Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Tamara McKinley – Příslib naděje

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Fleur je vynikající architektka se slibnou kariérou, kterou náhle ukončí krach firmy, ve které pracuje. Partner jí navíc oznámí, že s ní nikdy nechce mít děti. City a beznadějí zmítanou Fleur vytrhne ze smutné nálady dopis, který oznamuje nečekané dědictví. Netuší, že s domy a penězi zdědí i mnohem víc. Pravdu o své minulosti!


knihaNejnovější kniha Tamary McKinley mě nalákala především krásnou anotací, která slibovala příběh o rodinném tajemství, naději, která umírá poslední, a romantický příběh. To vše navíc v prostředí australské divočiny. I když jsem knihu od této autorky četla poprvé, romány umístěné do takového prostředí čtu ráda, a tak jsem měla opravdu velká očekávání.

Příběh začíná ve chvíli, kdy Fleur přijde o dlouholetou práci v architektonické firmě. Očekává, že by mohli s partnerem její kariérní pauzu využít a konečně počít dítě. Jenže Greg nechce o dítěti ani slyšet. Před lety dal jasně najevo, že děti nikdy mít nechce, a za tím si stojí. Nemíní ustoupit ani kvůli Fleur, která v dětech vidí smysl svého života. Nastane partnerská krize, kterou se rozhodnou řešit, zatímco budou nějaký čas od sebe.

Fleur také řeší rodinné neshody, které vyvolává především její despotický otec. Je hlavou firmy, ze které má Fleur a její dvě sestry podíly, a nechce slyšet, že síť hotelů krachuje a je třeba ji prodat. Aby toho nebylo málo, přijde Fleur dopis, který oznamuje dědictví kdesi v australské pustině po jakési Annie, o které v životě neslyšela. Jen náhodou se při rodinné hádce s otcem dozví, že Annie byla jeho sestra.

Fleur nemá a co ztratit a tak přijme své dědictví a odjede jej prozkoumat. Velkou pomocí jsou jí deníky tety Annie, která tím přibližuje především její nelehký život, lásku i utrpení, které v australské divočině zažila. Až téměř na konci je vysvětlení, proč odkázala svůj majetek právě Fleur.

Autorka pojala vyprávění tohoto příběhu téměř formou rodinné ságy, i když v mnohem menším časovém záběru. Sleduje nejen osudy Fleur, ale také jejího partnera Grega, který se musí vyrovnat s vlastní minulostí, aby byl schopen čelit budoucnosti s Fleur i za cenu, že poruší své předsevzetí ohledně dětí. Dále sledujeme Fleuřiny sestry, které mají každá své vlastní trápení, a také despotického otce. Díky tomu sice kniha dostala mnohem hlubší rozměr, ale méně jsem se vžila do postavy Fleur a nedokázala s ní prožívat její dobrodružství. 

Rodinné tajemství navíc bylo zčásti prozrazeno zcela netajemně už uprostřed knihy, což mě zklamalo. Nezachránila to ani magická událost v samém závěru knihy. Snad to bylo tím, že autorka psala natolik jasně, že jsem jej odhalila příliš brzy na to, abych byla na závěr překvapená. 

Celkově se kniha četla velmi dobře. Děj běžel plynule a události v australské divočině mě velmi bavily. O to méně mě bavily situace, jež prožívali Greg a Fleuřiny sestry. Jejich příběhy mi přišly zbytečné a odváděly dějovou linku od té hlavní – Fleuřiny.

I tak jsem ráda, že jsem knihu mohla číst. Jedná se o velmi pěkný romantický příběh pro ženy, ideální pro dlouhé horké letní večery i na lehátko k bazénu.

Příslib naděje
Autor Tamara McKinley
Překlad Blažena Kukulišová
Nakladatelství Alpress
Místo vydání Frýdek-Místek
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 334
ISBN/EAN 978-80-7543-057-1
Ediční řada Klokan

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení