Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Martin Goffa – Dítě v mlze

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
5

Od doby, kdy vyšla první kniha Martina Goffy, ještě neuplynula dlouhá doba, ale počet detektivek, které napsal a vydal, je úctyhodný. Zdá se, že nápady mu nescházejí, a tak máme možnost přečíst si jeho novou knihu nazvanou Dítě v mlze.

 



Dítě v mlzeNáměty knih Martina Goffy vždy vycházely z reálného prostředí a skutečných případů. Autor s reáliemi dokáže pracovat tak, že si čtenář nevybaví žádnou konkrétní zprávu, na kterou někdy narazil v kriminální rubrice internetových zpráv, ale přesto mu zločiny, vyšetřované v knihách, připadají známé a do českého prostředí dokonale zapadající. Martin Goffa je totiž dokáže zobecnit a při tom využívá své zkušenosti bývalého policisty. Autorova pozornost se zpravidla nesoustředí pouze na zločin a jeho vyšetřování, ale hlavně na psychiku pachatele a hlavního hrdiny, jímž velmi často – i když ne vždy – bývá policista Miko Syrový.

Pachatel není pro autora bezejmenným vraždícím monstrem, vybírá si postavy, které ovlivnil nějaký extrémní zážitek. Relativně slušný člověk sklouzává za hranu zákona a čtenář, i když k němu necítí jednoznačné sympatie, alespoň chápe, že ho okolnosti přitlačily tak, že nemohl jednat jinak. Proto případy formují a posouvají autorova hrdinu, ten se mění, zejména se prohlubuje jeho empatie. Ta mu paradoxně v pátrání nepomáhá, spíš ho svazuje a psychicky vysává.

V předchozích knihách, jejichž hlavním hrdinou se stal Miko Syrový, se neustále, i když v náznacích, projevuje jeho vztah k dítěti. Miko je sice rozvedený a dcera žije s matkou, ale Miko je na ni fixovaný. Téma lásky k dítěti má v sobě – pokud se objevuje v detektivkách – něco ponurého a potenciálně děsivého. Jde o silný a zároveň křehký cit, který může pachatel snadno napadnout, případně zneužít. Zdálo se, že to Martin Goffa prozatím opatrně obcházel, jako kdyby měl obavy se tak hluboce citově angažovat. Ale v knize Dítě v mlze se už tématu lásky a obrovské lidské ztráty plně věnuje.

Miko Syrový je tentokrát svědkem a částečně aktérem vyšetřování únosu malého dítěte, který podle všeho spáchal Mikův bývalý parťák Bert. Autor od začátku hraje s otevřenými kartami, čtenář i policie totožnost pachatele znají. Pro policii tedy úkol zní: dopadnout Berta a zachránit dítě. Čtenář se pomalu vnoří do příběhu a postupně pochopí Bertovy pohnutky a důvod, proč vše dělá.

Dítě v mlze je ponurá detektivka. Tématem, způsobem vyprávění i bezvýchodností. Miko je osobně angažovaný v celém případu a všechno na něj těžce doléhá. A pokud by si čtenář nedokázal spojit hrdinovo trauma, vyplývající z vlastního otcovství, autor to připomene. 

Opět v knize rezonují problémy, které se v současné společnosti objevují. To ji ukotvuje v konkrétní době, přestože téma je nadčasové. Připomíná zásahy úředníků do rodin a některé necitlivé postupy při odebírání dětí v případech podezření z týrání. Nepodléhá ale pokušení skandalizovat tyto případy, dívá se na ně z obou stran a ústy advokáta vysvětluje, že mohou pomoct dítě zachránit. Je pravda, že televize a internet vypichují zejména sporné případy, kdy standardní postupy selhávají, lidé pak naprosto ztrácejí přehled o tom, kolik proběhlo úspěšných a kolik diskutabilních zásahů.

Detektivky zpravidla bereme jako zábavu, četbu, kterou si ukrátíme dlouhou chvíli a brzy zapomeneme, o čem byla. Po přečtení Dítěte v mlze si možná po nějaké době nevybavíme podrobnosti, ale pocit bezvýchodnosti zůstane. Jde o příběh velmi emotivní a pro autora obtížně zpracovatelný tak, aby neupadl do sentimentální polohy. Přestože jde o poměrně drsnou detektivku, autor nikdy nezabíhá do popisu surových nebo nechutných scén. Martin Goffa dokázal udržet úroveň a ponechat čtenáři určitý prostor k zaujetí vlastního postoje. Výsledkem je sice poněkud depresivní, ale velmi dobrá kniha.

Název: Dítě v mlze

Autor: Martin Goffa

Nakladatel: Mladá fronta

ISBN: 978-80-204-4103-4

Stran:  224

Vydání: 1.

Rok vydání: 2016


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení