Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Sharon J. Bolton – Tak to je, tak to bude

1 1 1 1 1 (3 hlasů)

Pokud máte rádi thrillery, u nichž si můžete být až do posledního okamžiku příběhu jistí, že váš tip na vraha není správným a že jste se nechali oklamat geniálním příběhem z pera autora, v tomto případě autorky, pak je kniha Tak to je, tak to bude přesně to, co vám dokáže zpříjemnit podzimní večery! Kniha je čtivá a autorka odvážná, nebojí se totiž své čtenáře k smrti vyděsit.

 

tak-to-je-tak-to-budeV Londýně řádí sériový vrah, který se zaměřuje na chlapce ve věku kolem deseti, jedenácti let, které nejprve unese, nechá vykrvácet a následně odloží bezkrevné tělo na břeh řeky Temže. Nikdo jej neviděl, mezi oběťmi není žádná spojitost… Lidé se obávají o své děti, děti mají strach, kdy vrah znovu udeří. Jedenáctiletý Barney, který je ústřední postavou příběhu, vraždy sleduje. Sám se pere se svými démony, pátrá po své matce, na kterou si téměř nevzpomíná, přesto touží po tom, aby se znovu setkali. Se svým trápením se svěří své sousedce Lacey, policistce, která se právě zotavuje ze svého předchozího případu a vyšetřování vražd malých chlapců se neúčastní. A okamžik, kdy se Barney Lacey svěří, je zároveň přelomem. Zatímco v rámci předchozích kapitol měl čtenář problém knihu odložit, nyní už to prakticky není možné. Děj nabere na obrátkách a čtenář občas zapomene i dýchat.

Každá kniha mívá více či méně pozvolný rozjezd, aby mohl čtenář vstřebat situaci, zvyknout si na prostředí a poznat hlavní hrdiny. Kniha Tak to je, tak to bude však mrazí od samého začátku, temná zákoutí nenechávají čtenáře posedět v klidu a vemlouvavý příběh mu nedovoluje knihu odložit na noční stolek. Nejsilnější, je příběh samotný. Mnohé thrillery mají poměrně jednoduchou dějovou linku, jednoduchý příběh, který se soustředí na popis toho, co se stalo a jsou plné dialogů. Kniha Sharon Boltonové představuje přítomnost, podtrhuje přítomný okamžik, což čtenáře situuje ještě blíž k hlavním hrdinům, dovoluje jim přemýšlet o tom, o čem uvažuje Barney. Boltonová je zároveň jednou z mála autorek, která dokáže jedinečným způsobem mást. Milovníci thrillerů a detektivních příběhů si jistě neodpustí úvahy nad tím, kdo by za tím vším mohl stát. Zřejmě mají zkušenost, že zpravidla v určité části příběhu vždy mají svůj tip a ten zpravidla vychází. Boltonová je tak zdatná vypravěčka, že čtenář bude mít tipů hned několik a věřte, že i ten závěrečný se ukáže jako nesprávný.

Příjemné je také to, že hlavním hrdinou knihy je malý chlapec. Dost malý na to, aby se potuloval po nocích sám londýnskými ulicemi, ale na druhou stranu dost starý na to, aby dokázal nést nejedno temné tajemství minulosti. Ačkoli se na stránkách knihy setkáváme i s vyšetřovacím týmem, příběhem Barneyho otce nebo samotné Lacey, přesto je onen vhled do života dítěte něčím neotřelým, neokoukaným a méně častým.

Kniha Tak to je, tak to bude je svěžím vánkem s dynamikou vichřice ve světě moderního thrilleru s originálním a neotřelým rozuzlením. Často si na konci knihy povzdechnu, že něco podobného už tady bylo. Ale tohle tu rozhodně ještě nebylo!

Ukázka z knihy:
„Máma teď na chvíli odjíždí, Barney, dokud se jí neudělá líp.“
Barney si uvědomil, že sedí úplně rovně jako pravítko v sedačce v obývacím pokoji. Všechno špatně. Jsou ostatní ještě pořád tady? Ne, v domě je ticho a tma. Je tu sám. Matně si vzpomíná, že odcházeli, pak si ale nepamatuje vůbec nic. Usnul? To není možné, uprostřed všeho toho nepořádku. Stalo se mu to zas.
Vyskočil, uviděl hrnky se zbytky horké čokolády, obaly od KitKatek, polštáře rozházené po podlaze. Špatně. Nevěděl, čím začít. Shýbl se pro obaly od čokoládových tyčinek.
Dokud se jí neudělá líp.
Vymyslel si to? Nebo to byla reálná vzpomínka na něco, co mu utkvělo v paměti a vybavilo se mu to z nějakého důvodu až teď? Hlas jeho táty, který mu oznamuje, že máma na nějakou dobu odjíždí, patřil k jeho nejranějším vzpomínkám. Jak to, že až doteď si vybavoval jen polovinu věty? (Str. 224 - 225)

Název knihy: Tak to je, tak to bude
Autor: Sharon J. Bolton
Překlad: Martin Verner 
Nakladatelství: Domino
Místo vydání: Ostrava
Rok vydání: 2016
Vydání: První
Počet stran: 496
ISBN: 978-80-7498-171-5

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení