Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Iva Tajovská – Podlaha z trávy, strop z hvězd

1 1 1 1 1 (3 hlasů)

Bezdomovci, duševní upíři, náboženští snílkové, lidé, kteří žijí podle svého a nechtějí nebo nejsou schopni přizpůsobovat se svému okolí. Mnohdy s nimi není lehké vyjít, a tak se od nich raději držíme dál. Iva Tajovská o nich ve své nové knize Podlaha z trávy, strop z hvězd píše a jako obvykle nalézá typy s velmi rozporuplnými povahovými rysy.


knihaPetr, Antonín a Viktor tvoří náhodnou trojici tvořenou dvěma bezdomovci a psem. Vyprávění sleduje především Petrovy osudy, začátky jeho pobytu na ulici, seznámení s Antonínem, dává také čtenáři nahlédnout do příčin, stojících na počátku jeho bezdomovectví. 

Vlasta patří mezi jinou sortu. Přestože je stejně nepraktická jako Petr, nalezneme mezi nimi velmi důležitý rozdíl – vztah k lidem. Petr od lidí utíká, Vlasta se k nim přimyká, zejména prostřednictvím Boha. Silný, až fanatický vztah k náboženství pro Vlastu představuje záchranu i prokletí, pouto s okolím i způsob, jak všechny od sebe spolehlivě odehnat. Permanentní, jakoby vše chápající úsměv, často vypovídá o omezeném rozhledu a jednostranném myšlení. Autorka se však nezastavila před schematickým popisem postavy, ale jde hlouběji do duše své hrdinky, proniká až za slupku, kterou Vlasta chrání své nejvnitřnější já.

Typ ženy, jakou je Ludmila, nalezneme i v předchozích textech Ivy Tajovské. Ve čtenáři vyvolává jednoznačně negativní emoce, jde o jedinou čistě zápornou postavu. Její reálné předlohy často okolo sebe nalézáme, třebaže ne vždy tak vyhraněné. Živí se energií lidí ze svého okolí podobně jako upíři krví svých obětí. Jsou však nebezpečnější, protože jsou skuteční.

Podlaha z trávy, strop z hvězd není romantickou knihou, v níž by na konci čekalo na všechny zasloužené štěstí. Život takový prostě není a Iva Tajovská to plně respektuje. Dokáže čerpat z lidských příběhů a vkusně je začlenit do textů tak, aby celek nevyzněl jako přehnaný optimistický kýč, který by se sice asi dobře prodával, ale s realitou neměl nic společného. Vyhnula se i druhému extrému, úderné formě takzvaného „hluboce lidského příběhu“. Deklaruje sice, že bezdomovci mají za sebou své – někdy velmi pohnuté – osudy, ale nesnaží se je čtenáři vnucovat jako nešťastníky, o něž je potřeba pečovat i proti jejich vůli a kterým stačí jen podat pomocnou ruku, aby se opět stali platnými členy naší společnosti a žili, jako většina lidí. Dívá se na problematiku se střízlivostí danou zkušeností.

Myšlenku, že se mezi bezdomovci najdou lidé dobří a zlí, přijímáme se samozřejmostí a bez rozpaků. Mnohem méně si uvědomujeme rozdíly, s jakými se k nim chová okolní svět. V knize Ivy Tajovské se čtenář nesetká s násilím páchaným na lidech bez domova, spíš s lhostejností, a to i ze strany těch, kteří by jim měli pomáhat. Pokud se striktně drží předpisů, z hlediska svých povinností dělají svou práci dobře, ale ve skutečnosti málokomu prospějí. Autorka představuje několik lidí, pracujících rozumem, ne srdcem. Nejsou to jen úředníci, ale patří mezi ně i Vlastina dcera Karolína. Její vztah k matce je čistě racionální, logicky mu není co vytknout, přesto v něm není vše v pořádku. 

I když v knize najdeme celou řadu dobře vykreslených postav, těmi nejdůležitějšími zůstávají Vlasta a Petr. Petr se v některých rysech zdá trochu přikrášlený, přece jen musí získat sympatie čtenářů. Nepatří mezi tuctové bezdomovce, nerezignoval, snaží se v sobě vykřesat zbytky lidské důstojnosti. Možná proto, že dětský domov a pozdější manželství s gamblerkou Jolanou a její rodinou ho o ni téměř připravilo. Oceňuji, že se autorka nesnažila text Petrovy písně vypilovat, a ten tak působí trochu neohrabaně, avšak o to přirozeněji.

Doménou textů Ivy Tajovské jsou mezilidské vztahy a kniha Podlaha z trávy, strop z hvězd to dokazuje. Nejde jen o interakce mezi jednotlivými postavami, ale také o propracování charakterů, které považuji za dobře vystižené a vícevrstvé. Pro texty Ivy Tajovské je typické, že vycházejí ze skutečných osudů, setkáme se tedy i s lidmi závislými na alkoholu, žijícími pouze ze sociálních dávek, i chronickými gamblery. Pro mnoho čtenářů mohou postavy Ivy Tajovské představovat úplně jiný svět, s nímž téměř nikdy nepřicházejí do styku.

Podlaha z trávy, strop z hvězd
Autor Iva Tajovská
Nakladatelství Eroika
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 164
ISBN/EAN 978-80-87409-29-9
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení