Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Cassandra Clareová – Mechanický princ

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Cassandra Clareová nás knihou Mechanický princ zavádí opět do světa, kde na bezpečí obyčejných lidí dohlíží lovci stínů. Tessa Grayová nachází útočiště u těchto lovců, ale stále ji ohrožuje Mortmain, řečený Magistr. Tessa přikládá ruku k dílu a podílí se na pátrání po záhadném nepříteli, který se zdá být vždy o krok napřed. Dívce přirůstají lovci stínů k srdci, někteří více než jiní. Který ze dvou mladíků je pro Tessu ten pravý? 


Mechanický princTessa Grayová přijela z Ameriky do Anglie na bratrovo pozvání, po příjezdu se jí ale nad očekávání mění život a dívka se uchyluje k lovcům stínů, kteří dohlíží na chování čarodějů, vlkodlaků, upírů, víl a démonů. Tessa dokáže měnit podoby a je tedy čarodějka, pro lovce stínů též podsvěťanka. Pro dívku je její původ stále velkým tajemstvím, stejně tak i důvod, proč ji chce Magistr získat. Společenství lovců stínů vnímá Mortmaina také jako hrozbu a představené londýnských lovců, Charlotte Branwellové, je vyčteno její vedení Institutu. Charlotte dostává ultimátum – buď Magistra do dvou týdnů vypátrá, nebo přijde o vedení londýnské pobočky. Začíná boj s časem, ale zdá se, že nepřítel je všudypřítomný a nevypátratelný. Tessa se navíc souží pro zradu svého bratra, ale i s lovci stínů. Srdce jí zlomil lovec stínů Will Herondale, pochopení a podporu nalézá u jiného lovce, Jema Carstairse. 

Kniha Mechanický princ je druhým dílem knižní série Pekelné stroje spisovatelky Cassandry Clareové. Autorka vydala již knižní sérii Nástroje smrti pojednávající o lovcích stínů. Děj této série je částečně zasazen do dnešního New Yorku, v Pekelných strojích se autorka vydává do viktoriánské Anglie. Ačkoliv dochází ke změně času a místa, neznamená to, že by se Cassandra Clareová zcela zřekla známých postav. V knížce můžeme setkat se známými rodovými jmény, ale i několika dlouhověkými postavami, kocoura Kostelníka nevyjímaje. Spisovatelka zdařile buduje svůj svět, a tak některé nevysvětlené vztahy v Nástrojích smrti budou po přečtení knížek o Tesse objasněny. 

Knížky stojí především na milostných zápletkách. Ústředním motivem je milostný trojúhelník, jednou dívkou jsou přitahováni dva mladíci. V předchozí sérii se jednalo o zapovězenou lásku a případnou náhradu, později se mezi ústřední dvojici chtěla vetřít třetí osoba. V Pekelných strojích vykrystalizoval milostný trojúhelník mezi Tessou, Willem a Jemem. Čtenář předchozí série se ale může z náznaků dovtípit, k jakému rozuzlení dojde. 

Tato kniha se ale od ostatních děl autorky přece jen něčím odlišuje: na konci chybí větší boj. Hrdinové sice po náležitých přípravách vyrazí na jednoho mladíka a automat, který se by se dal přirovnat k robotovi, dojde ke zraněním a úmrtím, ale od autorky jsem zvyklá v závěru knihy na větší boje. Velký vítězný konflikt se zde vyskytuje v podobě intrik, kdy je hrozba odvrácena prostřednictvím získaných informací a vydírání. K přímé konfrontaci s úhlavním nepřítelem nedojde. 

Hrdinové sbírají informace o hlavním zlosynovi a vypátrají jeho minulost a motiv činů. Dále se dozvíme důvod Willowa nepřátelského chování. Odhaleny jsou i nekalé praktiky jednoho lovců stínů a špeh ve vlastních řadách. Naopak co se Tessina původu a její role pro Magistra týká, nejsme o moc moudřejší. Ke zmatení jsou čtenáři předložené možnosti, kdo by mohli být rodiče dívky. Nezbývá nám tedy nic jiného, než si přečíst poslední díl trilogie. 

Kniha Mechanický princ Cassandy Clareové se schematicky příliš neodlišuje od předchozích děl autorky. Neznalá dívka se seznamuje se světem lovců stínů a je zapletena do konfliktu, ve kterém má důležitou roli. Slečna objevuje svou moc, podstupuje výcvik a odhaluje víc o svém původu. Mezi lovci stínů najde i lásku, která má ovšem nějaký ten háček. Dílo je velice čtivé a postupné dávkování informací zajišťuje napětí. Autorka pilně pracuje na svém literárním světě a proplétání osudu postav z jedné knižní série do druhé zajišťuje zájem čtenáře. Nezbývá než doufat, že po posledním dílu této trilogie bude vytištěna i její nová knižní série o lovcích stínů z Los Angeles. 

Název knihy:         Mechanický princ
Autor:         Clareová, Cassandra
Překlad:         Faltejsková, Lenka
Nakladatelství:         Euromedia
Místo vydání:         Praha
Rok vydání:        2016
Vydání:         1.
Počet stran:         392
ISBN:         978-80-7549-029-2
Ediční řada:         Yoli

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení