Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Kathleen Tessarová – Sběratelka parfémů

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Dvě ženy, které se nikdy nepotkaly. Každá z nich žije v jiné době a na jiném kontinentě, mají ale mnohé společné. Další z úžasně napsaných beletrizovaných životopisů z nakladatelství Metafora je tady. Sběratelka parfémů KathleenTessarové vás jistě dostane nejenom smyslnými parfémy.

 



sběratelka parfémůGrace Munroeová žije celkem poklidný novomanželský život v Londýně, jen ale do chvíle, než nalezne zapalovač po svém zesnulém tatínkovi v kabelce cizí ženy. Navíc je zde i účet za hotel ve Skotsku a lístky do kina z města, kde její manžel pobýval na služební cestě. Není těžké dát si dvě a dvě dohromady, a tak se Grace rozhodne jednat. Kromě toho, že musí řešit pletky svého manžela, dostává dopis z Paříže, kam se má dostavit pro dědictví. Dědictví je ale od ženy, jejíž jméno v životě neslyšela, a i když je majetek opravdu velký, Grace má obavy z jistého podvrhu. Přes to všechno se do Paříže vydává, aby se dozvěděla pravdu.

Po příletu do Paříže se Grace setkává s právníkem, který má na starosti poslední vůli Evy d´Orseyové a se kterým společně odkrývá minulost své štědré dárkyně. Eva d´Orseyová, ač už je po smrti, ale ovlivňuje Grace život víc, než by se dalo čekat. 

Nezvykle zamotaný milostný příběh zavede čtenáře do New Yorku, Monte Carla i Paříže. Obě hlavní hrdinky – ačkoliv žijí v jiné době – mají stejný pohled na svět. Nechtějí si nechat diktovat podmínky svého bytí od mužů a touží po vlastní nezávislosti, štěstí a životě v blahobytu. Eva si za svým snem jde rázně a směle, Grace potřebuje pomocnou ruku, aby mohla roztáhnout křídla. Nakonec ale obě naleznou svým způsobem štěstí.

Ač mají obě ženy mnohé společné, rozděluje je odlišný způsob života. Zatímco Eva byla nucena pracovat už od čtrnácti let v hotelu jako pokojská, Grace vyrůstá v rodině z vyšší společnosti, kde ji obsluhuje služebnictvo a vychovává chůva. Když Eva musí bojovat za každé své nadechnutí, Grace se hladce přemisťuje z náruče milujících rodičů do náruče svého manžela. Kontrast chudoby a bohatství, bojovnosti a oddanosti dokazuje, že život jednoho je na míle vzdálený tomu druhému. 

Sběratelka parfémů obsahuje dvě dějové linky, první sleduje osudy Evy a ta druhá pak život Grace. V jednu chvíli se jejich životy protnou a spojí se do společného vyprávění o síle ženského rodu. Kromě příběhu hlavních hrdinek čtenář zajisté ocení popis dobového šatstva, společnosti a samozřejmě i postup práce výrobců parfémů, kteří se snaží vytvořit to nejlepší a nejoriginálnější pro své potencionální zákaznice. A pro svou tvorbu potřebují tu správnou múzu, která jim ukáže, kde hledat.

Vstupte do světa parfémů, ve kterém jejich výrobce hledá takové přísady, aby dokázal zachytit vůni čerstvě posečené trávy, napadaného sněhu či právě končící bouřky. Odhalte tajemství mužů, kteří touží po ženě, která nevoní stejně jako deset dalších v místnosti, ale je originální a svá. Buďte ženou, která chce být ta jediná.

Ukázka

Madame Eva d´Orseyová. Eva d´Orseyová. To jméno jí nic neříkalo. Ale mělo v sobě cosi poetického, měkký melodický rytmus, který podněcoval její fantazii. Možná to byla nějaká přítelkyně jejích rodičů. Třeba spisovatelka jako matka či otcova kolegyně. Nebo možná cestuje do Paříže jen proto, aby nakonec zjistila, že skutečně došlo k nedorozumění. Anglie už každopádně úplně zmizela z dohledu. A před nimi se prostíral jen obrovský prázdný baldachýn oblohy. (str. 36)

Název: Sběratelka parfémů

Autor  Kathleen Tessarová

Překlad Drahomíra Michnová

NakladatelstvíMetafora

Místo vydáníPraha

Rok vydání2016

Vydání1.

Počet stran320

ISBN978-80-7359-490-9


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení