Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Steve Berry – Hrozba patriotů

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Poutavá smyšlenka vystavěná na reálných historických základech. Tak by se v podstatě dalo beze zbytku hovořit o všech knihách Steva Berryho, přičemž Hrozba patriotů není rozhodně výjimkou. Cotton Malone, ač ve výslužbě, je opět na scéně a to již podesáté. A ani desátá kniha Steva Berryho, kde hraje prim bývalý agent zpravodajské služby Magellan Billet, neztrácí na předchozí poutavé příběhy, v nichž se prolíná fikce se skutečností.

 



Hrozba patriotůSteve Berry je autorem řady konspiračních thrillerů, které však mají velkou výhodu. Vedle toho, že jsou neuvěřitelně poutavé, hlavní myšlenka je vystavěna na faktech a argumenty, s nimiž se čtenář mezi řádky setkává, nezní jako bohapustý výmysl člověka s bohatou fantazií, ale nechávají čtenáři otevřené pole pro vlastní názor, myšlenky a závěry. 

V Hrozbě patriotů čelí Malone nelehkému úkolu, ostatně jako vždy. Z jednoduché práce a snadného přivýdělku se rázem stává záležitost, na níž stojí budoucnost Spojených států. A je na Malonem uchránit dvě tajemství, která by znamenala nejen politické faux pas, ale též finanční bankrot země. Co když jedna z hlavních jistot v lidském životě, tedy daně, jsou vlastně nelegální? A jak se země jako Spojené státy vyrovná s dávným dluhem, který byl záměrně ututlán a v současnosti dosahuje astronomických výšin? S otázkami a dalšími smělými tvrzeními přichází ve své knize odsouzený neplatič daní. Jeho kniha se však překvapivě setkává se zájmem veřejnosti, a to nejen americké, ale i zahraniční. Najednou jsou tak na scéně aktéři z Číny i Severní Koreje, kterým musí Malone čelit.

V knize Hrozba patriotů vsadil Berry na dvě karty, které se ukázaly být esy. Jednou z nich jsou postavy, druhou místa, kam děj knihy situoval. Variabilita míst je neuvěřitelná a jejich proměnlivost dává čtenáři pocit, že se děj odehrává v průběhu snad několika týdnů. O to víc je čtenář zaskočen uvědoměním, že se jedná jen o desítky hodin. Nicméně tato variabilita prostředí knihu rozhodně zatraktivňuje, stejně jako několik dějových linek, které jsou součástí příběhu, který se odehrává na obou stranách oceánu, a to v návaznosti na události, k nimž došlo již před mnoha lety.

Zajímavé jsou i postavy, které si Berry zvolil, konkrétně dvě z nich, a to Kim Jong-čin a jeho dcera Hana. Kim Jong-čin je fiktivní postavou, ale i zde se autor inspiroval ve skutečné postavě Kim Čong-nama, nejstaršího syna zesnulého severokorejského vládce Kim Čong-ila. Jeho dcera Hana strávila své dětství v severokorejském pracovním táboře, skrze její postavu autor umožňuje čtenáři nahlédnout na nepředstavitelné a nelidské podmínky těchto táborů. Právě tyto střípky – postavené na skutečných faktech – dávají čtenáři jedinečnou možnost udržet si nadhled, bavit se knihou a přitom přemýšlet o jednotlivých aspektech děje. Též samotné postavy dokáže Berry skvěle vylíčit, ať už se jedná o vypočítavého Kim Jong-čina, jeho bezcitnou dceru Hanu nebo ctižádostivou zaměstnankyni ministerstva financí Isabellu. Za hlavní postavy hovoří jejich činy, jejich smýšlení i dialogy, které jsou dynamické, stejně jako tempo celé knihy. 

Berrymu se daří to, co celá řada jiných autorů nezvládá ani z poloviny tak umně, a to zaujmout čtenáře a nabídnout mu atraktivní knihu, ač už se jedná o desátý díl v sérii. Bývá pravidlem, že s každým dalším dílem atraktivity ubývá, nicméně Hrozba patriotů je další z výjimek potvrzujících pravidlo. Berry tak svými knižními počiny, dovolím si tvrdit, konkuruje a v určitých aspektech možná snad i překonává Dana Browna, který je dalším soudobým představitelem žánru konspiračního thrilleru. 

Ukázka z knihy: 

Stephanii ten záznam fascinoval. Roosevelt hovořil zvučně a výrazně, s perfektní dikcí. V soukromí se vyjadřoval a artikuloval prakticky stejně jako na veřejnosti. Vedl uvolněný neformální rozhovor s oblíbeným zaměstnancem, ale v nepřehlédnutelně spikleneckém duchu. Snažila se přebrat si nové informace v hlavě.

„Všechno to začalo mou snahou napravit křivdu,“ řekl Danny. „Ta Salomonova záležitost mě fascinuje. Paul Larks měl provést základní průzkum. Byl to kariérní státní úředník, neexistoval důvod mu nevěřit. Jenže zašel příliš daleko. Pořád mlel o důmyslném zastíracím manévru. Salomona prý podvedli. A potom prohlásil, že podvedeni byli i daňoví poplatníci. Choval se tak odbojně, že ho Joe nakonec požádal, ať odejde do důchodu. Dál víme jen to, že je v kontaktu s Kim Jong-činem a Pchjongjang zuří. Načež jste do toho vpadly vy dvě s honbou na Howella, který je s Larksem taky ve spojení. Prostě třímanéžový cirkus na kolečkách.“

„Takový, že vyžaduje pozornost prezidenta Spojených států,“ poznamenala Stephanie. (Str. 162)

Název knihy: Hrozba patriotů

Autor: Steve Berry

Překlad: Hana Pernicová

Nakladatelství: Domino

Místo vydání: Ostrava

Rok vydání: 2016

Vydání: První

Počet stran: 496

ISBN: 978-80-7498-124-1


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení