Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Gilles Legardinier – Srdeční záležitost

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Camille je v maturitním ročníku a považuje se za šťastnou bytost. Má svou partu přátel, fajn rodiče, mladšího brášku a nově také koťátko, o které s láskou pečuje. Kromě přicházející maturity si s ničím nedělá starosti. Život ale přináší nečekaná překvapení… Gilles Legardinier přichází se svou novou knihou Srdeční záležitost.

 



Srdeční záležitostCamille se těsně před maturitou dozví, že její nejlepší kamarádka trpí smrtelnou chorobou. V tu chvíli jde vše stranou a jako správná kamarádka se snaží Lee se vším pomáhat. Kopíruje jí látku ze školy, hledá zábavu a pomáhá naplánovat první rande. Zároveň se snaží sama srovnat s nově vzniklou situací. Problémy, které dosud považovala za velké – hádky s rodiči, rozepře s učiteli či strach ze zkoušky z dospělosti, se najednou scvrkly na titěrné. Do popředí vystoupil strach ze smrti, ze ztráty někoho blízkého a zamyšlení se nad tím, co je vlastně v životě důležité. 

Camille se po střetu se smrtelnou nemocí snaží najít smysl ve svém počínání. Odjakživa sice pomáhala svým bližním, snažila se být hodnou dcerou a všímat si svého okolí. Nikdy nebyla lhostejná k cizí bolesti, ale stačí to? Až se jednoho dne ráno probudí stará a vrásčitá, bude spokojená sama se sebou? Tyto i mnohé další otázky si Camille pokládala a odpovědi zatím nenašla. 

Za typickou literaturou typu Young Adult se skrývá mnohem víc. Srdeční záležitost není jen vyprávěním o bandě puberťáků, kteří vyprávějí svůj životní příběh. Je to kniha plná hlubokých myšlenek, které se týkají každého z nás, ať jsme v jakémkoliv věku. A prostředí, které autor pro tento příběh vybral, jen zdůrazňuje jejich naléhavost. Na jedné straně stojí mladý, bezstarostný člověk, který má život před sebou a z případného konce si nic nedělá, na druhé straně v kontrastu sama smrt. Zatímco by tyto děti měly ještě zůstat v bezpečí, měly by si užívat a pomalu dospívat, musí se prát s velmi závažným problémem. Jejich spolužačka, jejich milá kamarádka umírá. Jak se k tomu mají postavit? Mají zavřít oči před její nemocí a dělat, jako by nic? Nebo mají dopředu hodit flintu do žita a smířit se s tím, že možná brzy zemře? 

Srovnat se s blížící smrtí je pro každého těžké. Pro mladšího člověka je to možná těžší z toho důvodu, že si ještě nic neužil. Nikdy už nebude mít možnost cestovat, mít rodinu, najít si práci, zestárnout vedle někoho blízkého. 

Gilles Legardinier do svých knih vkládá často filozofické pasáže. Sice tím děj zpomaluje, ale příběh těmito prvky obzvláštňuje a posouvá jeho dílo výš. Autor se snaží ve svém čtenáři probudit touhu po otázkách, zda opravdu svůj život žijí tak, jak by měli. Jestli si svůj čas na tomto světě opravu užívají a vnímají fakt, že tu nejsou navždy.

Ráda bych také ocenila vkusnou obálku a vhodný titul. Originální přebal mi přijde kýčovitý a nevyvolává ve mně tak dobrý pocit, jako přebal, který byl vytvořen v České republice.

Nejsem si jistá, komu je kniha určená. Hlavním postavám je kolem osmnácti let, tudíž bych předpokládala, že je zamýšlená pro mladší publikum, vzhledem k zvolenému tématu jsem ale na vážkách. Ocení člověk na prahu dospělosti myšlenky, které mu chce autor předat? A pokud bude číst knihu starší čtenář, nebudou mu vadit mladé a místy naivní postavy? 

Název: Srdeční záležitost.

AutorGilles Legardinier

Překlad Slavomír Míča

NakladatelstvíDomino

Místo vydáníOstrava

Rok vydání2016

Vydání1.

Počet stran392

ISBN978-80-7498-167-8


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení