Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: A.G. Riddle – Let 305

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Letecká doprava se řadí mezi nejbezpečnější způsoby přepravy, ale ani ona se nedá označit jako beznehodová. Let 305 se stal jedním z nešťastných příkladů, když se stroj při cestě z New Yorku do Londýna po sérii turbulencí zřítil kdesi na anglickém venkově. Až později se ukázalo, že se jedná o malebný anglický venkov nikoliv v současnosti, ale o sto let později! Americký autor A. G. Riddle, který napsal také trilogii Tajemství původu, si pro čtenáře připravil samostatný sci-fi román s názvem Let 305.

 



Let 305Na palubě Boeingu 777 se sešlo několik lidí, kteří zrovna stojí na životní křižovatce a musí se rozhodnout, kam se jejich život bude ubírat dál. Jejich rozhodování je ovšem přerušeno nehodou letadla. Mezi přeživšími je úspěšná spisovatelka biografických románů Harper Laneová a Nick Stone, který se okamžitě s jistotou profesionála ujímá záchranných akcí. Téměř by se dalo říct, že k smůle všech přežil i protivný opilec Grayson Shaw, který Harper a Nickovi znepříjemňoval velkou část letu. Za zmínku stojí i doktorka Sabrina Schröderová a tajemný Yul Tan, který se ani po zřícení neodtrhne od svého laptopu. Ačkoliv to ještě netuší, každý z nich bude jednou mít obrovský vliv na celý svět a na změny v něm. Osudy pěti výše jmenovaných se v nadcházejících letech a desetiletích vzájemně propojí. Ale co když se v budoucnosti ocitli právě teď po nehodě letadla a v rukou jim spočívá moc změnit budoucnost, napravit škody a zachránit svět… nebo ho zničit?

Jelikož obálka a název je to první, co čtenář spatří, zaměřím se nejdřív právě na ně. Let 305 se mi zdá jako perfektní titul pro dobrou knihu, neprozradí toho příliš, spíš nutí člověka zapřemýšlet, co za příběh asi ukrývá. Obálka jeho kladný efekt podporuje, je dynamická, výrazná, ale zároveň jednoduchá a elegantní.

Příběh, který začíná jen několik okamžiků před pádem Boeingu, střídavě vypráví dva hlavní protagonisté – Harper a Nick, čímž nám autor nabízí dva různé pohledy, aby si každý čtenář mohl případně vybrat svého oblíbence. Ačkoliv záchranné akce po zřícení nejsou pro příběh tolik důležité, zabírají poměrně velký počet stran, nicméně tento nestandartně dlouhý úvod mě kupodivu hodně bavil a dobře se mi četl.

O čtivosti není třeba pochybovat ani v následujících částech knihy. Autor má vybroušený styl, díky němuž řádky utíkají před očima a kapitola střídá kapitolu. I když se zrovna nedělo nic výrazně akčního a v knize jsem mnohdy narazila na delší pasáže popisů, vysvětlování či proslovů, snad nikde jsem se nezadrhla a pokračovala plynule dál.

Nehoda letadla se později ukáže jako pouhá špička ledovce, jen jedna perlička z celého náhrdelníku. Neměla jsem nejmenší tušení, co si pro mě autor přichystal! Označit ho jako velkolepého vizionáře se mi zdá skoro slabé. Jeho představa budoucnosti je ohromující a odvážná, ale zároveň nesmírně propracovaná a také nijak přehnaná - nedělá mi problém uvěřit, že lidstvo jednou k něčemu velmi podobnému dospěje. 

Myslím, že je na čase zmínit i nedostatky, které se začaly objevovat paralelně s rozvíjením a přibližováním stavu světa a lidstva v budoucnosti. Netvrdím, že se autor začal do svého příběhu zamotávat, jen ho měl až moc dobře vymyšlený. Spíš já jsem – i přes veškerou svoji snahu – začínala pokulhávat a tápat. Věděla jsem, že Let 305 nepatří mezi letní oddechovky, svou složitostí ovšem mnohonásobně předčil veškeré mé představy. Kupodivu jsem se relativně orientovala při vysvětlování principů fungování některých nových vynálezů i ohledně cestování v časoprostoru obecně, ale už nedokážu překousnout zbytečně komplikovaný a zamotaný příběh. Také mě mrzí, že se autorovi na jednu stranu sice dařilo udržovat seriózní a vědeckou tvář díla a zároveň čtenáři předhazovat různé morální otázky, hodnoty a priority, avšak podstatnou část svého snažení následně zničil přiložením neoriginálního klišé prvku, typického spíš pro slabší youngadult romány a knihy. Nazvala bych to zbytečnou popularizací, snahou zavděčit se většímu okruhu čtenářů. 

Let 305 nabízí spoustu kladů a pozitiv počínaje zajímavým tématem rozvedeným do fascinující podoby, přes realistické a sympatické postavy, kterým nechybí humor, a končí někde u čtivosti a napínavosti. Ale moje nadšení, byť se ze začátku zdálo sebevětší, časem postupně opadávalo. Autor příběh zbytečně kombinoval a překombinoval, uvařil pořádný sci-fi guláš – guláš, který však má co nabídnout a donutí člověka i zamyslet se. Let 305 mi možná nedal přesně to, co jsem chtěla a očekávala, přesto se mi moc líbil a moje celkové hodnocení je tudíž kladné.

Let 305
Autor A.G. Riddle
Překlad Tomáš Bíla
Nakladatelství XYZ
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 368
ISBN/EAN 978-80-7505-261-2
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení