Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Sarah J. Maasová – Dvůr trnů a růží

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Nakladatelství CooBoo přináší na český trh novou knihu Sarah J. Maasové, autorky známé knižní série Skleněný trůn. Kniha Dvůr trnů a růží je inspirována příběhem o krásce a zvířeti, zavádí nás ovšem do světa, kde lidé a víly jsou od sebe odděleni zdí. V tomto světě se snaží přežít lidská dívka Feyre, která je donucena stát se lovkyní. Pod jejím šípem umírá vlk, za jehož vraždu má nést následky. 


Dvůr trnů a růžíDevatenáctiletá Feyre se probíjí životem, jak nejlépe dovede. Svými loveckými dovednostmi zajišťuje přežití svému otci, zkrachovalému obchodníkovi, a dvěma sestrám. Jednoho zimního dne, poblíž hranice s krutým královstvím víl, zabije vlka. Kvůli tomuto činu musí překročit hranice a žít do konce svých dní u nenáviděných víl. Jak dny utíkají, dívka přehodnocuje svůj postoj vůči vílám. Šťastné chvíle ale poznamenává nebezpečí, které se na Feyre a její blízké blíží. Dokáže ochránit ty, které miluje?

íběh je psaný v  ich formě. Celou dobu tedy sledujeme Feyřiny počiny a myšlenkové pochody. Zhruba do dvousté sedmdesáté stránky vám může připadat, jako byste v rukách třímali knihu z červené knihovny. Občas těla opustí nějaká ta část či tekutina, ale popsané násilí k sobě jen víc spoutává hlavní protagonisty. Čtenáře, kterému je známý příběh o krásce a zvířeti, nijak nepřekvapí vývoj děje. Sbližování Feyre a Tamlina mohlo tedy probíhat na menší ploše. Další část knihy pak nabírá svižnější a násilnější tón, který může upamatovat na sérii Skleněný trůn.

Sarah J. Maasová zajímavě zpracovává motiv zvířete. Hlavní hrdina Tamlin není po celý čas zaklet do zvířecí podoby, nýbrž se může měnit. Po svém sídle se tedy neprochází celý čas v podobě bestie a tak se Feyre – obdivující jeho tělesnou konstituci – může rychle zamilovat. Oproti Skleněnému trůnu je v příběhu více zmiňovaný chtíč. Tento pud pociťuje nejen Feyre, ale stává se i hybnou silou chování postav.

Osobně bych uvítala stručnější popisy Feyřiných myšlenkových pochodů. Nejprve si dívka vyčítá, že nebude moci dodržet své slovo, které dala matce na smrtelném loži. Pak se zase trápí pro svět víl. Na konci knihy spáchá čin, pro který se nejspíš bude soužit po celou knižní sérii. Obšírný popis si vysloužila i dívčina záliba. Do textu jsou zakomponovány popisy barev a vnímání krajiny okem malíře. Viz ukázka:

Když jsme dojeli na místo, neměla jsem slov – a věděla jsem, že i kdybych ten pohled dokázala namalovat, nikdy bych ho přesně nevystihla. Nebylo to jen tím, že to bylo nejnádhernější místo, které jsem kdy navštívila, ani tím, že ve mně probouzelo touhu a veselí, ale prostě jsem se tu cítila… příjemně. Jako by se barvy, světla a tvary světla setkaly, aby společně vytvořily jediné dokonalé místo, dokonalé ztělesnění krásy. (Str. 165)

Už po první zmínce jsem pochopila a zapamatovala si, že Feyre ráda maluje. Tento koníček tedy nadále nemusel být tolik vyzdvihován a rozepisován.

A co ostatní postavy? Na čtyř stech čtyřiceti stránkách je hlouběji charakterizováno pouze pár dalších postav. Ostatní aktéři jsou více méně krásní jak na těle, tak na duchu. Jedna postava například vystupuje na začátku jako záporný charakter. Ke konci jsou ale předloženy důvody, pro které se vyplatí vzít hříšníka na milost. Jednání postav není vždy zcela logické. V rámci ochrany svého milovaného protějšku jsou klidně ochotni vzdát se záchrany sebe i svého lidu. Ale silný cit – láska – přece všechno více méně ospravedlňuje. Proti všem pak stojí jedna arcimrcha.

Již několikrát jsem zmiňovala pokračování této knihy. Dvůr trnů a růží má být první částí osmidílné série (viz http://www.cooboo.cz/kniha/dvur-trnu-a-ruzi). V tomto svazku autorka vyčerpala motiv krásky a zvířete. Hlavní protagonisté se do sebe zamilovali, ale ještě bude zapotřebí porazit další zlořády. Nechme se tedy překvapit, co pro nás a své postavy spisovatelky nachystá. Pokud jste fanoušky fantasy a milostných příběhů, je tato kniha právě pro vás.

Název knihy:          Dvůr trnů a růží
Autor:          Sarah J. Maasová
Překlad:          Ivana Svobodová
Nakladatelství:          CooBoo
Místo vydání:          Praha
Rok vydání:         2016
Vydání:          1.
Počet stran:          440
ISBN:          978-80-7544-148-5

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení