno vybral vhodné nápadníky pro své dcery. Judita se však nechce vzdát své lásky a připomínkou tohoto krátkého setkání je darovaný prsten, který hrdě nosí. Do Judity se také zamiluje Jacob, Bernardův velitel stráží. Pro získání její lásky je schopen udělat naprosto cokoliv. 

Přestože za hlavní postavu je považována Judita, nejvýraznější je právě Jacob. Jeho činy ho řadí mezi ty špatné, ale Jacobovy vnitřní myšlenkové pochody ukazují, že jeho charakter není tak jednoznačný. Další postavou, která chce překazit Bernardovo a Juditino štěstí, je Truda – bývalá Bernardova milenka. Truda se nedokáže smířit s tím, že Bernardovo srdce získala česká princeznička, a neustále se snaží vnutit do Bernardovy přízně. S kým nakonec skončí Judita? Bude to Bernard? Jacob? Nebo někdo úplně jiný? 

Autorka v epilogu uvádí na pravou míru všechny historické nesrovnalosti a nastiňuje celkový kontext. Láska mezi Juditou a Bernardem byla zaznamenána v dobových kronikách a jejich romantické setkání bylo inspirací pro děj a i pro samotný název knihy, protože prsten v tom všem hrál klíčovou roli. Bernard prsten věnoval Juditě na důkaz své lásky. Kolik pravdy se v popisu oněch událostí skrývá a kolik si toho kronikáři domysleli, se dnes můžeme pouze dohadovat. 

Autorka píše velmi poutavým a čtivým stylem. Nezdržuje se sáhodlouhými popisy, příběh nezadrhává a plyne hladce. Ve větách s oblibou užívá knižních a archaických výrazů, což jen podtrhuje její osobitý styl psaní. Román ocení především ženy, jelikož větší koncentrace je kladena na romantickou linku příběhu, která se odehrává na pozadí určitého historického období.

Prsten princezny Judity: Figurkou na šachovnici Přemyslovců
Autor Hana Whitton
Nakladatelství Alpress
Místo vydání Frýdek-Místek
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 240
ISBN/EAN 978-80-7543-056-4
Ediční řada Klokan

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení