Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Dora Kaprálová – Berlínský zápisník

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Město jako Berlín je místo plné života, město, kde se odehrálo mnohé z moderních evropských dějin. Svým pohledem ho čtenáři představuje Dora Kaprálová ve své knize Berlínský zápisník.


Berlínský zápisníkDora Kaprálová je povoláním filmařka, spisovatelka a literární kritička. Kromě toho zastává také roli cestovatelky, básnířky a manželky a matky. Ve všech svých životních rolích se cítí dobře a vykonává je s radostí a velkým elánem. Ve svém deníku popisuje veškeré podrobnosti své denní rutiny, kterou prožívá. Každodenní setkávání s osamělou sousedkou, vtipné postřehy čtyřleté dcery či pracovní povinnosti, které ji často nutí cestovat vlakem. To vše tvoří velice osobní popis života Dory Kaprálové, jejího pohledu na svět a na město Berlín, ve kterém žije. 

V Berlíně se v dnešní době dle autorky nachází velmi multikulturní společnost. Žije zde zajímavá mozaika různých osobností i národností a snaží se vedle sebe i spolu vycházet. Proto i Dora nakonec přijde na to, jak se dostat pod slupku nedostupné starousedlici. Samota je totiž často velice nepříjemná věc.

Mladá Češka má ale také velmi pevný a intenzivní vztah se svou domovinou, a tak kromě postřehů z Berlína může čtenář v knize objevit historky z dětství, mládí, příběhy z Brna a jeho okolí, z míst, kde mnoho let bydlela a otiskla zde svůj odkaz. K tomu se navíc přidávají historky z cest vlakem, které poměrně často absolvuje se svými dcerami za účelem návštěvy svého otce a kamarádek.

Deník, který není veden pravidelně, začíná jednoho mrazivého února roku 2013. Autorka seznamuje čtenáře se svým životem, se svou rodinou, svými niternými pocity i myšlenkami.  Beletrizované deníky mají v české literatuře své místo a dodnes patří mezi oblíbené žánry. Čtenáři si rádi přečtou osobní svědectví o určité době, v tomto případě o dnešní moderní a uspěchané době. Velkou zvláštností, které si každý čtenář všimne na první pohled, je fakt, že autorka nepoužívá celá jména popisovaných osob či míst, ale pouze jejich počáteční písmena. Když tedy čtenář nezná souvislosti, chvíli mu trvá, než mu dojde, jestli je město B. Brno nebo Berlín. Jak ale deník graduje, autorka zapomíná na své zkratky a přechází ke „klasickému“ pojmenování. Nejspíš je to dané tím, že už se se svým čtenářem sblížila a touží ho ve svém vyprávění vtáhnout do svého života víc, než si ze začátku troufala.

Kniha zajisté zaujme čtenáře všímavé a citlivé. Čtenáře, kteří v knize chtějí nalézt něco víc, než jen dobrý příběh. Chtějí poznat i samotného autora, snaží se přijít na to, proč vlastně je vůbec spisovatelem a co dělá jeho život životem.  Je to nejenom deníkový zápis jednoho osudu, je to popis pulzujících měst Brna a Berlína, je to intimní zpověď člověka toužícího po domově, tápajícího v cizině, je to popis života samého. A už je na každém jednom čtenáři, co zaujme právě jeho, co si z knihy vezme a co z mnoha úžasných myšlenek přijme za své.

Ukázka

Stmívá se. „Zloději mají v srdci bídu,“ říká ještě žena lámanou němčinou. A pak se odmlčí. Děti klimbají, čtu si dál M. knihu o prasklé aortě, o touze po životě (protože myšlenky na sebevraždu jsou přece touhou po životě). Před usnutím ve vlaku spatřím naposledy prázdné kozlí oči jednoho ze zlodějů. Venku zahřmí. Jsme za Drážďany a mě zmateně napadá, že jsem třeba obvinila nevinného; a že má vlastně ta chudá Čečenka překvapivě luxusní iphone. Usínám… (Str.61)

Název: Berlínský zápisník
Autor        Dora Kaprálová
Nakladatelství        Druhé město
Místo vydání        Brno
Rok vydání        2016
Vydání        1.
Počet stran        176
ISBN        978-80-7227-382-9

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení