Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Garth Nix – Clariel

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Garth Nix se ve své knize Clariel opět vrací do Starého království. Sedmnáctiletá Clariel přichází do hlavního města spolu se svými rodiči. Dívka odhaluje svou moc, seznamuje se s lidskou povrchností a stává se figurkou ve spiknutí proti králi. Přitom vše, co by si Clariel přála, je návrat do lesa.


knihaClariel pochází z váženého rodu Abhorsenů. Nynější Abhorsen, děda Clariel, by měl ochraňovat živé před mrtvými a volnomagickými bytostmi. Jeho služby ale nejsou žádané, zem se zdá být v bezpečí. Clarielina matka, věhlasná zlatnice, touží po větší slávě, a tak přichází do hlavního města Belisaere i se svojí rodinou. Na Clarielina přání nikdo nehledí. Dívce tak není umožněno stát hraničářkou, naopak jsou splétány plány na její další vzdělání a sňatek. Příchod vážené rodiny ale urychluje spiknutí proti králi a ku pomoci jsou přizvány volnomagické bytosti. Dokáže Clariel vše přestát a osvobodit svou tetu?

Sabriel, první kniha z trilogie Staré království, vyšla v originále v roce 1995 (v Česku pak v roce 2004). Následovaly další dvě knihy, Lirael a Abhorsenka. V této trilogii je představena země, která je rozdělena zdí. Zeď od sebe odděluje svět, ve kterém je silně přítomná magie, mrtví a volnomagické bytosti (které by se daly přirovnat k démonům), které představují nebezpečí. Na druhé straně zdi je naopak svět, který je srovnatelný s naší realitou. Knihy líčí příběhy dvou dívek, které se stanou Abhorsenkami, spoutávající mrtvé pomocí sedmi zvonců. V českém překladu se ještě v roce 2010 objevila povídka, navazující na poslední knihu. Poté se autor přestal zabývat Abhorseny. Knihy jsem si velice oblíbila, zaujala mě ambivalence dvou světů a představené povolání Abhorsena, který se vypořádává se smrtí. Garth Nix promyslel svůj svět do detailů.

Clariel nás zavádí do doby, předcházející události jmenovaných knih víc než o tři sta let. Žádný vyspělý svět se střelnými zbraněmi zatím neexistuje. Jako téma prequelu by se nabízelo ustanovení magického systému, na němž spočívá povolání Abhorsena. Nix zvolil jiný směr a na rozdíl od předchozích knih neleží těžiště příběhu na tomto povolání. Cesta za ovládnutím sedmi zvonců pouze doplňuje příběh o nešťastné slečně. Clariel se nechce stát Abhorsenem a neoplývá ani potřebnými dovednostmi, ale chce se stát hraničářkou. Tyto tužby jsou (pro mě až moc) často zmiňovány. Kniha má víc než čtyři sta stran, přesto by se dalo stručně shrnout, o čem příběh pojednává. Předchozí knihy byly nabity akcí. Zde stojí v popředí líčení vnitřního rozpoložení Clariel. 

Při popisování vnitřních pochodů se spisovatel nevyhnul ani sexu. Postava Clariel je již v tomto ohledu zkušená, ale necítí potřebu vyhledávat další společnost mužů. A tak si musí vzdálený bratranec Belatiel nechat zajít chuť. Přesto je v knize naznačeno, že by k němu mohla Clariel za jiných okolností pocítit lásku. Vážně musel mladík projevovat zájem o příbuznou?

Postava Clariel je komplikovaná. Není si přesně jistá, jakým směrem se má její život ubírat. Cesta, kterou si pro sebe zvolila, neodpovídá konvencím a není jí proto umožněná. Ostatní se snaží dívkou manipulovat, což ji nakonec dovede k činům, kterých lituje. Kniha líčí příběh jedné osoby na pozadí spiknutí. Clariel není pro konečný střet důležitá, jak sama doznává. Pachatelé by došli potrestání i bez jejího přičinění. Garth Nix v rámci Autorovy poznámky seznamuje s rolí, kterou dívce přisoudil již ve vydané trilogii. Daná role není zrovna kladná.

V knize se také netrpělivě očekává návrat dědičky trůnu. Rod věstkyň ujistí starého krále, že se následnice jednou vrátí, a v předposlední kapitole zjistíme, kde se princezna nacházela. Celou dobu byla právě u věštkyň. Tato linie, ve které se místodržící snaží uchvátit moc nad královstvím, se mi zdá málo promyšlená. 

Clariel není dílo s vysloveně šťastným koncem. Soustředí se na vývoj hlavní postavy, které byla odejmuta možnost rozhodovat o svém osudu. Spisovatel opustil směr příběhů předešlých děl. Tato kniha dodává pouze doplňkovou informaci k trilogii. Osobně bych uvítala stručnější popis nálad hlavní postavy, víc akce a Abhorseny v popředí děje. V Autorově poznámce se dočteme o chystaném pokračování Abhorsenky. Pro mě se touto knihu vrací Nix po delší době do Starého světa. Doufám, že se pokračování bude více podobat původním knihám. Pokud máte rádi Gartha Nixe, neváhejte a knihu si přečtěte, jen neočekávejte další cestu Abhorsena za štěstím.

Clariel
Autor Garth Nix
Překlad Milan Žáček
Nakladatelství Triton
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 424
ISBN/EAN 978-80-7387-754-5
Ediční řada Trifid

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení