Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Agatha Christie – Třináct záhad

1 1 1 1 1 (2 hlasů)

Není nad to, když si v podzimním nevlídném počasí můžeme zalézt pod deku s knihou a začíst se do záhad a zločinů. Když se tyto zločiny navíc odehrávají na anglickém venkově, jehož počasí a atmosféra se hodně blíží našemu listopadu, je to o to lepší. A proto jsem se s velkou chutí začetla do třinácti povídek, ve kterých vystupuje oblíbená slečna Marplová, nenápadná stařenka, co tiše poslouchá příběhy, ale vždy přicházejí s brilantním řešením.


knihaPovídková sbírka Třináct záhad vyšla poprvé v roce 1932.  Agatha Christie v ní shromáždila třináct povídek, které vycházely v časopisech od roku 1928. Všechny spojuje postava slečny Marplové, kterou až do té doby nikdo ze čtenářů Agathy Christie neznal. V těchto povídkách se s ní teprve seznamovali. Na scénu tak vstoupila postava, která po Herculu Poirotovi zastupuje přední místo v románech královny detektivek.

Kromě slečny Marplové mají povídky ještě další spojovací článek. Autorka nám totiž představí dvě skupinky po šesti lidech, kteří se vždy sejdou k tomu, aby si jeden po druhém vyprávěli záhadné příběhy plné zločinů i vražd. Samozřejmě vyprávějící výsledek vždy zamlčí a je na ostatních, aby hádali, jak to všechno vlastně bylo.  Třináctý příběh sice do těchto dvou skupin nezapadá, ale rovněž se v něm objevuje slečna Marplová, známá už v té době právě díky zmíněným dvěma vyprávěcím sedánkům.

Osobně sice povídky moc ráda nečtu, ale tyto předčily veškerá má očekávání. Autorka zvolila jednotnou formu, takže jsem měla možnost se do povídky rychle začíst a seznámit se s příběhem i možnými podezřelými. Spolu s aktéry jsem pak poznávala nápovědy a vodítka a hádala, kdo je pachatel. A že jsem skutečně hádala! Tyto povídky vás totiž donutí myslet! Přemýšlet a lámat si hlavu, kdo by mohl být pachatelem. Všechny příběhy se totiž zdají z počátku jednoduché a zcela jasné. Když se však začnou aktéři sedánků dohadovat, co se mohlo a stát a jak to asi mohlo být, uvědomíte si, že vše je mnohem složitější, než se na první pohled zdá. Přiznávám, že nakonec jsem „vyluštila“ pouze poslední případ. 

Díky poměrně krátkým povídkám (cca 20 stran) nemůžeme očekávat, že se s postavami ztotožíme a že budou vykresleny naprosto reálně. To ani není autorčin úmysl. Všichni její hrdinové mívají nějakou nadsázku, přehnaně se oblékají, chovají, mají výrazný knír, nebo jsou naopak tak nenápadní, až jsou vlastně podezřelí. Autorka i v krátkých povídkách dokáže zaujmout, zmást a zamotat hlavu nejednomu čtenáři.

Třináct záhad vyřešených – jak jinak –slečnou Marplovou mě naprosto okouzlilo a rozhodně si je za čas přečtu znovu. A budu doufat, že budu alespoň z poloviny tak úspěšná v jejich vyřešení tak jako slečna Marplová.

Název knihy: Třináct záhad
Autor: Agatha Christie
Překlad: Hana Petráková
Nakladatelství: Knižní klub
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2016
Vydání: 2.
Počet stran: 240 
ISBN: 978-80-242-5475-3
Ediční řada:

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení