Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Rowan Colemanová – Rodina ze dne na den

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Děti kromě velké radosti často přinášejí i kupu starostí. Své o tom ví i Sophie Milsová, která se stala poručnicí dvou malých holčiček své kamarádky, která bohužel zemřela. Sophie – zvyklá na svůj klid, luxusní byt a kočku – poznává, že dětem nestačí jen uvařit a strčit jim do ruky hračku, potřebují hlavně cítit lásku a pocit bezpečí. Rodina ze dne na den Rowan Colemanové volně navazuje na knihu Matkou ze dne na den.

 



Rodina ze dne na denSophie se rozhodla opustit svou dobře rozjetou kariéru v Londýně, aby mohla být nablízku dvěma malým holčičkám a jejich otci. I když se to může zdát zvrácené, zamilovala se do bývalého manžela své mrtvé kamarádky a společně se teď s dívkami snaží tvořit rodinu. Pocit zamilovanosti stále trvá, ale Sophie si není jistá, jak moc chce, aby tomu tak bylo. Fakt, že se stala ze dne na den matkou, přijmula nakonec skvěle. Neměla totiž na vybranou, ale když přijde na Louise, co o něm vlastně ví? Bude jejich láska stačit k tomu, aby překonali vše, co jim život do cesty postaví? A opravdu chce Sophie vše zahodit jen kvůli tak malichernému pocitu, jako je láska? Tyto a mnoho dalších otázek si Sophie pokládá den co den.

Rodina ze dne na den je další z děl Rowan Colemanové, která se ve svých příbězích zaobírá vážnými tématy týkajícími se našich životů. Ať to byla Alzheimerova choroba, domácí násilí, či otázka opatrovnictví, vždy ví, jak zahrát čtenáři na tu správnou strunu a rozpohybovat tak kolotoč otázek, na které často marně hledá odpověď. Ač je téma vážné, umí spisovatelka příběh odlehčit. Někdy je to postava, která je zábavná, a i když je její role jen vedlejší, dokáže čtenáře na chvíli nechat si odpočinout a rozptýlit se. V případě knihy Rodina ze dne na den je to postava starší dámy, která obývá spolu se Sophií penzion a vypráví každému, kdo je ochotný poslouchat, jak úžasný život plný zábavy a také lásky prožila. A i když se na první pohled může zdát, že vše je jen stínem dávné minulosti, pomůže nakonec tato žena Sophii si uvědomit, co vlastně od svého život chce a co mu je ona sama schopná nabídnout.

Na začátku knihy shrne hlavní hrdinka události, které se staly v prvním díle, takže i čtenářky, které tento díl nečetly, o nic nepřijdou. Kniha má krásný přebal, jednoduchý černobílý obrázek, vydavatelství dodržuje jednotný styl u všech knih této autorky. 

Děj je bohatý, rozvinutý. I když se může zdát, že hlavními hrdiny jsou Sophie a Louise, prožívá čtenář příběhy i dalších postav. Pocity dětí, které přišly o matku a které se snaží za každou cenu udržet si alespoň trochu své dětství, pomstychtivá bývalá přítelkyně, která se objeví na scéně v tu nejméně vhodnou chvíli, nebo majitelka cukrárny, kam Sophie často zavítá, aby utopila svůj žal v kousku dortu. Každý z nich má svůj příběh, se kterým se chce podělit. Všichni ale mají něco společného, hledají kousek štěstí a lásku, která by jim umožnila žít svůj život snadněji. Jestli se jim to povede a co všechno budou muset obětovat, vám už neprozradím. Ale věřte, že čtení stojí rozhodně za to. 

AutorRowan Colemanová

Překlad Květa Palowská

Název: Rodina ze dne na den

NakladatelstvíDomino

Místo vydáníOstrava

Rok vydání2016

Vydání1.

Počet stran430

ISBN978-80-7498-161-6

Ediční řada Inteligentní romány pro inteligentní ženy


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení