Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Jojo Moyesová – Jeden plus jedna

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Tuto větu často a nahlas opakuje hlavní hrdinka nového románu Jojo Moyesové Jeden plus jedna svým dětem. Chce je povzbudit, když jim není zrovna do zpěvu, chce jim zvednout sebevědomí, když jiní ho s oblibou sráží, a hlavně jim chce dokázat, že dobré skutky se oplácí dobrem. I když tomu v reálném životě často není.

 



Jeden plus jednaJess je věčná optimistka. I když už dva roky vychovává své děti úplně sama, protože její manžel se jel léčit ke své matce s údajnou depresí, i když musí počítat každý den každičký drobný výdaj, i když chodí do dvou prací, je šťastná. Věří, že jednou se na ni usměje štěstí a ona nebude mít tolik starostí, kolik jich má teď. Myslí si, že její manžel se brzy vzpamatuje a ona se bude mít zase na koho spolehnout. Pak jí ale život otevře oči a ona musí přiznat, že její život není tak skvělý, jak si doposud myslela.

Ed je velice úspěšný muž. Řídí svou vlastní firmu, vlastní několik nemovitostí a také aut, nedostatkem rozhodně netrpí. Když ale jednoho dne vsadí kartu na špatnou ženu, obrátí se mu život vzhůru nohama a on najednou čelí soudnímu obvinění z finančního podvodu. 

Když Jess a Eda dá osud dohromady, nezdá se, že by měli něco společného. Ona u něj uklízí a on si jí sotva všimne. Pak ale náhle sedí oba dva v jednom autě, spolu se dvěma dětmi a jedním velkým psem, a vydávají se na jednu šílenou cestu za štěstím.

Knihy Jojo Moyesové vždy čtenáři přináší nějaké téma k zamyšlení. Ať je to lékařem asistovaná sebevražda, rozšiřování developerských výstaveb ničících volnou přírodu nebo šikana ve školách, dokáže spisovatelka čtenáře zaujmout a předat mu víc než jen obyčejný romantický příběh. I když ten tu většinou taky nechybí. Je ale spíš až na druhé koleji.

V knize Jeden plus jedna jsou ústředním tématem šikana odlišných dětí a důležitost rodiny ve společnosti. Když je totiž člověk jiný – vyniká například nad ostatními v nějakém školním předmětu nebo se jen strojí jinak než jeho spolužáci –, musí s ním přece být něco v nepořádku a je nutné se s tou jinakostí vypořádat. Často se najde jedinec, který na tento fakt upozorní a začne dotyčnému výjimečnému dělat ze života peklo. Ostatní se buď přidají, anebo před tím zavírají oči, aby nebyli obětí náhodou sami. 

Kvůli novým technologiím je i šikana stále snadnější a nemusí se dít pouze ve škole a v přítomnosti zúčastněných. Na sociálních sítích je možné šikanovat bez použití pěstí. Proto je důležité, aby děti cítily, že doma jsou v bezpečí, mají se komu svěřit a mohou své rodiče považovat za dobrý vzor. Pokud mají rodiče o své dítě dostatečný zájem, poznají, že s ním není něco v pořádku a začnou daný problém řešit. A tím se dostáváme ke druhému tématu – podstatě rodiny. Hlavní hrdinka Jess, ač nemá moc peněz, se snaží svým dětem dát do života jen to nejlepší. Učí je, aby byly čestné a snažily se vnímat svět jen v tom dobrém smyslu. Dává jim lásku, pocit bezpečí a chce jim vytvářet útulný domov. Zde totiž tkví krása rodiny – v pospolitosti, lásce a pocitu bezpečí. Můžete dát svým dětem drahé hračky, značkové oblečení, luxusní dovolené, ale nic jim nevynahradí teplo domova a náruč milujícího rodiče. 

Kniha se četla jedním dechem. Ve vyprávění se střídali Jess, Ed a obě Jesiiny děti. Čtenář tedy získal možnost sledovat vyprávění ze čtyř různých úhlů. Mohl sledovat vnitřní pohnutky všech hlavních postav a dostal tak ucelený obrázek celého příběhu. I když se může na první pohled zdát, že Jojo Moyesová je spisovatelkou literatury pro ženy, její knihy v sobě obsahují mnohem víc než jen prvoplánový romantický román. A tento fakt na autorce velice oceňuji. 

Název: Jeden plus jedna

AutorJojo Moyesová

PřekladEva Klimentová

Nakladatelství Ikar

Místo vydáníPraha

Rok vydání2016

Vydání1.

Počet stran360

ISBN978-80-249-3158-6

Ediční řadaSvětový bestseller


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení